Veći MMF od MMF-a

Skoro milijardu evra mogli bi da plate građani Srbije, poreski obveznici, ako sud u Strazburu donese odluku da je smanjenje penzija bilo nezakonito i da je država dužna da sav uzeti novac vrati onima kojima pripada.

Piše: Redakcijski komentar, 22. maja 2018. - https://www.danas.rs/dijalog/redakcijski-komentar/veci-mmf-od-mmf-a/

Ovaj strah je dovoljno osnovan da je MMF, koji inače nije poznat kao neko ko često ohrabruje države da troše pare iz budžeta, upravo to sada zahteva od Vlade Srbije, koja se tome opire. Kako to da jednom u istoriji stezači tuđih kaiševa traže da se novac troši, a da vlada neće? Kao da stara izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića „Ja sam veći MMF od MMF-a“ sada dobija puni smisao.

Ali, stvar je naravno drugačija. Nije problem u tome da država potroši pare i podigne penzije, već je problem kome bi te pare trebalo da odu, a kome ne bi. Kako je izjavio sam Vučić, oko 76 odsto penzionera koji primaju do 30.000 dinara ne bi dobilo ništa ili vrlo malo, dok bi „drastično“ povećanje dobili oni koji primaju penziju iznad 50.000 dinara. Kad se zna da njega najjače podržavaju baš ti koji imaju do 30.000 dinara, a da ga mnogo manje podržavaju ovi sa penzijama preko 50.000 dinara, jasno je zašto se predsednik opire ideji da novac podeli penzionerima intelektualcima, a da bez povišice ostavi svoje najvernije glasače.

Iako je to već svima poznato, nije zgoreg pomenuti da su penzije najviše smanjivane baš tim ljudima sa višim penzijama, dok su najstariji sa penzijama ispod 25.000 dinara bili pošteđeni bilo kakvih mera štednje. Zato sada penzije treba da se vrate u raspone koji odgovaraju uplaćivanim doprinosima, jer doktor i higijeničar ne mogu imati ni istu ni sličnu penziju.
Predsednik na to odgovara ovako: „Ja sam uvek za zaštitu najsiromašnijih, ali, videćemo kako će vlada da odluči. Može da se napravi neka kombinacija.“

Po zakonu i pravdi, „neka kombinacija“ ne može da se napravi, jer penzioneri kojima je novac uzet zaslužuju da im se penzije sada, kada su svojoj državi pomogli, vrate. Ako je država stvarno „za zaštitu najsiromašnijih“ penzionera, ona tu zaštitu treba da sprovede sama, a ne preko leđa malo manje siromašnih penzionera. Penzija nije socijalno davanje, već prihod zarađen i plaćen doprinosima tokom radnog veka. Najsiromašniji se štite drugim merama, poput socijalne pomoći ili popusta na struju i ugalj, a ne tako što će država uzimati novac od njihovih komšija, penzionisanih profesora, lekara i vojnih lica, kako bi ga dala njima.

Nismo valjda dotle došli da penzioneri treba da izdržavaju penzionere?

Списак уплата средстава за трошкове јавног окупљања – протеста војних пензионера бр. 8

Do sada uplatilaca – 60. Uplaceno – 27.905,55 dinara.
UPLATE SE VRSE NA RACUN USPVLS, BEOGRAD, BR. 105-3275-98.
Svrha uplate upisati: "Troškovi javnog okupljanja"
U poziv na broj upisati prvih 7 cifara matičnog broja.

На Основу закључка са седнице одржане 19.04.2018. године, Председништво УСПВЛС је на електронској седници 24.4.2018. године, донело одлуку да 12.06.2018. године у сарадњи са другим удружењима организује протест војних пензионера са циљевима:
а) Достављање предлога Влади Р. Србије да донесе Закључак о ванредном усклађивању војних пензија од 01.01.2008. године и тиме исправи кршење закона учињено Закључком Владе Србије од 30.10.2015. године, којим су војне пензије ванредно (реално) усклађене за 6,57%, док су осталим пензионерима пензије ванредно усклађене за 11,06%.
б. Достављање захтева Високом савету судства и Врховном касационом суду да обезбеде законито поступање судова у решавању парничних тужби за остваривање права на увећање пензија за 4,21% стечено по Закону о ВСЦГ 2007. године по основу увећања плата ПВЛ од 01.09.2007. године.
в. Упознати Председника Србије да је као председник Владе Србије учествовао у доношењу Закључка Владе Р. Србије којим су војни пензионери трајно оштећени за 4,21% и није им признато ни право на судске трошкове у судским поступцима које су водили ради заштите својих права.
г. Упознати руководство УВПС, као репрезентативно удружења, да су војни пензионери незадовољни начином на који штите њихова законска права.
д. Информисати посланичке клубове у НСС и јавност Србије о дискриминацији војних пензионера у Србији.

Позвани су војни пензионери да партиципирају у трошковима организације протеста тако што ће уплатити 300-500 динара на рачун УСПВЛС.

Vojni penzioneri koji nisu saglasni da se umesto PROTESTA VOJNIH PENZIONERA organizuje ZAJEDNICKI PROTEST SVIH PENZIONERA i da se njihov uplaceni novac trosi za taj protest treba da na email: uspvls.beograd@gmail.com, dostave broj racuna i adresu kako bi im uplaceni novac bio vracen.