Највише новца за најмање пензије

http://www.politika.rs/scc/clanak/409354/Najvise-novca-za-najmanje-penzije

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, среда, 15.08.2018. у 22:00

Повећање од девет одсто у просеку свим пензионерима предвиђа истовремено и скок расхода у буџету за 45 милијарди динара, а ММФ је за ову намену предвидео 33 милијарде

Најава председника Александра Вучића да би пензије од новембра требало да буду веће за све пензионере, и то најмање за девет одсто, обрадовала је јуче ову вишемилионску популацију. Било је, међутим, и оних који су се јуче јављали нашој редакцији да им се појасни да ли то значи да новембарско повећање неће бити исто за све, или да може бити и веће од девет процената.
Повећање од девет одсто у просеку свим пензионерима предвиђа истовремено и скок расхода у буџету за 45 милијарди динара. Током последње посете представници мисије Међународног монетарног фонда рекли су да је фискални простор у српској државној каси за ове намене 33 милијарде. Међутим, у међувремену је и привредни раст био већи од очекиваног, па је могуће да ће ММФ повећати овај праг за потрошњу, али је питање да ли ће достићи баш ниво од 45 милијарди динара.
Ако се има у виду да укидање Закона о привременом умањењу пензија кошта 25 милијарди динара, онда то значи да за пензионере с примањима нижим од 30.000 динара остаје 20 милијарди, које могу да се искористе за повећање од око пет одсто. Реч је о најбројнијој групи пензионера (њих више од милион прима пензију до 30.000 динара), којима примања нису умањивана у новембру 2014. године.

ОПШИРНИЈЕ У ПРИЛОГУ, ЧЛАНАК У ШТАМПАНОМ ИЗДАЊУ од 16.08.18. г.