Ratni veterani premijerki dali rok za rešenje, u suprotnom štrajkovaće glađu

http://rs.n1info.com/Vesti/a477323/Ratni-veterani-od-premijerke-traze-pomoc.html

Predstavnici ratnih veterana i ratnih vojnih invalida odložili su protest koji su za danas zakazali ispred Predsedništva Srbije.
Umesto toga, oni su se sastali sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i od nje zatražili da što pre pronađe rešenje za njihove probleme, koji su, pre svega egzistencijalne prirode, u roku od dve nedelje. U suprotnom, veterani su najavili da će započeti štrajk glađu ispred kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Glavni zahtevi ratnih veterana i vojnih invalida su da se hitno donese Zakon o ratnim veteranima, kojim će se, kako kažu, napokon i pravično rešiti njihov položaj u Srbiji, kao i zahtev da država što pre ponudi vansudsko poravnanje i isplatu naknada za diskrimijaciju veterana.
Time bi se, objašnjavaju, prekinula sudska farsa, da advokati zarađuju na njihovim problemima, dok oni plaćaju sudske takse.

Brnabić: Rešićemo zahteve nezadovoljnih ratnih veterana

Premijerka Ana Brnabć rekla je da je imala težak, ali konstruktivan sastanak sa predstavnicima rаtnih veterаna, rаtnih vojnih invаlida i člаnova porodicа pаlih borаcа i da će Vlada naredne nedelje raditi na planu i program javne rasprave o Nacrtu Zаkonа o izmenаmа i dopunаmа zаkonа o osnovnim prаvimа borаcа, vojnih invаlidа i porodicа pаlih borаcа.
"Žao mi je što ja lično nisam sela ranije da razgovaramo. Postoji mnogo stvari na kojima možemo da radimo zajedno. Jedna od stvari koja mi nije jasna da nacrt zakona koji je izuzetno važan da sva boračka pitanja treba da budu u jednom, a ne u pet ili 10 zakona", rekla je Brnabić.
Ona je novinarima u Vladi Srbije kazala da razume što predstavnici ratnih veterana negoduju jer taj nacrt zakona "stoji od decembra".
"Ja sam tu da garantujem da ćemo sedeti i raditi i da će Vlada naredene nedelje usvojiti program i jasan plan javne rasprve. Čini mi se da nekad moram ja da sednem i da razgovaram sa ljudima, ali nekad ne možete da stignete sve sami", rekle je Brnabić.
Najavila je sastanke sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem kako bi rešila zahteve nezadovoljnih ratnih veterana.
Prema njenim rečima, na nactu zakona se radilo 20 godina, a dodala je da su "ti ljudi zadužili državu, nas i buduće generacije", te da će ona lično ispratiti šta će se dogoditi tim pitanjem.
"Mi, bez ikakve želje da opravdavam vladu, bolujemo od neefikasnosti državne administracije i nekada mora da se pogura sa vrha vlade i to se desilo u ovom slučaju", kazala je ona.