Mali: Povišice plata i penzija neće ugroziti budžet

Siniša Mali, ministar finansija, govori za “Novosti” o penzijama, ekonomskoj situaciji u zemlji ...
D. STOJAKOVIĆ, D. I. KRASIĆ | 09. avgust 2018.

USKORO ćemo imati tačnu računicu oko povećanja penzija i plata u javnom sektoru. Ukinućemo Zakon o privremenom umanjenju penzija, što znači da će pre kraja godine, najverovatnije u novembru, biti povećanja penzija. Delegacija MMF dolazi u drugoj polovini septembra, a nakon razgovora sa njima, koji neće biti laki, iznećemo konkretne podatke.
To u intervjuu, za "Novosti", kaže ministar finansija Siniša Mali, koji ističe da je Srbija na dobrom putu oporavka i rasta privrede. On iznosi i konkretne podatke:
- Samo u prvih šest meseci ove godine ostvaren je rast BDP od 4,5 odsto, što je najviša stopa rasta za prvih šest meseci u poslednjoj deceniji. Suficit u budžetu na kraju jula iznosio je 49,1 milijardu dinara, odnosno oko 410 miliona evra, a bio je planiran deficit od 16,7 milijardi dinara.
* Postoji li opasnost po fiskalnu stabilnost ukoliko se istovremeno ukine Zakon o umanjenju penzija, povećaju penzije onima s najnižim primanjima i smanje nameti na rad?
- Sve radimo tako da ne ugrozimo fiskalnu stabilnost. Tu stabilnost smo godinama gradili i bilo bi neodgovorno da je na bilo koji način ugrozimo. Zahvaljujući rezultatima, imamo prostora u budžetu i za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, i za povećanje najnižih penzija.
* Do kada će trajati zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, pošto se Srbija suočava sa odlaskom najiskusnijeg kadra?
- To će biti jedna od tema u razgovorima sa MMF. Međutim, iako traje zabrana zapošljavanja, Vladina Komisija za davanje saglasnosti vodi računa o prioritetima. Ljudi se zapošljavaju tamo gde je došlo do prirodne selekcije, odnosno odlazaka u penziju, a gde su neophodni novozaposleni kadrovi, poput vaspitačica i medicinskih radnika. Stimulativne mere koje primenjujemo vezane su i za to da privatni sektor, koji treba da bude nosilac rasta i razvoja ekonomije, dodatno ojača, čime se otvaraju nova radna mesta.
* Najavili ste veliku reformu Poreske uprave...
- Lično ću se baviti svim aspektima te transformacije, a oformili smo radnu grupu koja se sastaje jednom nedeljno. I prethodnih godina je bilo pomaka: smanjen je broj organizacionih jedinica sa 178 na 78, poreske prijave mogu da se šalju elektronski, osnovan je Sektor za pružanje usluga poreskim obveznicima... Radi se i na podmlađivanju kadra: nedavno je primljeno 100 novih inspektora, ali je potrebno zapošljavanje još ekonomista, pravnika i IT stručnjaka.
* Građevinarstvo je generator privrednog rasta. Koliko su tome doprineli projekti izgradnje puteva, Beograd na vodi?
- U prvih šest meseci ove godine povećan je rast građevinske industrije za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Tom preporodu značajno je doprineo projekat "Beograd na vodi", na čijem gradilištu svakodnevno radi više od 1.500 radnika. Doprinele su i stotine kilometara izgrađenih puteva, ali i svaki investitor koji gradi fabriku, stambeni objekat, hotel, tržni centar... Mnogo smo govorili o tome da će Beograd postati grad kranova i dizalica, i to sada može da se vidi na svakom koraku.
* Kako da sektor srednjih preduzeća opstane i ojača?
- Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da raste broj registrovanih preduzeća, što govori da smo na pravom putu. U Registru privrednih subjekata na početku jula bilo ih je upisano 381.718. Ukupan broj privrednih subjekata je za proteklih pola godine porastao za 2,66 odsto, a za godinu je povećan za 4,79 odsto.
* Koje se još konkretne mere planiraju?
- Nastojimo da olakšamo poslovanje svim privrednim subjektima. Planiramo smanjenje roka za povraćaj PDV, čime će se unaprediti likvidnost privrede. Planiramo i umanjenje fiskalnog opterećenja zarada, kao i donošenje posebnog paketa poreskih podsticaja za inovativne aktivnosti. Uz to, sistem E-uprave omogućava privrednicima da ne idu od šaltera do šaltera, čime im štedimo vreme.

ISTRAJNOST I DISCIPLINA
* KOLIKO se razlikuje vođenje prestonice od rukovođenja državnom kasom?
- I jedan i drugi položaj zahtevaju veliku odgovornost, disciplinu, marljivost, a pre svega istrajnost i želju da radite na poboljšanju kvaliteta života građana. Naravno, susreo sam se i sa različitim izazovima kao gradonačelnik i kao ministar finansija. Kad smo preuzeli rukovođenje gradom on je bio na ivici bankrota, a na mesto ministra finansija sam došao kad je budžet Republike stabilan i konsolidovan.

BEZ REBALANSA
* HOĆE li zbog planiranih povišica biti rebalansa budžeta?
- U ovom trenutku ne razmišljamo o rebalansu budžeta, s obzirom na to da povećanja i penzija i plata u javnom sektoru možemo da realizujemo iz postojećeg budžeta.