Objašnjenje korisnicima sajta o pravnim savetima i pravnoj pomoći

Poštovani korisnici sajta Admiral ( http://www.kvp.admiral.in.rs/ )!

Kolegi Milanu, vlasniku i administratoru sajta, i meni, kao uredniku sajta, putem sajta Admiral, mejlovima i na druge načine obraća se veliki broj korisnika sajta iznoseći svoje probleme i pritužbe, slučajeve nepravilnog postupanja pojedinaca, organa ili institucija, često tražeći naš pravni savet ili pravnu pomoć.

Milan i ja nismo pravnici, nemamo angažovane pravnike ili advokate koji bi se bavili ovim pitanjima. Svrha sajta nije davanje pravnih saveta, pružanje pravne pomoći ili zastupanje pojedinaca u pravnim poslovima. Kada je to moguće nastojimo savetom pomoći korisniku sajta, ali moram da ukažem da mi nismo u mogućnosti, niti imamo pravo da dajemo pravne savete, pružamo pravnu pomoć ili bilo koga zastupamo (branimo) u pravnim poslovima.

Tim poslovima bave se advokati, a o besplatnoj pravnoj pomoći možete se informisati na sajtu https://www.paragraf.rs/besplatna_pravna_pomoc.html
Ovde ćete pronaći korisne linkove sa brojevima telefona i formularima do subjekata ili organa koji pružaju besplatnu pravnu pomoć.
Na sajtu kompanije Paragraf u sekciji 100 pitanja - 100 odgovora ( https://www.paragraf.rs/100pitanja/ ) nalaze se tekstovi koji sadrže probleme i daju odgovore i pravne savete na brojna pitanja.

Obraća nam se veliki broj korisnika sajta iznoseći svoje probleme i pritužbe, slučajeve nepravilnog postupanja pojedinaca, organa ili institucija, često tražeći naš pravni savet ili pravnu pomoć, ali na žalost pravne savete i pravnu pomoć nismo u mogućnosti da pružimo.

U nastavku navodim neka obraćanja korisnika sajta koji su u poslednje vreme izneli svoje probleme i pritužbe, slučajeve nepravilnog postupanja pojedinaca, organa ili institucija, ili tražili naš pravni savet ili pravnu pomoć:

Korisnik AA
Postovani, povredjena su mi osnovna ljudska prava, odlukom suda postala sam beskucnik, na drastican nacin moja porodica je bukvalno izbacena na ulicu posle 47 g zivljenja u stanu (zasticeni stanari). Obespravljena, ponizena, gladna imam penziju 12000 a ostale 2/3 uzimaju mi za sudske troskove i javna izvrsiteljka za troskove svog izvrsenja 11000 e.
Osudjena sam na dozivotno duznicko ropstvo. Molim za pomoc, imam svu dokumentaciju koju mogu poslati. Hvala, AA, Beograd, beskucnik bez adrese.

Korisnik BB
Najpre veliki veliki pozdrav iz Sapca. Ja sam vojni penzioner ozbiljno bolestan i pored sve muke nemam s kim da kontaktiran u vezi nasih muka i problema. Slucajno sam saznao za br.tel. od D. Stanojevica iz Valjeva kao i za njegov mail. Zamolio sam ga da mi pomogne i isti me je uputio na Vas sa molbom da mi vi ako mozete da pomognete jer Vi kako rece da ste veoma dobro upuceni u tu problematiku i da ste mnogima pomogli.
Naime, ja sam 2010. godine podneo Prvom opst.sudu u Beogradu tuzbu za naknadu telesnog ostecenja jos 2010 godine ali ni do danas nisam dobio pravosnaznu presudu i ako je sada 2019. godina.Posto smatram da je ovaj period stvarno predug pa sam cuo dok sam lezao tesko operisan da je na nasem sajtu postojala presuda po kojoj je dobijena naknada za nedonosenje presude u razumnom roku. Ja Vas molim ako mozete da mi pomognete kako da dodjem do te tuzbe i presude ili pak lica za kontakt kako bi pokusao da vidim dali imam pravo ili nemam ili kome da se obratim, kao i to sta bih ja morao da obezbedim od dokumentacije.
Unapred mnogo zahvalan BB iz Sapca.

Korisnik CC
Сагласан сам да УВПС као најстарије удружење војних пензионера својим "нерадом" обмањује своје чланство и све чини да до промена не дође, јер они не би остали на функцијама. Пошто сам био члан УВПС и члан општинског одбора лично сам био сведок злоупотребе Статута УВПС од стране руководства, а посебно у случајевима избора председника УВП Нови Београд и чланова општинског одбора, начина преиспитивања утрошка новчаних средстава прикупљених од чланарине од 2010. године (после смрти Косте Арсеновића) и мени несхватљивих "злупотреба" у ранијим периодима, али и односу чланова општинског одбора према овом питању који су од почетка оснивања удружења били чланови општинског одбора и учестовали у раду удружења Нови Београд, а нису реаговали. Моје питање њима је било "Зашто нису реаговали на неправилности и злоупотребе?", нисам добио одговор. Слушајући и читајући "демагогију" УВПС о подмлађивању кадра могу да истакнем да је то још једна велика обмана, јер су сви чланови општинског одбора Нови Београд млађи од 70 година напустили функције и УВПС, јер "председникови" људи не дозвољавају да неко има другачије идеје од председника (а њихово мишљење је оно што предсеник мисли и каже) и да су они вечити и незаменљиви. Такође млађим члановима је било неприхватљиво да су сви старији чланови општинског одбора, уједно и чланови ПУПС-а, а колико сам упознат и у другим војнопензионерским удружењима је слична ситуација. Нажалост, ми који нисмо задовољни радом војнопензионерских удружења немамо могућности то да искажемо, а да нас неко чује или прочита наше мишљење. Дубоко сам убеђен да има доста "часних људи" у војнопензионерској популацији који су спремни да се боре за интересе свих нас, а не "само" за себе. Нажалост, овакви текстови остају само "мртво слово на папиру" и ништа значајно се неће променити, а војни пензионери и чланови њихових породица и даље ће остати једна "маргинализована" група, јер не постоји нико, ко се истински бори за наше интересе.

Korisnik DD
Zamolio sam za mejl Radio admirala i g. Arsenija Stankovića. Očekujem odgovor.

Korisnik EE
Interesuje me dokle je stigao moj predmet za resenje penzije /0111956715195/16.11.2018.

Korisnik FF
Boravak u Gerontološkom centru Beograd, u okviru kog deluju četiri doma za stare, košta od 25.000 do 38.000 dinara. Velika većina vojnih penzionera je primala nešto više od ove sume. Ako je bio korisnik gore navedenih usluga, šta mu ostane od penzije za protekle 4 godine "dobrovoljnog" davanja od 22% (minimum)?

Korisnik GG
Ovakvo pismo me vraća u 19-ti vek. Meni ono ništa ne znači. Dokazali su da može ko god je na vlasti da zavlači ruku u penzionerski novčanik, a kako ćemo platiti domove staraca i ostalo, nek nam je bog na pomoći.
Hvala predsedniku na povećanju od 0%.

Korisnik HH
Zanima me ponovno odredjivanje starosne penzije.
U ranijim zahtevima PIO fonda pisalo je podnosim zahtev za ponovno odredjivanje starosne penzije ako je to za mene povoljnije, a u novim formularima nema te recenice pa me zanima dali imam pravo na povoljniju penziju nakon obracuna. Pozdrav HH.

Korisnik II
Žalba na rešenje o nepriznavanju prava na invalidsku penziju.

Korisnik JJ
Molim Vas da me kontaktirate jer mi je potrebna saradnja sa Vašom institucijom. Hvala.

Korisnik KK
Korist od naših zahteva imali su samo advokati. Pisma koja su poslata opoziciji su data poslanicima koji su samo pročitali naslove. Nakon toga svi po redu su odlazili na druge njima poznate zadatke. Ja ne bi da me takvi zastupaju i predstavljaju. Pored toga, pa oni su nas i doveli u ovu situaciju sa našim platama (1:3), penzionisanjem (prevremenim "dobrovoljnim"), penzijama (bez 11,06%) itd. Šta da očekujemo od njih kao sledeći poduhvat?

Korisnik LL
Odnos predsednika UVPS gospodina Draganjca.
Blago rečeno katastrofalan odnos prema penzionerima. Dana 21.02.2019. godina pozvao sam penzionera Draganjca, kao predsednika UVPS, pošto se na drugi broj niko ne odaziva. Predstavio sam se ko sam imenom i prezimenom i kada sam hteo da postavim pitanje u vezi zdravstvenih knjižica, njegov odgovor je bio "daj vidi šta sad ovaj hoće". Baš mu zahvaljujem na kulturi, a predstavlja se da je neko.

Korisnik MM
A šta da radimo kada apoteka nema dozvolu da izda lek bez recepta? Ko će refundirati i ako kupimo na crno lek - naravno niko.

Korisnik NN
Da li imam pravo na osiguranje ako sam na vanrednom skolovanju?

Korisnik OO
Postovani, koja je vrednost opsteg boda za prvu penziju, koji su parametri za 2019. g. s obzirom da su penzije povecane u 2018. g, pocev od 5% najnize pa do 12% najvise, i dr. pitanje da li je normalno i humano da novcana primanja na birou budu 14.ooo mesecno, radnicima koji su radili 37,38 g., zasto im drzava namerno obara vrednosti za odredjivanje prve penzije ,a otvoreno takve radnike niko nece da prima u radni odnos a pored toga firme upropascene, PIO doprinosi neregulisani, neuplaceni, direktori firmi, poreska i PIO nisu odgovorni, oni su zbog radnika tu, a ne radnici zbog njih tu gde su na grbacu radnika. Hvala.

Korisnik PP
Potrebna mi je tabela za obračun dugovanja manje isplaćene penzije sa valorizacijom duga po mesecima za 2008. i 2009. kao i za period od maja do kraja oktobra 2015. Hvala unapred i pozdrav!

Korisnik RR
Postovani,
ukratko ulozili smo reviziji VKS koja nam je odbacena naime trazili smo da nam se isplati izgubljena zarada posto sam radila kod tuzenog imala povredu na radu i posto nisu imali drugo radno mesto za mene dobila sam otkaz zaposlila sam se na manje placenom radnom mestu i iznos razlike zarede izmedju dva poslodavca je 6000 dinara medjutim prvostepeni sud apelacioni sud su mi dodelili izgubljenu zaradu u vidu mesecne rente po umanjenju procenta radne sposobnosti od 5% a ne onoliko koliko je doneo sudski vestak zatim ulazemo REV VKS koji potvrdjuje njihovu odluku sada sledi ustavna zalba ako nas i oni odbace sledi Stazbur pitanje je kako je to moguce. Pozdrav

Korisnik SS
KVP sam od 2000 god. Da li imam pravo na ponovn i obračun penzije u vezi ostvarenog staža osiguranja sa uvećanim trajanjem. Za VAŠ sajt sam nedavno saznao i hvala što nam pomažete u ostvarivanju stečanih prava koja fond PIO po službenoj dužnosti ništa ne radi. Pozdrav.

Korisnik TT
Molim Vas da mi dostavite spiak advokatskih kancelarija sa kojima saradjujete u vezi sa oduzetim penzijama u Novom Sadu.

Korisnik UU
Како да пронађем образац захтева ПИО фонду за повраћај умањеног износа пензије?
С поштовањем UU

Korisnik VV
Molim vas za obrazac za povraćaj umanjenih penzija. Zahvaljujem unapred

Korisnik ZZ
Zanima me podnošenje tužbe protiv PIO fonda, a odnosi se na bespravno umanjenje penzija, kada zastareva ovaj slučaj?

Korisnik XX
Zaostale zarade radnicima po presudama srpskih sudova I Medjunarodnog suda za koje je garanciju dala i Vlada Srbije Mirka Cvetkovića ni dan danas se ne isplaćuju. Sve je podneto u zakonskom roku Agenciji za privatizaciju (ukinuta i preuzelo Ministarstvo) pod 31.12.2012. godine.

Korisnik YY
Treba mi obrazac Tužbe Upravnom sudu za povrat oduzetog dela penzije.

Korisnik WW
Dobar dan, molim Vas uputite me kome da se zalim u vezi zdravstva, tj. o nebriz  i maltretiranju ljudi koji su uslovljeni da se lece preko Vojnog osiguranja, jel su vojni penzioneri. Moja primedba je korisna za sve ljude, jer svi nekada imamo potrebu za lecenjem.
S postovanjem WW

Korisnik QQ
Moje ime je QQ, devojačko Y. Udala sam se za vojnika, starijeg vodnika AQ, Žao mi je što ću ovo reći, al bar sam vojci verovala, Sa "suprugom već treću godinu vodim rat kako bi mi overio ZDRAVSTVENU KNJIŽICU!! Po zakonu R SRBIJE, ne smeš da imaš dvojno osiguranje i civilno i vojno. Već samo jedno. Pošto smo mi i dalje u braku on treba da mi overi i ove godine 2019. zdravstvenu knjižicu. A sad ne mogu da ga nađem isključio je telefon. Zvala sam njegovog rođenog brata, od koga sam saznala da je tu i da će mu preneti moj poziv. Nije me zvao. Da li ja sama, lično bez supruga mogu otići u njegovu kasarnu i kako da si overim zdravstveno osiguranje. Molim vas za brz odgovor, jer meni je isto kao i vama knjižica osigurana samo 2018. godine. S poštovanjem QQ

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći usvojen je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, 9. novembra 2018. godine.
Novim zakonom predviđeno je pravo na korišćenje besplatne pravne pomoći licima koja ovo pravo nisu ostvarila prema drugim zakonima.
Besplatna pravna pomoć sastoji se od pružanja pravnih saveta, sastavljanja podnesaka, zastupanja i odbrane.
Kao pružaoci besplatne pravne pomoći prepoznati su advokatura i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave, dok udruženja mogu pružati besplatnu pravnu pomoć samo na osnovu odredbi zakona koji uređuju pravo azila i zabranu diskriminacije. Besplatnu pravnu pomoć u smislu ovog zakona u ime udruženja pružaju advokati.
Kada su u pitanju korisnici, besplatna pravna pomoć može se pružiti državljaninu Republike Srbije, licu bez državljanstva, stranom državljaninu sa stalnim nastanjenjem u Republici Srbiji. Pored toga, besplatna pravna pomoć se može pružiti i drugom licu koje ima ovo pravo prema drugom zakonu ili potvrđenom međunarodnom ugovoru, pod određenim uslovima, i to kada ispunjava uslove da bude korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć ili korisnik prava na dečiji dodatak i kada ne ispunjava uslove da bude korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć ili na dečiji dodatak, ali bi zbog plaćanja pravne pomoći iz sopstvenih prihoda u konkretnoj pravnoj stvari ispunilo uslove da postane korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć ili na dečiji dodatak.
Besplatnu pravnu pomoć u službi pravne pomoći u jedinici lokalne samouprave ili u ime udruženja mogu pružati diplomirani pravnici, samo u okviru ovlašćenja koja su diplomiranim pravnicima određena zakonom kojim se uređuje odgovarajući postupak. Zakonom je propisano i da udruženja, u okviru ciljeva zbog kojih su osnovana, mogu da pružaju opšte pravne informacije i popunjavaju formulare, kao oblike besplatne pravne podrške.
Takođe, Zakon uvodi i obavezu vođenja registra pružalaca besplatne pravne pomoći koji vodi ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa kao jedinstvenu javnu elektronsku bazu podataka.
Zakonom su, pored navedenih, uređena i pitanja koja se odnose na obaveze pružalaca, postupka za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć, pitanje finansiranja, kao i pitanje nadzora nad primenom zakona.
Zakon je objavljen u „Službenom glasniku Republike Srbijeˮ broj 87/18 od 13. novembra 2018. godine, stupa na snagu osmog dana od objavljivanja, dok primena zakona počinje od 1. oktobra 2019. godine.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.pdf)Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.pdf 138 kB