Vojni beskućnici iz hotela Bristol: Plan je da nas puste da umremo

Piše: Vojni beskućnici iz hotela Bristol, 09. septembra 2019.

Demanti na tekst "Ministarstvo odbrane: Jedino zakonito rešenje da vojni penzioneri prihvate privremeni smeštaj"

Molimo vas da u skladu sa Zakonom o informisanju objavite demanti na vest Ministarstva odbrane na vašem sajtu u kojoj tvrde da je od strane medicinskog tima Ministarstva odbrane pregledano 9 lica od 5. septembra i da je utvrđeno da nemaju zdravstvenih problema.

Nakon 22. dana bez struje i osnovnih uslova za život, nakon više mesečnog ukidanja ljudskih prava, mi stanari hotela Bristol koji smo od 5. septembra prinuđeni da štrajkujemo glađu izjavljujemo da treba da bude stid i sramota one predstavnike Ministarstva odbrane koji su pustili ovako monstruozne laži o našem zdravstvenom stanju. Istina je da su mnogi od nas na ivici života, uz teško narušeno zdravlje zbog maltretiranja koje trpimo poslednjih godinu dana od kako nam ukidaju grejanje, toplu vodu, liftove, na kraju i struju.

Mnogi su srčani bolesnici, a neki od nas se godinama leče od karcinoma. Peti dan kako štrajkujemo glađu i kako se zdravstveno stanje pogoršava iz dana u dan. Niko nije od nadležnih našao vremena da nas sasluša i primi i izgleda da je plan da nas puste da umremo.

Naša deca koja spremaju ispitne rokove nemaju struju, mi koji pokušavamo da ih prehranimo ne možemo ni da ih nahranimo. Jedna stanarka ne može da ode na hirušku intervenciju jer nema uslova da se vrati u hotel bez struje i lifta.

Situacija je ozbiljna i pitanje je da li ćemo svi preživeti. Neka je na obraz onima koji negiraju katastrofalno zdravstveno stanje i uslove života za nas iz nekadašnjeg hotela Bristol. Pošteno smo služili svoju drzavu, bili u ratu, ostali bez imovine i sada ne možemo da ostvarimo preko 28 godina ono sto nam po zakonu i Ustavu pripada i osnovno ljudsko pravo.

Nakon ovakvog saopštenja Ministatatva odbrane sumnjamo u namere kada su naši životi u pitanju.

Vojni beskućnici iz hotela Bristol koji su 5.dan u štrajku glađu.

Ministarstvo odbrane: Jedino zakonito rešenje da vojni penzioneri prihvate privremeni smeštaj

Piše: Beta, 09. septembra 2019.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da je jedino rešenje za vojne penzionere smeštene u beogradskom hotelu „Bristol“ da prihvate privremeni stambeni smeštaj i usele se u stanove koje su već obišli.

U odgovoru Ministarstva narodnom poslaniku Miodragu Linti, koji danas u saopštenju Saveza Srba u regionu pozvao Ministarstvo da reši problem stambenog pitanja vojnih penzionera smeštenih u hotelu „Bristol“, navedeno je da trenutno za te građane nema drugog zakonitog rešenje osim useljenja u stanove u bloku A, na Vračaru i Zvezdari, kao i da im je ponuđen smeštaj u samačkim vojnim hotelima „Zvezdara“ i „Galeb“.

„Ministarstvo odbrane ostaje dosledno u stavu da se pitanje stambenog rešenja lica u ‘Bristolu’ reši u okviru zakona i utvrdjenih procedura, poštujući jedinstvenu rang-listu stambenih interesenata Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na kojoj je 18.000 lica. U slučaju dodele trajnog stambenog rešenja licima koja su ostala u “Bristolu“, ostali stambeni interesenti imali bi pravo da tuže Ministarstvo odbrane i dobiju spor“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zbog sličnih kršenja zakona u 2008. godini Ministarstvo u poslednje dve godine isplatilo šest milijardi dinara na ime sudskih presuda po tužbama za diskriminaciju rezervista i da se zbog toga takva kršenja zakona neće ponoviti ni u ovom niti u bilo kom drugom slučaju.

U saopštenju je navedeno da je Ministarstvo odbrane formiralo dežurni medicinski tim koji dva puta dnevno obilazi vojne penzionere u „Bristolu“, a da je od 5. septembra, kada su stupili u štrajk, pregledano njih devetoro i utvrđeno je da nemaju zdravstvenih problema.

„Što se tiče Lintinog poziva Ministarstvu odbrane da im se uključi struja i voda, ponovo ističemo da objekat ‘Bristol’ nije više u nadležnosti Ministararstva odbrane niti ono odlučuje o tim pitanjima. Pozivamo sve one koji predlažu nezakonita rešenja za problem lica u ‘Bristolu’ da to nije način za prevazilaženje sadašnje situacije“, ističe se u saopštenju.