Отварањем приватних домова до бољих услова за стара лица

Београд, 12. јун 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић разговарао је данас са директорима и оснивачима приватних домова за одрасла и стара лица и директорима државних домова.
На састанку је било речи о питањима која су од значаја за отпочињање пружања услуге смештаја корисника у приватним домовима за одрасла и стара лица, проблемима у раду, као и о предузимању неопходних мера за унапређење пружања ове услуге.
Ђорђевић је истакао да је приоритет Владе брига о најстаријим грађанима, као и подстицање отварања легалних приватних домова који ће, у складу са законом, испунити све потребне услове за пружање адекватних услуга за смештај најстаријих.
Желимо да отворимо Србију према Европи обезбеђивањем боље и квалитетније услуге за смештај наших најстаријих грађана, али и да привучемо стране држављане да користе услуге смештаја домова за одрасла и стара лица, поручио је министар.
Тако ћемо омогућити и приватним домовима боље пословање, али и држави веће приходе, рекао је он и додао да се већ у јулу очекује усељење првих корисника.
На отворени јавни позив за отпочињање пружања услуге смештаја корисника у приватним домовима за одрасла и стара лица, након завршене јавне набавке, стигла је 41 понуда, а од тога су 26 из Београда, осам из Србије (без Београда и Војводине) и седам из Војводине.
Ђорђевић је најавио да ће због стварања бољих услова живота наших грађана, бити измењен и допуњен Закон о социјалној заштити, али и донет закон о социјалном предузетништву и закон о лизингу радне снаге.
Он је указао на то да је најбитније уклонити проблем нелојалне конкуренције и пријавити и казните све оне који не послују у складу са законом, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.