Народни посланици и пензионери заједно пред Уставним судом Србије

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије наставља кампању „Ставимо тачку на пљачку пензионера“, до поништења Закона о привременом уређивању начина исплате пензија,, акцијом „Народни посланици и пензионери заједно пред Уставним судом Србије“.

Уставни суд Србије је иницијативе за оцену уставности Закона, достављене до септембра 2015. године, својим решењем одбацио без покретања поступка за оцену његове уставности. Иницијативе достављене после доношења Решења о одбацивању иницијатива за оцену уставности Суд и после скоро 3 године није разматрао. Постоје мишљења да Уставни суд неће ни разматрати накнадне иницијативе за оцену уставности Закона третирајући их као расправљану ствар. У најавама укидања Закона се не помиње тачан датум и обавеза државе да изврши повраћај неисплаћених делова пензије са каматом. Применом Закона оштећено је преко 800.000 пензионера и наследника преминулих и урушен пензиони систем Р. Србије због чега је питање поништења Закона и повраћаја неисплаћених делова пензије веома значајно и актуелно.

Удружење је са правницима са којима сарађује, на основу члана 168. став 1. Устава, у акцији „Народни посланици и пензионери заједно пред Уставним судом Србије“, организовало израду и потписивање Предлога за покретање поступка оцењивања уставности, усклађености и сагласности са међународним конвенцијама, Закона.

На такав начин ће, Уставни суд Србије бити обавезан да покрене поступак оцењивања уставности Закона. На наш позив упућен свим посланичким групама добили смо подршку само посланичких група опозиције у Народној скупштини Србије. Предлог је, због прекида рада Скупшине и одсутности већине посланика из Београда, потписало (само) 27 посланика, што је довољно да Уставни суд покрене поступак. Потписивањем Предлога посланици су исказали своју одговорност и посвећеност поштовању законитости, уставности, људских и имовинских права грађана Србије.
Грађанима Србије смо доказали да се народни посланици могу акционо објединити на питању од изузетне важности за садашње и будуће пензионере.

Позивамо вас да у понедељак 6. августа 2018. године, на дан предаје Предлога Уставном суду Србије, то урадимо заједно са послaницима, шетњом од Народне скупштине до Уставног суда Србије. На писарници Суда ћемо, председници Уставног суда Србије предати примерак Устава Р. Србије, за случај да га је загубила.
Окупљање на Тргу Николе Пашића 6. августа 2018. године у 11 сати, одакле ћемо прошетати до зграде Народне скупштине Србије, поздравити народне посланике који су нас подржали и наставити шетњу до Уставног суда Србије.

Нема одмора док траје дискриминација и пљачка пензионера!
Са народним посланицима пошаљимо Уставни суд Србије на поправни у августу.
Заједно до победе! Видимо се!