USPS: Zaboravni predsednik PUPS-a opet se setio penzionera

Izvor - https://www.penzin.rs/usps-zaboravni-predsednik-pups-a-opet-se-setio-penzionera/

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) oglasilo se saopštenjem povodom nedavne izjave predsednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milana Krkobabića da ključeve Beograda drže najstariji.
Svaki put kad se na vidiku zalutalog PUPS-ovog broda naslute nekakvi izbori, Krkobabić Drugi Milan priseti se davno zaboravljenih penzionera u nadi da među njima postoje još neki koji slabašnim rukama drže pojas za spasavanje njegove trule lađe.
Tako se ovih dana predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije setio da u Beogradu živi 400 hiljada penzionera koji, po njegovoj tvrdnji, „drže ključ“ od kapije glavnog grada. Od kako se preko svoje penzionerske interesne zajednice dokopao ministarske fotelje, on je istog trenutka zaboravio na penzionere preko čijih se leđa ispentrao na novu poziciju.
Zaboravio je i Poštu iz koje je došao ostavljajući je na upravljanje svojoj bivšoj sekretarici pa se okrenuo poljoprivredi, selu, zadrugarstvu i seljanima shvatajući da među penzionerima nema više koga da prevari.
Ipak, zbog predstojećih izbora u Beogradu, našao je za shodno da prozbori koju reč o penzionerima računajući da će se možda neko od njih upecati da glasa za listu na kojoj bude PUPS. Najavio je i nekakvo Miholjsko okupljanje na kome će PUPS definisati pravac kretanja, uz tvrdnju da je njihov uspeh na izborima u Beogradu više nego zagarantovan.
Udruženje sindikata penzionera Srbije potpuno razume prvi deo ove najave koji se odnose na utvrđivanje pravca, jer je PUPS odavno izgubio kompas, a što se tiče drugog dela, podsećamo Krkobabića na poslovicu „Što je babi milo – to joj se i snilo“.
Ako već seljacima priča da je u Srbiji postignuta finansijska stabilnost bolje bi mu bilo da je prozborio koju reč o potrebi ukidanja neustavnih zakona kojima su zakinuti svi penzioneri u Srbiji.
Možda penzioneri stvarno drže ključ od beogradske kapije, ali Krkobabića i njegov PUPS neće pustiti unutra!

Izvršni odbor
Udruženja sindikata penzionera Srbije za grad Beograd

Jednokratna pomoć penzionerima

Penzioneri u novembru treba da dobiju jednokratnu pomoć od po 6.000 dinara, pišu „Novosti„. Ponovo se spominje i povećanje penzija. Za koliko će penzije biti veće još nije utvrđeno.
Kako nadležni naglašavaju, za penzije se danas iz budžeta izdvaja 37 odsto, što je rezultat povećanja zaposlenosti, dok je u iste svrhe pre nekoliko godina iz državne kase stizalo čak 20 procenata više.
Merama fiskalne konsolidacije, pišu u Novostima, došlo se do viška novca u budžetu koji će biti iskorišćen upravo da se pomogne najstarijim sugrađanima koji su do sada podneli najveći teret državne štednje.
Naravno, opet se koriste rečenice koje vređaju zdrav razum penzionera kojima su penzije, bez njihovog pristanaka, smanjene kako bi se oporavio budžet. Zašto, ako je budžet ne samo oporavljan nego u njemu sad ima i viška, penzionerima ne vrate ono što su uzeli nego im obećavaju „pomoć“?
Novosti dalje podsećaju da su penzioneri poslednji put dobili po 5.000 dinara – 23. novembra 2016. oni sa prebivalištem u Srbiji, a penzioneri koji žive van teritorija naše zemlje, a čekove primaju iz srpskog PIO fonda dodatak su dobili 19. decembra prošle godine u deviznoj protivvrednosti.
Za ovu namenu tada je izdvojeno 8,5 milijardi dinara, što je unapred bilo dogovoreno sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, a povećanje od 1,5 odsto stiglo je već početkom 2017. godine.
Tada su prvi put jednokratnu pomoć dobili svi, što se očekuje i sada, javljaju Novosti.
Jednokratnu linearnu pomoć do kraja 2017. godine može da očekuje, prema podacima Fonda PIO, više od 1,7 miliona ljudi. Njihova statistika pokazuje da će ovu finansijsku injekciju preko tekućeg računa dobiti oko 1,3 miliona najstarijih, dok će nešto više od 450.000 penzionera taj novac dobiti u gotovini na ruke. Troškove poštarine i ovog puta platiće Fond PIO, i taj trošak neće ući u tih 6.000 dinara.
Za isplatu jednokratne linearne pomoći od 6.000 dinara za nešto više od 1,7 miliona penzionera u Srbiji, Vlada će morati da obezbedi nešto više od 10 milijardi dinara.