САОПШТЕЊЕ УСПВЛС ОД 06.06.2018. ГОДИНЕ

УСПВЛС је најавило протест 12. јуна у 18 часова, на Тргу Николе Пашића, под паролом „НЕЋЕМО ЗАРЕЗЕ, СТАВИМО ТАЧКУ НА ПЉАЧКУ ПЕНЗИОНЕРА“ на који су позвани војни пензионери, цивилни пензионери, као и запослени грађани који су свесни да је потребно заштитити пензијски систем од даљег урушавања. Преносим саопштење у целини.

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Бул. Зорана Ђинђића 165/74, Н. Београд
МБ: 28176864, ПИБ: 109039155, ЖР: 105-327598
Тел. 064 0618542, 064 2354113, Е-mail: uspvls.beograd@gmail.com
Број 93/18
6.6.2018. године

НЕЋЕМО ЗАРЕЗЕ, СТАВИМО ТАЧКУ НА ПЉАЧКУ ПЕНЗИОНЕРА

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије уз подршку синдиката и удружења пензионера и синдиката запослених, организује протест 12.06.2018. године у 18 сати на Тргу Николе Пашића са мотом „НЕЋЕМО ЗАРЕЗЕ, СТАВИМО ТАЧКУ НА ПЉАЧКУ ПЕНЗИОНЕРА“ који организујемо због:
– Исказивања незадовољства урушавањем уставног поретка доношењем и применом несистемског закона о смањењу пензија;
– Опструкције Уставног суда Србије у оцењивању уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија;
– Неспровођења одлука Уставног суда о правима војних пензионера;
– Подржављења и урушавања фонда ПИО и
– Манипулација које се врше са пензионерима од стране Председника Србије најавом начина и времена укидања закона о смањењу пензија.

Председник Србије најављује укидање Закона и нелинеарно усклађивање пензија неким новим лекс специјалисом којим би коначно сахранили Закон о ПИО. Укидање Закона је најављено крајем ове или почетком следеће године иако од децембра 2017. године, слушамо да је Србија изашла из финансијске кризе. Актуелна власт уопште не говори о уставној обавези да неисплаћене делове пензије врати са каматом. Игнорисањем обавезе враћања неисплаћених делова пензије Влада Србије одлаже решавање проблема и ствара проблем који може буџет Србије да доведе у кризу. На конфренцији за медије ћемо понудити неколико варијанти за повраћај неисплаћених делова пензије.

Војним пензионерима је Закључком Владе Србије од 30.10.2015. године остварено редовно усклађивање пензија у другој половини 20007. године од 4,21%, урачунато у ванредно усклађивање пензија у 2008. години од 11,06 %, супротно Одлукама Уставног суда којима је војним пензионерима дато право на ванредно усклађивање пензија од 1.1.2008. године под истим условима и истом проценту као и осталим пензионерима у Србији. Влади Србије ћемо предложити начин решења проблема.

Синдикат пензионера Независност, са којим УСПВЛС, има споразум о сарадњи, припрема тужбу ЕСЉП у Стразбуру на решење Уставног суда Србије о одбацивању Уставне жалбе изјављене на Решење Уставног суда Србије о одбацивању иницијатива за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија од 23.септембра 2015. године.

У кампањи „Ставимо тачку на пљачку пензионера“ преко 200 000 оштећених пензинера и њихових наследника, у условима медијког мрака, је својим обраћањем фонду ПИО, Државном правобранилаштву, управном и парничним судовима показало да није пристало на пљачку. Судски поступци против фонда ПИО и државе су једини пут за накнаду штете нанете смањењем пензија. Фискални савет и Мисија ММФ су у њима препознали опасност по стабилност јавних финансија па су предложили укидање Закона и системско решавање последица његове примене. У најави укидања Закона, актуелна власт нема намеру да призна обавезу враћања неисплаћених делова пензије и посебним законом регулише њено извршавање.

Пензионери Србије заједно са запосленима прво треба да сачувају фонд ПИО који је актуелна власт подржавила и користи као део буџета за вођење социјалне политике према пензионерима са ниским пензијама. Влада Србије прикрива неспособност да покрене социјалне програме за помоћ свим грађанима који немају за достојанствен живот. Може се закључити да је смањење пензија било у функцији одлагања реформе јавног сектора и запошљавања чланова странака које врше власт. Према незваничним информацијама у току је припрема реформе пензионог система у којем држава неће остати гарант стечених права пензионера по основу уплата доприноса ПИО.

Оцењујемо да је медијским манипулацијама, већи део пензионера поткупљен наводним несмањивањем њихових ионако бедних пензија које се не усклађују редовно. Од лидера странке пензионера која је их је издала сазнајемо да смо ушли у златно доба Србије. Убеђени смо да већина грађана по стању свог новчаника и свега другог око нас, мисли другачије. Истина је, да су у овом тренутку само тајкуни и одабрани из власти збиља ушли у златно доба а ми грађани ћемо причекати 2022, 2030 или 2050, па ко дочека. Највиши представници власти редовно оштећеним пензионерима лицемерно захваљују на поднетим жртвама да би нам већ у следећој реченици најавили нову дискриминацију. У свему је присутна прокламована радикалска правда о уравниловци која поништава образовање и напредовање запослених у току радног века чиме су по основу уплата ПИО стекли и право на већу пензију. Коначно је у 4. години примене закона, после обмане у најави примене закона у три године, већина оштећених пензионера схватила, да је прича о спашавању јавних финансија обмана и да је један о циљева стварање неког новог пензионог система у којем би странке на власти одређивале износе пензија а не како регулише Закон о ПИО.

Председништво
Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије