Back to Top

KVP su bili i ostali  ugroženi...

Pomozimo im da se organizuju i izbore za svoja prava...

Rešimo probleme KVP i njihovih porodica....

Ko će sve moći da kupi stan za 500 EVRA po kvadratu i kakva će biti OGRANIČENJA

Objavljeno ponedeljak, 14 maj 2018 14:43Autor Zlatko Posavec
Pogodaka: 717
El. pošta

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Ko će sve moći da kupi stan za 500 EVRA po kvadratu i kakva će biti OGRANIČENJA

Najkasnije do kraja 2020. godine biće izgrađeno ukupno 1.578 stanova u šest gradova u Srbiji, koje će pod veoma povoljnim uslovima moći da kupe pripadnici bezbednosnih snaga. Reč je o nekretninama čija bi maksimalna cena po kvadratu trebalo da bude oko 500 evra, bez obračunatog PDV-a.
U skupštinsku proceduru ušao je Predlog zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji bi ove nedelje trebalo da se nađe na dnevnom redu parlamenta. Predviđeno je da bude usvojen po hitnom postupku, a gradnja državnih nekretnina trebalo bi da krene već u avgustu.
A evo šta sve donosi novi zakon...

Ko će moći da ih kupi?

Za ove jeftine stanove moći će da konkurišu pripadnici MUP-a, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Bezbednosno-informativne agencije, kao i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Kako piše u zakonu, moći će da ih kupe i raniji pripadnici bezbednosnih snaga, koji su pravo na penziju ostvarili u jednom od pomenutih državnih organa.
Pravo na kupovinu neće imati pripadnici bezbednosnih snaga ni članovi njihovih domaćinstava koji su od dana stupanja na snagu ovog zakona otuđili svoju nekretinu na teritoriji Srbije ili država bivše SFRJ. Prioritet će biti oni koji nemaju rešeno stambeno pitanje.
Ko će konkretno moći da kupi stanove, znaće se u roku do 30 dana od dobijanja građevinske dozvole za gradnju zgrade, sa tačno navedenim podacima o budućem kupcu, a spisak će se ažurirati dva puta godišnje.

Gde će se graditi?

Nekretnine namenjene pripadnicima bezbednosnih snaga biće sagrađene u šest gradova na teritoriji Srbije. Gradnja će početi prvo u Vranju, Kraljevu, Nišu i Beogradu, pošto već postoje spremne lokacije. Predviđeno je i da jeftini stanovi budu sagrađeni i u Kragujevcu i u Novom Sadu.
U Beogradu je u prvoj fazi planirana izgradnja 400 stanova, a u javnosti se već pominje i pet potencijalnih lokacija - Makiško polje, Blok 71A, Banja Ovča, Borča i Surčin. Isto toliko nekretnina trebalo bi da bude sagrađeno i u Novom Sadu, a kao mesto gradnje pominje se Jugovićeva i to je lokacija koja je već delimično komunalno opremljena.
U Nišu će se graditi se 188 stanova i to na lokaciji kasarne Stevan Sinđelić na Bulevaru. Ta lokacija je već dobro opremljena i ima dobru vezu sa gradom.
U Kraljevu će se povoljni kvadrati graditi u prigradskom naselju Ribnica, a u prvoj fazi tu bi trebalo da se izgradi 170 jeftinih stanova.
U Vranju će se te nekretnine zidati u naselju Asambair i biće sagrađeno 190 stanova, dok će se u Kragujevcu one graditi verovatno u naselju Dedino brdo, za koju su odbornici lokalnog parlamenta prošlog meseca usvojili Plan detaljne regulacije. U tom gradu bi trebalo da bude izgrađeno 200 stanova.
Odluku o lokacijama na kraju će donositi Vladina komisija, na čijem čelu će biti Ana Brnabić, predsednica Vlade.

Struktura i površina stanova

Budućim kupcima biće na raspolaganju osam različitih struktura državnih stanova. U ponudi će biti garsonjere ( do 32 kvadrata), jednosobni (do 36 kvadrata), jednoiposobni (do 46 kvadrata) i dvosobne (do 54 kvadrata) stanove.
Takođe, pripadnici bezbednosnih snaga moći će da konkurišu i za dvoiposobne (do 62 kvadrata), trosobne (do 79 kvadrata), triposobne (do 83 kvadrata) i četvorosobne (do 92 kvadrata).
Kako piše u Predlogu zakona, stambene zgrade biće različite spratosti i imaće najmanje tri sprata, a najviše šest spratova plus potkrovlje. Podzemnih etaža neće biti.

Zabrane za kupce

Vojnici, policajci i drugi pripadnici bezbednosnih snaga koji se odluče na kupovinu jeftinih stanova dužni su da 10 godina ostanu u radnom odnosu u državnom organu preko kojeg su ostvarili pravo na kupovinu ovih nekretnina.
Takođe, kako piše u Predlogu zakona, stan koji su kupili ne mogu otuđiti najmanje 10 godina. Ukoliko to, ipak, učine, moraće da isplate razliku između tržišne i ugovorene cene nekretine.
Cena izgradnje stana po kvadratu može da iznosi najviše 500 evra, a kako je propisao zakon, to je i maksimalna kupoprodajna cena stana po metru kvadratnom.

Kojim tempom će se odvijati gradnja?

Država će za projekat izgradnje 1.578 stanova izdvojiti ukupno 64,3 miliona evra. Tokom ove godine na nekim lokacijama započeće gradnja stanova, a za to, kao i za projektovanje, troškove na percelama i participacija biće ukupno potrošeno oko 2,6 miliona evra.
Najviše novca i posla za građevinare biće u 2019, kada će za realizaciju projekta državnih stanova biti izdvojeno 49,7 miliona evra.
Izgradnja jeftinih nekretnina trebalo bi da bude okončana u 2020. godini u kojoj će za izgradnju zgrada, troškove na parceli, participaciju i izgradnju spoljne infrastrukture biti potrošeno oko 12 miliona evra.

Izvor: “Blic”, Nataša Latković, 14.05.2018.

Država nema projekte, a hoće da gradi već u martu

Objavljeno sreda, 13 decembar 2017 21:47Autor Zlatko Posavec
Pogodaka: 728
El. pošta

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Država nema projekte, a hoće da gradi već u martu

http://www.danas.rs/ekonomija.4.html?news_id=364944&title=Dr%c5%beava+nema+projekte%2c+a+ho%c4%87e+da+gradi+ve%c4%87+u+martu

Piše: M. Obradović,Beograd 13. decembar 2017.

Predsednik Srbije predstavio detalje programa Vlade Srbije za stambeno zbrinjavanje vojnika i policajaca.
* Bušatlija: Možda pripreme nešto za slikanje, ali ne i za nešto ozbiljnije * Problem u Srbiji nikad nije bio nedostatak novca, već nedostatak projektovanja i planiranja.

Ako se sva obećanja ispune, Srbija bi u narednih nekoliko godina mogla biti preplavljena jeftinim stanovima.
Pored još ranije najavljenih stanova od po 490 evra po kvadratu od strane Bogoljuba Karića i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana, nakon sednice vladine Komisije za stanogradnju, najavio da bi već od proleća mogla početi gradnja prvih stanova za rešavanje stambenog pitanja zaposlenih u Vojsci Srbije, policiji, BIA, kao i pripadnicima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno zatvorskim čuvarima. Prema Vučićevim podacima u Srbiji ima oko 35.000 ljudi zaposlenih u ovom sektoru bez sopstvenog krova nad glavom. Najavljeno je da bi kasnije mogli da se u program uključe i mladi naučnici i mladi bračni parovi.

Plan da se u narednih 10 godina u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kragujevcu i Kraljevu izgradi dva miliona kvadrata jeftinih stanova koji bi koštali manje od 500 evra po kvadratu van Beograda, a u Beogradu 550 do 580 evra zvuči lepo ali je teško izvodljivo, smatra Mahmud Bušatlija, konsultant za investicije. On ističe i da zbog nedostatka projekata teško da će gradnja početi sledeće godine.

"Ni za jednu zgradu nema planskih dokumenata tako da sledeću godinu mogu da skupe papire, ali teško da može biti išta od gradnje. Eventualno može nešto da se organizuje za slikanje, ali za nešto ozbiljnije teško. Problem kod nas nikada nisu bile pare već nedostatak projektovanja i planiranja. Tako imamo situaciju da polovinu odobrenih sredstava za infrastrukturne radove ne koristimo", ističe Bušatlija uz napomenu da je tome razlog to što se time kod nas bave političari, a ne stručni ljudi.

Ovih dva miliona kvadrata, ukoliko se radi o bruto površini, iznosi oko 26.300 stanova prosečne površine od 57 kvadrata koliko iznosi prosečan novoizgrađeni stan u Srbiji.

Ukoliko bi kamatna stopa na stambeni kredit bila 2,9 odsto godišnje stan od 60 kvadrata koštao bi oko 30.000 evra, a mesečna rata bi bila oko 126 evra u narednih 25 godina. Državna subvencija koja bi se vodila kao učešće u kreditu vraćala bi se pet godina nakon isplate kredita banci.

Identičan model subvencionisanja stambenih kredita već godinama postoji i namenjen je profesionalnim vojnicima, jedino što je suma koju država odvaja daleko manja. Naime, i u budžetu za 2018. godinu izdvojeno je 300 miliona dinara za subvencije stambenih kredita za vojnike, a kamatne stope su upravo onakve kakve su najavljene za novi program. Naime, maksimalna kamatna stopa banke je 3,5 odsto plus euribor, a u praksi kod banaka nominalna kamatna stopa je oko 2,9 odsto. Država subvencioniše sa 14 do 25 odsto vrednosti nekretnine i to se vodi kao učešće u kreditu. Takođe, kao i u najavama predsednika postoje i uslovi da u slučaju prestanka službe banka refinansira ostatak kredita po tržišnim uslovima.

A ni tržišni uslovi u ovom trenutku nisu mnogo lošiji. Ponude banaka pokazuju da se nominalne kamatne stope za stambene kredite kreću oko tri odsto (promenljive kamatne stope na kredite vezane za evro).

Ni ideja o jeftinoj stanogradnji nije baš originalna i to ne samo zato što je tada kao premijer Vučić 2014. godine najavio izgradnju stanova za po 380 evra po kvadratu, već i zato što je još 2009. godine Milutin Mrkonjić kao ministar građevine obećavao stanove za po 600 evra po kvadratu u trenutku kada im je cena na tržištu bila 1.800 evra tvrdeći da kajmak kupi građevinska mafija.

Zanimljivo je da u budžetu za narednu godinu nisu izdvojena sredstva za ovu namenu, a zakon o budžetu se upravo nalazi u skupštini. Međutim, kako ističu upućeni čak četiri odsto budžetskih prihoda što je više od 40 milijardi dinara može da se prebacuje bez rebalansa budžeta na osnovu odluke vlade. Ako bi se 250 miliona evra koje je Vučić naveo kao učešće države u ovom desetogodišnjem projektu podelilo ravnomerno to znači da bi u 2018. trebalo biti izdvojeno oko 25 miliona evra, odnosno oko tri milijarde dinara, što ne bi bilo problem pokriti iz budžetskih rezervi.

Kako ističe Bušatlija problem je što nema dugoročnog plana razvoja, pa tako svaka nova vlada postavlja nove prioritete umesto da završi ono što je započeto. On smatra da je problem i što mi nemamo velike građevinske firme koje mogu logistički da iznesu ovakve projekte, pošto su velike kompanije uništene u privatizaciji, a umesto njih imamo 20.000 registrovanih građevinskih preduzeća od kojih nijedno nema više od 300 zaposlenih.

"To nisu građevinske kompanije, nego zanatske firme. Verovatno će neki dobro povezani sa vlašću dobiti poslove, pa onda zaposliti ove ostale. A pošto oni nemaju posla moguće da će i graditi tako jeftino", napominje on. On svoj pesimizam objašnjava sličnim planovima koje je svaka vlada od 2000. godine imala, a posebno pred izbore, od kojih nijedan nije ostvaren.

Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji ističe da ukoliko se ispune svi uslovi, što zavisi od politike, stambena izgradnja može da pogura i rast BDP-a.

"Stambena izgradnja ima multiplikativne efekte, što znači da na jedan dinar uložen u stambenu izgradnju BDP raste za više od jedan dinar. To je zato što uključuje više drugih sektora", objašnjava on dodajući da je jeftina izgradnja moguća pod uslovom da se svi odreknu dela kolača.

On ocenjuje da bi izgradnja jeftinih stanova mogla dovesti do pada cena na tržištu, mada zavisi i kako će tražnja odgovoriti.

“Градња станова на пролеће, квадрат око 500 евра”

Objavljeno ponedeljak, 11 decembar 2017 15:35Autor Zlatko Posavec
Pogodaka: 856
El. pošta

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

“Градња станова на пролеће, квадрат око 500 евра”

Da li se to predsednik R. Srbije g. Aleksandar Vučić sažalio nad sudbinom vojnih beskućnika nakon njihovog Otvorenog pisma ili je u pitanju još jedna šarena laža pred izbore u Beogradu???
“Градња станова на пролеће, квадрат око 500 евра”
Извор: РТС, Танјуг, 11.12.2017.

Članak pročitajte u prilogu.

ОТВОРЕНО ПИСМО УВБС г-дину Александру Вучићу за Дан људских права

Objavljeno nedelja, 10 decembar 2017 22:50Autor Zlatko Posavec
Pogodaka: 1343
El. pošta

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

ОТВОРЕНО ПИСМО УВБС г-дину Александру Вучићу за Дан људских права

Udruženje vojnih beskućnika Srbije (UVBS) poslalo je otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije povodom DANA LJUDSKIH PRAVA

„ОТВОРЕНО ПИСМО

Г-дину Александру Вучићу за Дан људских права

Господине председниче Републике Србије и господине врховни команданте Војске Републике Србије,
Пре само пар дана уз пригодне свечаности обележишмо дан ратних војних ветерана уз речи које импонују и које нас преживеле ветеране тај дан учинише толико важним да смо се поново осећали поносно. Тај понос је кратко трајао, а већ сутрадан смо се вратили у стварност. Били смо као у неком лепом једнодневном сну.
Удружење војних бескућника Србије (УВБС) Вам се обраћало док сте били Министар одбране, па председник Владе и коначно као предеднику Р. Србије. Овим писмом Вам се поново обраћају чланови УВБС, а тема је неправда за још 2648 војних бескућника. Кључна реч овог писма гласи:
Мобинг:
- Простачко насртање против Уставно и против Законито,
- Узнемиравање на социјални и правни интегритет,
- Шиканирање и психичко и морално злостављање,
- Понижавање и угрожавање угледа, части, достојанства и интегритета.
Ми смо више од четврт века жртве државног мобинга. Над нама је извршен злочин који се и даље врши. Убијају нас лагано. Шансе да се одбранимо су све мање, а то нам држава својим делима свакодневно потврђује.
Та појава (мобинг) траје 26 година и не види се крај нашим мукама.
Лечење захтева мултидисциплинарни приступ првенствено са правног, а затим психичког, социјалног, и међуљудског аспекта.
За све ове године само су једаном и то 2001. године сви у држави сели за један сто и закључили - цитирам речи Правне управе, тј. првог човека Правне управе Министарства одбране:
''Не постоји експертски тим стручњака који би боље и тачније рекао и написао све о њима, они су у праву, зашто их мучите.''
Записник са тог ''Округлог стола'' подписао је Председник Удружења војних пензионера Србије генерал Бајић Љубомир, а нису га подписали генерал Стаменко Николић који је својим неуставним радом све нас завио у црно и генерал Градимир Живановић, тада први човек Стамбеног органа који је рекао: ''Ја имам 12 правника, ако ја ово подишем сви ми идемо ''свирати клавир'' (у затвор).
Као резултат тог округлог стола:
- смењен је први човек Правне управе МО јер је ракао истину,
- смењен је и први човек Удружења војних пензионера Србије који је подписао истину,
- генерал Николић је други дан изшарао договорено и наставио пут висина а,
- законитост рада генерала Живановића утврђивао је Војни тужилац, након чека је пензионисан, а војни суд укинут.
Наш статус остаде исти са тенденцијом сталног погоршавања.
Господине председниче и врховни комаданте, ми смо остављени у власништву нечасних људи инсталираних у државним органима.
Због нас су мењани Правилници о додели станова у Министарству одбране и Војсци Србије, а један такав Правилник је оспорен Уставном одлуком из 2001. године. Након тога донешени су нови Правилници који су тек по нас погубни јер војне бескућнике не препознају, а Уставни суд о њима није хтео ни да расправља. Важећи правилник се заснива на бодовима, а онда и такав Правилник обесмисли Министар Одбране узимајући себи за право да својом Одлуком дели све станове. Епилог такве поделе је да станове добијају лица са мањим бројем бодова и краћим стажом чекања.
И наш труд да своје Право заштитимо судом је поништен непоштовањем Одлука домаћих судова, Уставног Суда Р. Србије и међународног суда у Стразбуру. Наредбе о стамбеном збрињавању предислоцираних лица из бивших република СФРЈ никада нису реализоване и нису стављене ван снаге. Према нама никада се није поступало по Закону и Уставу, него како кажу моћници из Министарства одбране.
Зашто Министарство одбране не поштује Одлуке судова? Они сматрају да су сила и да им се може.
Избацивали су бескућнике из војних објекта, а испражњени објекти касније су у потпуности девастирани. И данас нас избацују. Избацују на улицу људе у 7-ој и 8-ој деценији живота, њихову децу и унучиће.
Убијали су се људи од страха и немоћи пред системом и никоме ништа. За тај злочин нико не одговара.
За свих ових 26 година, велики број станова се бесправно користи, али је велики број бесправно и нестао.
Наше наводе је проучило државно Јавно тужилаштво, а због сумње да постоје елементи кривичног дела, МУП-у Р. Србије наредило је покретање истраге која се завршила закључком „Нема елемената кривичног дела.„
И министарство за државну управиу и локалну самоуправу је из своје надлежности покренуло надзор над појединим Управама Министарства одбрене, без епилога.
Стамбени фонд бивше ЈНА је уз ПОТВРДУ узео наших 13.000 станова, уз обавезу да реши наше стамбено питање, а затим су те станове оставили одцепљеним државама.
Сместили нас у војне објекте - колективне центре, а затим нас натерали да уз непристојну цену плаћамо смештај у тим центрима за шта су узимали средства из буџета и тако оштетили не само нас него све грађане Србије.
Смештајем у војне објекте – Колективне смештаје су нам одузели грађанска права јер смо постали власништво Министарства одбране, а локалне самоуправе над нама немају никакву ингеренцију.
Неки од нас који станују у војним објектима – колективним центрима чак плаћају и порез на имовину.
Узели су нам и издвајана средства у стамбени фонд, а дали Српској банци, а затим нас уз промену Закона спречили да извршимо повраћај свог новца.
Поштовани господине председниче,
Све ово горе изнесено Вам је и раније писано. Значи да сте упознати, па нас чуди Ваша немоћ. Самим тим и наша забринутост је још већа.
Признајемо Ваша залагања на свим тешким и наслеђеним задацима и изазовима који су Вас дочекали. Није могуће да само за нас нисте нашли времена.
Исто тако тврдимо да је наш проблем лако решив јер је све наређено на основу Закона и Устава, али наређење није извршено. Ми војна лица знамо шта се ради када се не изврши наређење, као и шта се ради када се у Војсци поступа самовољно.
За протеклих 26 година према нама од стране Министарства одбране није извршено:
- Међународни споразуми о предислоцирању јединица ЈНА,
- Пресуда Суда у Стразбуру (Р. Србија је дужна да нама надокнаду штету),
- Одлуке Уставног суда (Да се наше стамбено питање решава по започетом акту),
- Пресуде других судова Р. Србије,
- Наредбе о нашем стамбеном збрињавању,
- Решења МО Павла Булатовића о повраћају новца уложеног у Војно –стамбени фонд,
Непоштовањем наведених докумената, предислоцираним лицима укинута су стечена права а сви приоритети за доделу станова су поништени.
Тако смо од стране Министарства одбране стављени у исти правни положај са осталим стамбеним интересентима ( ИСТО ПРАВО МОЖЕ ИМАТИ САМО ИСТИ ПРАВНИ СЛУЧАЈ).
Све очи и нада да ће те смоћи снаге и наћи начина да нас спасите, упрте су у Вас јер не желимо да будемо социјални случајеви. Били смо вредни и одани својој држави Србији.

С поштовањем!“

Председник ГО УВБС
Нада Хаџи Павићевић

Председник УВБС
Владо Ђукић

Prikaz nove presude Evropskog suda pravde u vezi sa ugovorima o kreditu

Objavljeno četvrtak, 09 novembar 2017 09:39Autor Zlatko Posavec
Pogodaka: 560
El. pošta

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Prikaz nove presude Evropskog suda pravde u vezi sa ugovorima o kreditu

Dipl. prav. Nikola Aleksić

Ocena nepoštene odredbe u ugovorima o kreditu, vreme u kojem se ceni neravnoteža između stranaka, „jasne i razumljive“ odredbe ugovora, nivo informisanja koji mora pružiti banka”
Evropski sud pravde 20. septembra 2017. godine, doneo je presudu u predmetu C-186/16, Ruxandra Paula Andriciuc i dr. protiv Banca Românească SA, povodom zahteva za prethodnu odluku koji je uputio Žalbeni sud u Oradei, Rumunija.
U različitim dnevnim listovima i pojedinim „specijalizovanim“ sajtovima za „obaranje kredita“ osvanuli su naslovi tipa “Pao Švajcarac“, „Evropski sud presudio u korist korisnika kredita“ i sl, a u pojedinim novinama naveden je i pogrešan naziv suda koji je doneo odluku, odnosno naveden je Evropski sud za ljudska prava, te da bi otklonili sve nedoumice ovde ćemo prikazati šta zapravo stoji u ovoj odluci Evropskog suda pravde.

Napomena:
Tekst u prilogu prvobitno objavljen u časopisu “Advokatska Kancelarija”, broj 38, oktobar 2017. god.

Strana 1 od 3