Hoće li ministar odbrane dobiti još jednu plaketu vojnih penzionera?

U toku jučerašnjeg dana pronela se vest da će ministar odbrane prisustvovati danas obeležavanju 20-godišnjice Udruženja vojnih beskućnika Srbije, koje organizuje Gradski odbor Beograd, u sali SO Novi Beograd. Kolega Jovan Tamburić je juče u FB grupi Vojni penzioneri Srbije napisao:

“Gradski odbor Beograda udruženja vojnih beskućnika 22.5.2018. godine u sali opštine Novi Beograd od 10 časova obeležava 20 godina od svog osnivanja. Koliko su pozvani i odgovorni čuli i uslišili njihove zateve i vapaje govori to što udruženje još vek postoji. Rezultati izuzetne saradnje aktuelne vlasti sa udruženjima vojnih penzionera su vidljivi.
Pitanje na koje još uvek ne znam odgovor da li će ministar odbrane sutra dobiti plaketu za izuzetne rezultate u saradnji sa Udruženjem.”

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је 16.05.2018. г. у Дому Војске Србије у Нишу, свечаној академији поводом дванаест година постојања Удружења пензионисаних подофицира Србије у том граду.
На свечаности су први пут додељене плакете Удружења „за постигнути висок ниво сарадње“, и то министру одбране Александру Вулину, начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Љубиши Диковићу и команданту Копнене војске генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу.

Годишњицу је Удружењу, у име генерала Диковића, честитао и главни подофицир Војске Србије заставник 1. класе Милојко Милосављевић, а признања су додељена и истакнутим члановима и појединцима који Удружењу помажу у раду.

Свечаности су присуствовали градоначелник Града Ниша Дарко Булатовић, припадници Министарства одбране и Војске Србије из нишког гарнизона, бројни чланови Удружења и грађани Ниша.
Председник Градског одбора Ниш Милорад Петковић истакао је да је сарадња тог удружења с Министарством одбране изузетна.

- Посебно бих истакао одличну сарадњу с Командом Копнене војске, али и с нашом Војском уопште, која чини све што је у њеној ингеренцији да помогне својим старијим колегама, рекао је том приликом Милорад Петковић.

Komentar:

Nisam se do sada izjašnjavao o dodeljivanju plakete ministru odbrane od strane UPPS – Gradski odbor Niš, koje je izazvalo brojne negativne komentare i osudu u FB grupi Vojni penzioneri Srbije. Sigurno da takav potez rukovodstva Gradskog odbora UPPS u Nišu ne podržavam i dodeljivanje te i takve plakete smatram beznačajnim.
Moram da istaknem da Ministar odbrane nije dobio plaketu vojnih penzionera, a neće je sigurno dobiti ni danas. Nedavno mu je plaketu dodelila Gradska organizacija UPPS Niš, pa može danas i Gradska organizacija UVBS Beograd. Značaj tih plaketa je "izuzetan", posebno kada se ima u vidu da su to "izmisljene" plakete i to ne udruženja u celini, već samo jednog od gradskih odbora ili organizacija UPPS, odnosno UVBS.

Ministar da je malo upućeniji poslao bi "trećeg dodavača" ili "donosioca" da umesto njega primi takvu plaketu, ili bi odbio uopšte da je primi, ali ... Uostalom svi, koji treba, znaju zbog čega je rukovodstvo gradske organizacije UPPS u Nišu (kolega Milorad Petković) dodelio plaketu ministru Vulinu. Nije lako platiti dugove za prostorije, grejanje, struju, ... i biti izbačen iz prostorija u Nišu (ili Beogradu), a ministar će to „srediti“ ili je već to „sredio“. Kolega Petković je bio pragmatičan, a ministar ...
Uostalom zna to kolega Jovan vrlo dobro, ima i on slične probleme u USPVLS, a tekst je pokusaj skretanja pažnje sa problema nastalih oko formata protesta vojnih penzionera zakazanog za 12.06.18. g. Te probleme nije inicirao niko drugi nego kolega Jovan svojim predlogom zajedničkog protesta svih penzionera (sa USPS) za koji nije dobio podršku članova predsedništva, sujeta mu ne dozvoljava da to prihvati, ... pa sada članovi predsedništva ne odgovaraju čak ni mejl kojim su im dostavljeni materijali za Godišnju skupštinu USPVLS, treba da daju saglasnost na te materijale, odnosno svoje predloge i sugestije, a skupstina je u četvrtak ...

Predsednika udruženja mnogo više bi trebalo da zabrine ta činjenica, nego „izmišljena“ plaketa koju je ministru dodelio kolega Milorad, na osnovu odluke koju je donelo rukovodstvo njegovog udruženja. Kolegu Jovana trebalo bi da zabrine i činjenica da je izazvao osudu večine članova FB grupe Vojni penzioneri Srbije svojim nastojanjem da protest vojnih penzionera (za koji je odluku donelo rukovodstvo USPVLS) pretvori u zajednički protest svih penzionera (sa USPS).

Da napomenem da sam, imajući u vidu odgovornost prema članstvu USPVLS, kao jedan od članova predsedništva, na mejl kojim su dostavljeni materijali za Godišnju skupštinu USPVLS na vreme odgovorio.

Prilog:

Clanak iz Narodnih novina od 17.05.18. g. (Изјаве Министра Одбране Александра Вулина и председника УППС ГО Ниш Милорада Петковића на прослави 12-то годишњице постојања и рада Удружења.)

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Clanak iz Narodnih novina od 17.05.18. g.jpg)Clanak iz Narodnih novina od 17.05.18. g.jpg 497 kB