Допис УСПВЛС упућен синдикатима запослених, синдикатима и удружењима пензионера - Подршка и учешће на протесту пензионера, позив

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Бул. Зорана Ђинђића 165/74, Н. Београд
Тел. 064 0618542, 064 2354113,
Е-mail: uspvls.beograd@gmail.com
Број 87/18
1.6.2018. године

Предмет: Подршка и учешће на протесту пензионера, позив

Поштовани,

Председништво удружења је донело Одлуку о организовању протеста пензионера 12.6.217. године са почетком у 18 часова на Тргу Николе Пашића.

Протест организујемо са циљем:
1. Упознавање јавности, Председника Србије, делегације ЕУ и мисије ММФ у Србији да се дискриминација пензионера и посебно војних пензионера у Србији наставља:
a. Одлагањем поништења Закона о привременом уређивању начина исплате пензија,
b. Незаконитим укидањем извршеног повећања војних пензија за 4,21% од 1.1.2008. године и
c. Најавом укидања Закона о смањењу пензија решењима која су дискриминаторска и неуставна.
2. Исказивања незадовољства подржављењем управљања фондом ПИО , нетранспарентној припреми реформе пензионог система Србије и најавом подржављења и приватизације имовине фонда ПИО.
3. Исказивања незадовољства пензионера поступањем Уставног суда Србије по иницијативама за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија и начином извештавања РТС о проблемима дискриминације пензионера.

Захтеви које ћемо са протеста доставити надлежним институцијама:
1. Поништење Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, исплата пензија по решењу ПИО са свим усклађивањима од 2015 до 2018 године и њихово редовно усклађивање са растом трошкова живота и растом БДП у складу са Законом о ПИО.
2. Доношење Закључка Владе Србије или измена Закона о ПИО којим би било враћено стечено редовно повећање војних пензија у 2007. години за 4,21% од 1.1.2008. године а које је Закључком Владе Србије од 30.10.2015. године укинуто односно урачунато у ванредно повећање од 11,06% од 1.1.2008. године.
3. Организовање јавне расправе о реформи система и фонда ПИО и измене Закона о ПИО тако да у Управном одбору већину имају представници осигураника и пензионера и поврати редовно усклађивање пензија са растом трошкова живота и растом БДП.
4. Покретање социјалних програма Владе Србије за помоћ пензионерима и другим грађанима са приходима недовољним за пристојан живот.

У току протеста планирамо протестну шетњу.
Помоћ у припреми протеста можете пружити;
- Учешћем у раду организационог одбора протеста и припреми дописа са протеста;
- Предлагањем експерата за обраћање на скупу, на тему дискриминација пензионера, реформа пензијског система у Србији, узурпација фонда ПИо и његове имовине.
- Позивањем чланова вашег удружења да учествују протесту;
- Партиципацијом у трошковима и
- Промоцијом протеста у медијима са којима сарађујете.

Уколико подржите протест и учествујете у његовој припреми можете планирати и обраћање на протесту.
Сматрамо да су питања, пензија, управљања имовином фонда ПИО и пензијског система у Србији од животног значаја за осигуранике фонда као будуће пензионере па вас позивамо да нам се придружите и да борбу за права пензионера и интересе запослених који уплаћују доприносе ПИО наставимо заједно.
Свесни да је за припрему протеста потребно много више договарања сматрамо да је сагласност са циљевима довољна да подржите и учествујете на њему. Како је време за припрему веома кратко молимо вас да нас што пре обавестите о вашој одлуци.

С поштовањем,
Јован Тамбурић, председник