За активну креативну старост

Izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/386954/Drustvo/Za-aktivnu-kreativnu-starost i http://olimpijada3d.org/

На пет дана, од 29. септембра, у Врњачкој Бањи окупиће се такмичари и старији грађани из свих крајева Србије да одмере снаге тела и ума.

Јубиларна десета по реду Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба биће свечано отворена 29. септембра у Врњачкој Бањи.

На манифестацији која је и ове године овенчана крилатицом „За активну креативну старост”, према тродневном такмичарском програму надметаће се више од хиљаду и по старијих такмичара.

Сем екипа из бројних градова Србије, учешће на петодневној олимпијади најавили су и гости из Шведске, Русије, Македоније, Немачке, Бугарске, Америке, Кипра... Како је то било и ранијих година, сви они такмичиће се у брзом ходању, шаху, пикаду, стрељаштву, у неким фудбалским и кошаркашким дисциплинама.

Организатори наводе да надметања у Врњачкој Бањи неће имати само спортски карактер, јер ће се у овом популарном туристичком месту организовати и стручна предавања, где ће се углавном говорити о здрављу, а биће уприличени и уметнички, књижевни, забавни скупови ...

– Наша олимпијада је за свакога више од спорта, а у њој су сви победници, посебно зато што остварују циљ, а то је активна и креативна старост. Ове године учешће је најавило и 70 параплегичара, потрудићемо се да поново учествују и особе са оштећеним слухом, видом, сметњама у говору, дистрофичари... Организоваћемо и акцију „Очистимо Врњачку Бању”, планиран је и базар здравља где ће старији грађани имати бројне бесплатне здравствене, а посебно офталмолошке, прегледе. Очекује нас и сајам на којем ће бити представљени произвођачи и дистрибутери лекова, помагала, опреме и услуга намењених старијима. И љубитеље уметности очекује сликарска колонија... – најављује Василије Белобрковић, председник организационог одбора Олимпијаде покрета трећег доба.

Пријављивање учесника трајаће до 15. септембра, а пре званично почетка олимпијаде треба да се организују и предтакмичења, односно припреме за велику манифестацију у част спорта, здравља и културе трећег доба.

– Таква предтакмичења се одржавају у готово свим општинама, местима и насељима Србије и броје око 17.000 учесника. У свим спортско-рекреативним дисциплинама учествују оба пола и екипе су обавезно мешовите – подсећа Белобрковић, и додаје да су удружења пензионера у свим општинама Србије, у сарадњи са удружењима инвалида рада и геронтолошким друштвима, задужени за организацију тих предтакмичења.

Да би олимпијада уопште „стала на ноге” потребно је најмање око девет милиона динара. Од те суме Фонд за пензијско и инвалидско осигурање издваја више од пет милиона динара, док осталих око четири милиона динара улажу учесници. – Олимпијада се организује по принципу самопомоћи. Оријентационо, свако за своје учешће треба да одвоји по 9.600 динара. Тај новац учеснику ће бити довољан за смештај и храну – открива Василије Белобрковић.

Три стране манифестације

СПОРТ - Надметање мешовитих мушко-женских екипа у седам дисциплина (штафета у брзом ходању, шах, стрељаштво, пикадо, фудбал, кошарка и риболов). Такмичи се око 1.500 учесника.

ЗДРАВЉЕ - Провера физичке способности, мерење крвног притиска, нивоа холестерола и шећера у крви, бесплатни мамографски прегледи, предавања врхунских специјалиста.

КУЛТУРА - Етно-вече, песничке и књижевне вечери, изложба слика „Олимпијске сликарске колоније из 2014”, знамените личности српске културе, науке и спорта, промоције стваралаштва старих.

Прилог: Програм 10. Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба