Back to Top

KVP su bili i ostali  ugroženi...

Pomozimo im da se organizuju i izbore za svoja prava...

Rešimo probleme KVP i njihovih porodica....

НАШ ЗАКОН О РАТНИМ ВЕТЕРАНИМА НЕМАМО, А ДОНОСИМО ГА ЗА ТЕРОРИСТЕ

Objavljeno utorak, 14 novembar 2017 13:45Autor Zlatko Posavec
Pogodaka: 21
El. pošta

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

НАШ ЗАКОН О РАТНИМ ВЕТЕРАНИМА НЕМАМО, А ДОНОСИМО ГА ЗА ТЕРОРИСТЕ

Preuzeto sa http://www.vojnisindikatsrbije.rs/index.php/1603-2017-11-11-15-05-57

Војни синдикат Србије обратио се министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, отвореним писмом следеће садржине:

Поштовани господине Министре,

Као представника Владе Србије Молимо Вас да запосленима у Министарству одбране, али и грађанима Србије, разјасните новонасталу ситуацију у тзв. Скупштини Косова, и тамошњем изгласавању Закона о ветеранима, којима се терористичким борцима УЧК омогућавају привилигеије и пензије.

Од доказаних злочинаца се може очекивати глорификација злочина, кроз овај сраман закон, али нас интересује да ли су представници Српске листе, гласали за изгласавање истог, пошто је у делу јавности доступна таква информација. У нади да то није истина, зато што ни једном нормалном човеку у Србији не би било јасно да српска рука, у нелегалном парламенту, гласањем омогућава терористима, који су клали српску децу, убијали и продавали органе Срба, да уживају привилегије и буду награђени пензијом за своје злочине.

Згражавање и самом помишљу на тако нешто изазива и чињенично стање да су српски ратни ветерани, скрајнути на маргину друштвеног система, да су практично грађани другог реда. Више од 50 одсто ратних ветерана из ратова са простора бивше Југославије, чланови су Војног синдиката, тако да смо подробно упућени у њихове проблеме. Српски ветерани једини у региону немају свој закон, а камоли министарстсво, као што је то случај у граничним земљама које су притом чланице ЕУ.

Војни синдикат Србије, што и од Вас тражимо, обавестиће све институције у земљама Европске уније и Руске Федерације, које се баве борбом против тероризма. На овакав начин награђују се злочинци, који и данас регрутују и шаљу борце за ИСИС и морају да се покрену инструменти међународних организација за борбу против тероризма, како би овај сраман нелегални закон био суспендован у његовом корену, јер последице могу бити дугорочне и несагледиве.

За активну креативну старост

Objavljeno ponedeljak, 21 avgust 2017 13:12Autor Zlatko Posavec
Pogodaka: 756
El. pošta

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

За активну креативну старост

Izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/386954/Drustvo/Za-aktivnu-kreativnu-starost i http://olimpijada3d.org/

На пет дана, од 29. септембра, у Врњачкој Бањи окупиће се такмичари и старији грађани из свих крајева Србије да одмере снаге тела и ума.

Јубиларна десета по реду Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба биће свечано отворена 29. септембра у Врњачкој Бањи.

На манифестацији која је и ове године овенчана крилатицом „За активну креативну старост”, према тродневном такмичарском програму надметаће се више од хиљаду и по старијих такмичара.

Сем екипа из бројних градова Србије, учешће на петодневној олимпијади најавили су и гости из Шведске, Русије, Македоније, Немачке, Бугарске, Америке, Кипра... Како је то било и ранијих година, сви они такмичиће се у брзом ходању, шаху, пикаду, стрељаштву, у неким фудбалским и кошаркашким дисциплинама.

Организатори наводе да надметања у Врњачкој Бањи неће имати само спортски карактер, јер ће се у овом популарном туристичком месту организовати и стручна предавања, где ће се углавном говорити о здрављу, а биће уприличени и уметнички, књижевни, забавни скупови ...

– Наша олимпијада је за свакога више од спорта, а у њој су сви победници, посебно зато што остварују циљ, а то је активна и креативна старост. Ове године учешће је најавило и 70 параплегичара, потрудићемо се да поново учествују и особе са оштећеним слухом, видом, сметњама у говору, дистрофичари... Организоваћемо и акцију „Очистимо Врњачку Бању”, планиран је и базар здравља где ће старији грађани имати бројне бесплатне здравствене, а посебно офталмолошке, прегледе. Очекује нас и сајам на којем ће бити представљени произвођачи и дистрибутери лекова, помагала, опреме и услуга намењених старијима. И љубитеље уметности очекује сликарска колонија... – најављује Василије Белобрковић, председник организационог одбора Олимпијаде покрета трећег доба.

Пријављивање учесника трајаће до 15. септембра, а пре званично почетка олимпијаде треба да се организују и предтакмичења, односно припреме за велику манифестацију у част спорта, здравља и културе трећег доба.

– Таква предтакмичења се одржавају у готово свим општинама, местима и насељима Србије и броје око 17.000 учесника. У свим спортско-рекреативним дисциплинама учествују оба пола и екипе су обавезно мешовите – подсећа Белобрковић, и додаје да су удружења пензионера у свим општинама Србије, у сарадњи са удружењима инвалида рада и геронтолошким друштвима, задужени за организацију тих предтакмичења.

Да би олимпијада уопште „стала на ноге” потребно је најмање око девет милиона динара. Од те суме Фонд за пензијско и инвалидско осигурање издваја више од пет милиона динара, док осталих око четири милиона динара улажу учесници. – Олимпијада се организује по принципу самопомоћи. Оријентационо, свако за своје учешће треба да одвоји по 9.600 динара. Тај новац учеснику ће бити довољан за смештај и храну – открива Василије Белобрковић.

Три стране манифестације

СПОРТ - Надметање мешовитих мушко-женских екипа у седам дисциплина (штафета у брзом ходању, шах, стрељаштво, пикадо, фудбал, кошарка и риболов). Такмичи се око 1.500 учесника.

ЗДРАВЉЕ - Провера физичке способности, мерење крвног притиска, нивоа холестерола и шећера у крви, бесплатни мамографски прегледи, предавања врхунских специјалиста.

КУЛТУРА - Етно-вече, песничке и књижевне вечери, изложба слика „Олимпијске сликарске колоније из 2014”, знамените личности српске културе, науке и спорта, промоције стваралаштва старих.

Прилог: Програм 10. Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Konacni program 10. Olimpijade treceg doba.doc)Konacni program 10. Olimpijade treceg doba.doc 78 kB

Odlukom Predsedništva Gradskog odbora, SUBNOR-a Beograd postao kolektivni član USPVLS

Objavljeno sreda, 09 avgust 2017 08:47Autor Zlatko Posavec
Pogodaka: 1562
El. pošta

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Odlukom Predsedništva Gradskog odbora, SUBNOR-a Beograd postao kolektivni član USPVLS

“Beogradski borac” je glasilo GrOd SUBNOR Beograd.
“Beogradski borac” je neprofitni internet blog kome može da pristupi svaki pojedinac. Predstavlja izraz alternativnog informisanja i delovanja boraca NOR-a Beograda, njihovih potomaka, poštovalaca njihove borbe i žrtve.
Članstvo SUBNOR-a grada Beograda danas čini preko 17.000 boraca NOR-a, ratnih vojnih invalida, potomaka, poštovalaca, akrivnih i rezervnih oficira vojske i policije, različitih socijalnih i obrazovnih struktura iz četiri generacije.

Prilog: tekst – članak Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – novi oblik organizovanja vojnih penzionera

Preuzeto sa:

https://beogradskiborac.wordpress.com/2017/08/06/%d1%83%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%b5%d1%9a%d0%b5-%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%85-%d0%b2%d0%be/

Tribina: Čovek protiv zla, general Vlado Trifunović

Objavljeno utorak, 24 januar 2017 21:19Autor Zlatko Posavec
Pogodaka: 494
El. pošta

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Tribina: Čovek protiv zla, general Vlado Trifunović

Šta (ne) znamo o heroju?
Govorili: Berislav Popov, Zoran Živković, Dragan Đilas, Đorđe Dozet, Vladimir Đerić, Antonela Riha, Borka Pavićević i Rade Radovanović

Vladimir Trifunović, koji je rođen 1938. godine u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini, od povratka iz Varaždina 1991. godine živeo je u maloj sobi beogradskog hotela "Bristol", umro je 15. januara na VMA u Beogradu.
Objavio je tri knjige o svom stradanju, "Moja borba za istinu", "Buđenje savesti" i "Neću milost".
Nedavno preminuli general JNA Vladimir Trifunović bio je žrtva montiranih političkih procesa i njegovu časnost jedni su označili kao izdaju, a drugi kao ratni zločin, ukazali su učesnici današnje tribine "Šta (ne) znamo o heroju" održane u Centru za kulturnu dekontamiciju, na kojoj se čuo i predlog da Trifunović dobije ulicu u Beogradu.

Šire pročitajte u prilogu.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Tribina - Čovek protiv zla, general Vlado Trifunović.doc)Tribina - Čovek protiv zla, general Vlado Trifunović.doc 126 kB

Редовна годишња Скупштина АППВС

Objavljeno petak, 30 decembar 2016 12:18Autor Zlatko Posavec
Pogodaka: 278
El. pošta

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Редовна годишња Скупштина АППВС

Preuzeto sa sajta APPVS

Дана 22.12.2016. године одржана је редовна годишња Скупштина АППВС.

Скупштина је традиционално одржана у ресторану „ГРБ“ који се налази на Белим водама у Београду.

Састанак је протекао у опуштеној, боље рећи породичној, атмосфери, а исту су својим присуством увеличали представници наших братских удружења: УППС (пензионисани подофицири), УВБС и СРЦ Сурчин (удружења војних бескућника).

Извештај о раду поднео поднео је председник АППВС, господин Владо Милосављевић у којем је истакнуто следеће:

У току 2016. године одржано је 10 седница ГО на којима су разматрана питања од значаја за војне пензионере и кориснике војних пензија.

Највише пажње посвећено је здравственом и стамбеном обезбеђењу, проблемима око наплате 11.06 %, закинутих 4.21 %, праву на увећање пензије за 20 %, раду сајта АППВС, обиласку болесних другова и слично.

Из домена здравства највише се дискутовало о здравственој заштити, скидању са листе скупљих лекова, укидању војних амбуланти, дугом чекању на заказане прегледе и нељубазности медицинског особља.

Донети закључци да се тражи пријем код Начелника Санитетске управе и Начелника ВМА нису реализовани јер се на њиховом челу и даље налазе вршиоци дужности, који углавном системске ствари не решавају, те стога нисмо ни тражили пријем код њих.

Друго актуелно питање је стамбено збрињавање војних пензионера, који ни до данас нису решили то питање. У најтежем положају су војни бескућници од којих поједини живе у азбестним зградама.

Такође је расправљано о реализацији судских пресуда и исплати неправилно закинутих пензија за 11,06%. Војни пензионери нису задовољни јер су нам припадајућих 11,06 потпуно неоправдано смањили за 4,21%.

Дана 01.01.2012. године, ступио је на снагу нов Закон о пензионом и инвалидском осигурању. По том закону лица која имају преко 15 година бенефицираног стажа, а иду или су отишли у пензију са пуним радним стажом (40 год.), имају право на повећање пензије за 20%. Ово питање решаваћемо у наредном периоду.

Наш сајт је наставио да објављује квалитетне текстове и зато има велику посећеност, у просеку 900 посета дневно.

У току године обишли смо осам наших болесних чланова. На велику нашу жалост тројица колега су нам умрла.

Имамо одличну сарадњу са сродним Удружењима са нагласком на размени информација од заједничког интереса. Истичемо одличну срадњу и са Министарством одбране која је у непрекидном успону.

Након конструктивне дискусије у трајању око 90 минута донети су закључци за рад у наредном периоду.

Тежиште рада и убудуће ће бити на питањима која тиште војне пензионере, а то су наравно: здравство, стамбено, пензије, ...

Очигледно је да само удружени можемо остварити своја права па је скупштина потврдила прошлогодишњи закључак о приступању АППВС Савезу војних пензионера Србије. Представницима АППВС у Координационом телу удружених војних пензионера Србије (КТ УВПС) дат је задатак да се интензивирају и убрзају припреме за формално оснивање Савеза.

У раду скупштине учешће су узели и гости. Господин Ђукић, поред проблема војних бескућника, највише је говорио о потреби формирања Савеза војних пензионера и упознао присутне докле се одмакло у формирању истог. Он је истакао да је урађен статут Савеза и да су већ 3 удружења донела одлуку о приступању.

Госпођа Нада Хаџи Павићевић осврнула се на дуготрајну борбу војних бескућника, а њено излагање подржано је од стране свих присутних.

Представници пензионисаних подофицира истакли су позитиван допринос који у борби војних пензионера има сајт АППВС. Такође су истакли су да подржавају оправдану борбу војних пензионера за своја социјална права, посебно борбу војних бескућника будући да најмање 30 % војних бескућника чине пензионисани подофицири.

После завршетка скупштине уследио је величанствени ручак уз који се наставило са дружењем и разменом искустава. Ово величанствени је са стајалишта скромних војних пензија будући да се радило о пљескавицама, истина изванредним, јер се власник ресторан и особље баш потрудило.

Скупштина се завршила уз међусобне честитке за предстојеће празнике и жељом да се и следеће године видимо у истом саставу.

У Београду 22.12.2016. год.

Преседник АППВС
Владислав Милосављевић

Strana 1 od 4