Protest penzionera u Beogradu 12.06.2018. godine

Pod sloganom "Nećemo zarez, stavimo tačku na pljačku penzionera", na Trgu Nikole Pašića je u 18 časova počeo protest vojnih penzionera, koji su, kako kažu, nezadovoljni odlaganjem roka za ukidanje Zakona o smanjenju penzija. Oni su potom krenuli preko Terazija ka Predsedništvu i Vladi Srbije. Saobraćaj je u tom delu grada prohodan, ali otežano.
Nezadovoljni vojni penzioneri kažu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavama da će pomenuti Zakon biti ukinut na jesen ili početkom naredne godine manipuliše penzionerima i zahtevaju da on bude odmah ukinut.
Organizator protesta je Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, kojima su podršku pružili i penzioneri iz drugih udruženja i sindikata.
Okupljeni nose transparente: "Tačka na pljačku penzionera", "Poništimo neustavni zakon", "Nismo pristali na smanjenje", "Nepoštovanje Ustava je diktatura".
Na protestu su penzioneri pozvani da podnesu tužbe zbog smanjenja penzija.ć
Vojni penzioneri su nezadovoljni zbog urušavanja ustavnog poretka i opstrukcije Ustаvnog sudа u ocenjivаnju ustаvnosti Zakona po kom su penzije bile smanjene i urušavanja Fonda PIO.
"Fiskalni savet i MMF su u pokrenutim postupcima pred Upravnim sudom protiv Fonda PIO i države za naknadu štete nanete otimanjem penzija, prepoznali opasnost po stabilnost javnih finansija, pa su predložili ukidanje Zakona. A od lidera stranke koja je izdala penzionere saznajemo da smo ušli u zlatno doba Srbije! E pa, hvala na jeftinom hlebu i ceni struje u zelenoj zoni, dovoljnoj za televizor i sijalicu, da ne živimo bez boljeg živoga sa Pinka, Hepija i RTS-a", rekao je na protestu Jovan Tamburić iz organizacionog odbora.
Tamburić je za N1 rekao da će penzioneri u Predsedništvu ostaviti protestno pismo sa svojim zahtevima.
Šetnju su nastavili do zgrade Vlade Srbije.
Na protest su došli i lider pokreta Dveri Boško Obradović i predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać, ali nisu vidljiva nikakva politička obeležja.
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić 25. maja je najavio da će Zakon po kom su 2014. godine penzije bile smanjene biti ukinut na jesen ili početkom naredne godine.

Izvor: N1
http://rs.n1info.com/a395809/Vesti/Protest-vojnih-penzionera-Stavimo-tacku-na-pljacku.html

Nekoliko fotografija sa protesta je u prilogu. Video zapis sa protesta možete pogledati na linku:

https://www.facebook.com/Armyinfoforum/videos/10155895856504753/?t=3

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Protest penzionera u Beogradu 12.06.18. g.doc)Protest penzionera u Beogradu 12.06.18. g.doc 503 kB