Odluka Ustavnog suda - odbijen zahtev za utvrdjivanje neustavnosti Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, u vreme njegovog vazenja

Postovani!

Procitajte u prilogu kako je Ustavni sud krajem aprila 2018. godine obrazlozio svoju Odluku da odbije zahtev za utvrdjivanje neustavnosti Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru („Sl. glasnik RS”, br. 108/13), u vreme njegovog vazenja (primenjivao se na sve isplate koje su izvršene od 1. januara 2014. godine, prestao da važi 1. novembra 2014. godine). Uz Odluku su i dva izdvojena misljenja sudija tog suda. To su misljenja dr. Milana Skulica i dr. Tamasa Korheca.

To je Zakon koji je prethodio zakonima kojima su smanjene plate u javnom sektoru za 10 % (Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava - „Službeni glasnik RS”, broj 116/14), odnosno penzije vece od 25 hiljada (Zakon o privremenom uredjivanju nacina isplate penzija - „Službeni glasnik RS”, broj 116/14), vec znamo kako. Nadam se da ce biti onih koji imaju vremena, snage i strpljenja da odluku US prouce. Pretpostavljam da ima tu stvari koje se mogu iskoristiti i u pogledu Zakona o "privremenoj pljacki penzija".

Za one koji se ne secaju, tim zakonom su umanjene plate u javnom sektoru, ali ne sve. Primenjen je slican model kao ovaj za penzije. Plate do 60 hiljada nisu umanjivane. Na plate od 60 do 100 hiljada primenjeno je umanjenje od 20 % na sumu koja je preko 60 hiljada. Na plate preko 100 hiljada bilo je primenjeno ovo prethodno umanjenje od 20 % na sumu od 60 do 100 hiljada, a na sumu preko 100 hiljada primenjeno je umanjenje od 25 %.