Електронски рецепт важи у целој Србији, али не и за војне осигуранике (осигуранике Фонда СОВО)

Папирни рецепти за исписивање лекова од почетка овог месеца у целој Србији замењени су електронским, што ће држави годишње уштедети око два милиона евра. Према извештајима здравствених установа, захваљујући овој новини број посета пацијената лекарима опште медицине само због прописивања терапије смањен је за 20 до 40 одсто, па је тиме докторима омогућено више времена за превенцију, систематске прегледе и лечење акутних болесника.
Према последњим подацима, од када је започео пројекат имплементације е-рецепта у Србији прописано је 31.341.295 лекова, а забележено је да се у систему налази 3.495 апотека и 6.435 фармацеута који издају медикаменте.

Мој проблем је повишен холестерол и триглицериди, терапија је утврђена и не мења се годинама. Раније сам у војној амбуланти добијао лекове за 2 месеца, од почетка 2018. г. их добијам за месец дана.
У новом систему ће осигураник РФЗО уместо 6 пута (добијао је лекове за 2 месеца) виђати лекара опште праксе само 2 пута годишње. То је значајно растерећење лекара и пацијената. Осећа се, већ извесно време, да се систем здравствених услуга модернизује и усавршава, што је за похвалу.
Насупрот томе "у новом систему" осигураник Фонда СОВО ће уместо 6 пута (добијао је 2017. г. лекове за 2 месеца) виђати лекара опште праксе “само” 12 пута годишње. То је беспотребно значајно оптерећење лекара и пацијената. То сигурно није за похвалу!