Vojnopenzionerska elita

Autor Radisav Ristić, tekst u jučerašnjoj “Politici” (24.07.19.) je u prilogu.

Neki od komentara u FB grupi Vojni penzioneri Srbije:

Jovan Tamburic - Autor teksta je novinarske profesije i čudi me da njegove poruke nisu jasnije. Prvo mi smeta pominjanje vojnopenzionerske elite u vreme kada pojam elite služi za prljava razracunavanja vlasti sa opozicijom. Kritika pozicionog i opozicionog odnosa vojnopenzionerskih udruženja ne služi ničemu jer nije dat odgovor šta je alternativa. Udruženja su po zakonu nevladine organizacije i u tom smislu kritički nastrojene prema politici u delu koji se odnosi na penzionere. Autor je svedok da je reprezentativno vojnopenzionersko udruženje formiralo i PUPS koje je trebala da zastupa interese penzionera. Koliko se kroz učešće u vlasti mogu štititi prava penzionera videli smo u praksi PUPS. Logično je da na osnovu kriminalnog odnosa vlasti prema našim zakonskim pravima sarađujemo sa onima koji nas podržavaju. Ili postoji neki treći put u Srbiji ovakvoj kakva je. Autor nam ga nije otkrio. Pozive na objedinjavanje delovanja udruženja penzionera prihvatam ali za njih se treba izboriti u samim udruženjima. Licemerno je pozivanje na objedinjavanje od strane onih koji nisu clanovi udruzenja. Mlatiti trnje sa strane bez podmetanja sopstvenih ledja nije pošteno. Što se tiče USPVLS redovno smo sva udruženja informisali i pozivali na saradnju o čemu smo upoznavali javnost.

Radisav Ristic - U Vašem komentaru kolega Tamburiću tačno je da sam, kako navodite, "novinarske profesije", pri čemu Vam smeta nepotpuna jasnost mojih poruka. Odmah moram reći da bi to što Vam smeta imalo smisla da mogu u "Politici", ili bilo kom drugom štampanom mnediju, obezbediti prostor koji bi mi to omogućio. Cilj mog teksta, nedorečenog iz navedenog razloga, u prvom je redu skretanje pažnje vojnim penzionerima na (i ovom prilikom tvrdim) šurovanje, to mi verujem nećete osporiti, čelnika pojedinih vojnopenzionerskih udruženja sa političkim vladajućim i opozicionim strankama. U više sam navrata pisao kritičke osvrte, objavljene u štampanim medijima i više portala ("Vidovdan", "Koreni"...) o saradnji UVPS sa vladajućim nomenklaturama, bez obzira što je to suprotno slovu Statuta tog udruženja. Iskreno Vam moram reći, mada o tome nisam pisao, da je i odnos Vašeg udruženja neskriven kada je saradnja sa opozicionim liderima u pitanjima. Jer i to, verujem, nije u skladu sa statutarnim odredbama udruženja na čijem ste čelu. Slažem se sa Vašom konstatacijom da udruženja mogu, po meni i treba, da se kritički odnose prema nepravdama koje se nanose vojnim penzionerima. To, međutim, ne sme da bude praksa i u slučajevima kada se pruža politička podrška strankama i u slučajevima kada to nema nikakve veze sa interesima vojnopenzionereske populacije ...

Zlatko Posavec - Protiv vojno-penzionerske elite koja otvoreno šuruje sa strankama u vlasti, umesto da se bori za interese članstva, sam se pobunio i brzopotezno sam opozvan kao delegat Skupštine i izrečena mi "mera" javna opomena, koju doduše nikad nisam primio. Iz vojno-penzionerske elite koja je pristupila opozicionoj koaliciji sam na vreme istupio. Smatram da je i u jednom i u drugom slučaju takvo postupanje elita nespojivo sa odredbama statuta bilo kog udruženja kao interesne, vanstranačke organizacije.

Jovan Tamburic - Deo kolega suprotno zakonu o udruženjima definiše udruženje kao vanstranacko. Takvo određenje su nametnule stranke na vlasti. Ustvari clanovi stranaka na vlasti imaju obavezu da pacifikuju udruženja kada ne uspeju da ih prevedu na svoju stranu. Kakvu štetu prave udruženja koja u ostvarivanju svojih ciljeva saradjuju sa opozicijom. Ustvari na takav način se vrši najveći pritisak na vlast da rešava probleme. A politički neutralan stav dela kolega je interesno motivisan.

Zlatko Posavec - A član 4. Statuta USPVLS definiše ovo udruženje ...

Jovan Tamburic - Zlatko Posavec USPVLS je pored podrske udruženju građana Savez za Srbiju i dalje vanstranacko udruženje jer nije deo ni jedne stranke. To sto saradjuje i podržava programe Saveza za Srbiju kojim se resavaju problemi penzionera ne znači da je udruženje stranačko. Odluku o podrsci nije doneo pojedinac nego predsednistvo sto je podržala i godisnja skupstina. Biti protiv aktuelne politike prema penzionerima je deo delovanja za ostvarivanje statutarnih ciljeva ... Važno je da plaćate članarinu Draganjcu i da ste u vezi sa Julinom preko Petkovića. Sta cekate zasto probleme vojnih penzionera ne resite sa aktuelnom vlascu i dokažete u praksi da su oni pravi. U tom slucaju ce i USPVLS podržati aktuelnu vlast. Do tada je to imbecilno ... Dosta mi je licemera!

Zlatko Posavec - Савез за Србију је опозициона политичка коалиција у Србији, званично формирана 2. септембра 2018. године, а није удружење грађана колега Јоване.

Десет странака и покрета који су учествовали у оснивању су: Демократска странка, Заједно за Србију, Здрава Србија, Левица Србије, Народна странка, Српски покрет Двери, Покрет за преокрет, Покрет Отаџбина, Удружени Синдикат Србије “Слога” и неформална група грађана блиска иницијатору окупљања, Драгану Ђиласу. Накнадно се СЗС-у придружило и више странака и група грађана.

У првих годину дана постојања, Савез за Србију се учврстио као најмногобројнија опозициона коалиција у Србији, блиско сарађујући и са политичким организацијама које нису његов део, попут Социјалдемократске странке, Нове странке и Покрета слободних грађана. СЗС је одиграо једну од пресудних улога у покретању и координацији протеста Један од пет милиона, који су изнедрили почетак бојкота рада парламента и потписивање тзв. "Споразума с народом".

УСПВЛС је, као придружени члан, тој опозиционој политичкој коалицији ПРИСТУПИЛО 23.01.2019. г.

Zlatko Posavec - Statut USPVLS, jasno govori o tome sa kim udruženje može da sarađuje, koga da podržava, odnosno kome da pristupa. Pristupati može samo organizacijama penzionera i starih lica.

Prema Statutu USPVLS, član 4:
1. Удружeњe je интeрeснa, дoбрoвoљнa, нeпрoфитнa, нeвлaдинa, вaнстрaнaчкa, сoциjaлнo-хумaнитaрнa oргaнизaциja, oснoвaнa нa нeoдрeђeнo врeмe, у складу са Законом о удружењима.
7. У oствaривaњу oдрeђeних зajeдничких интeрeсa Удружeње остварује сaрaдњу сa другим друштвeним oргaнизaциjaмa, удружeњимa, нeвлaдиним и синдикaлним oргaнизaциjaмa.
8. Удружeњe мoжe дa приступa oдгoвaрajућим домаћим и мeђунaрoдним oргaнизaциjaмa пензиoнера и старих лица и сa њимa дa oствaруje заједничко деловање и oдгoвaрajућу сaрaдњу.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Vojnopenzionerska elita.jpg)Vojnopenzionerska elita.jpg 115 kB