DA LI ĆE VLADA PRIMENITI POVEĆANJE PENZIJA PO PROGRESIVNOJ SKALI?

Piše: Božidar Todorović

Neće biti nikakvog PROGRESIVNOG povećanja penzija. Prema datim podacima od strane Predsednika Srbije, po prestanku primene umanjivanja penzija, pojedine grupe penzionera će zaista imati minimalno povećane penzije, koje će biti većini povećane manje od 600 dinara u odnosu na iznos penzije koje po rešenju sada imaju, bez umanjenja. Drugim rečima kada se prestane sa primenom zakona o umanjenju penzija, one će se isplaćivati onako kako stoji u rešenju a ovo „navodno“ povećanje do 600 dinara je verovatno rezultat netačnih podataka prikazanih u tabeli od strane Predsednika Vučića.
U Excel tabelu sam ubacio sve podatke prezentovane u obraćanju javnosti i svako može uneti svoje podatke i videti rezultat.
Vojni penzioneri treba u rubrici „Penzija pre umanjenja“ da upišu iznos penzije pre umanjenja usklađen (uvećan) za 6,57 %. To je iznos penzije za oktobar 2014. g. naveden u izveštaju banke o promenama na TR, koju su primili u novembru te godine. Taj iznos treba uvećati za 6,57 % i to je njihova “Penzija pre umanjenja“.
Najavljeno ukidanje zakona po kome se penzije umanjuju i ujedno povećanje po progresivnoj skali, je izazvalo među penzionerima dodatnu nervozu i opravdani strah da se tu ne krije neka nova namera da se penzioneri sa većim penzijama (oni koji su bili pod udarom zakona o umanjenju penzija) ponovo ne oštete. To je bila opravdana reakcija zasnivana na obojenoj tabeli koju je Predsednik Srbije prikazao u obraćanju javnosti i na kojoj se vide nekakvi procenti koji zaista ostavljaju utisak da će biti izvršeno progresivno povećanje penzija, pogotovu što su navedeni iznosi koliko će pojedinim grupama penzionera biti penzije nakon prestanka primene umanjenja, uz istovremeno povećanje penzija.
Ova zbrka je nastala zbog naivnog zahteva koji su upućivali pojedini sindikati penzionera i pojedine političke opcije. Naime traženo je da se prestane sa umanjivanjem penzija i da se penzije vrate na nivo pre početka umanjivanja, što su brojni novinari plasirali, a vlast je to prihvatila i koristila da unese razdor kod penzionera, tumačeći da bi onda bili favorizovani penzioneri sa velikim penzijama. Podsećam da je po usvajanju zakona o umanjenju penzija bilo zakonima o budžetu regulisano i svi penzioneri su imali linearno povećanje penzija od 1,25%; 1,5% i 5%. Ne postoji pravna mogućnost da se donese zakon po kome bi se to retroaktivno ukinulo i jedini pravi zahtev je trebalo da bude prestanak primene zakona o umanjenju penzija.
Predsednik Srbije je veštom manipulacijom podacima, koristeći čas iznos penzije po rešenju, a zatim iznos umanjene penzije, uspeo da prikaže tobože visoko povećanje penzija (i do 25%), čim se zakon o umanjenju ukine i dodatno se penzije povećaju (navodno krajem godine).

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Penzije od 2014. do 2018. g.xls)Penzije od 2014. do 2018. g.xls 20 kB
Download this file (Tabela koju je koristio Vučić - kopija.jpg)Tabela koju je koristio Vučić - kopija.jpg 50 kB