PIO fond nije zaista fond – u čemu je problem sa penzijama u Srbiji?

http://talas.rs/sr/vesti/2018/08/20/pio-fond-nije-fond

Naziv često ume da zavara. Samo ime PIO fonda – Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje – implicira da postoji neki fond kapitala kojim PIO fond upravlja i odakle se isplaćuju penzije.
Kako se svake godine piše o tome kako PIO fond nema dovoljno sredstava za isplatu penzija, te da država kao garant isplate penzija uskače sa transferima iz republičkog budžeta, veliki broj ljudi bi zaključio da je najveći problem penzija loše upravljanje imovinom PIO fonda.
Ovakvom razumevanju stvari doprinose i pisanja pojedinih medija koji prenose stavove nekih političara ili predstavnika penzionerskih organizacija koji ovo tvrde. Problem je, međutim, mnogo, mnogo veći.

Koje sve vrste penzija postoje i kako da dođemo do viših penzija u Srbiji?

http://talas.rs/sr/vesti/2018/08/21/penzije-u-srbiji

Ako jednog lepog dana budemo doživeli državnu penziju, koja je obavezna, pa za nju izdvajamo doprinose pitao nas neko za to ili ne, trebalo bi da poznajemo barem osnovne stvari o tome pošto će nam to značajno uticati na život za koju deceniju.
Koje sve vrste penzija postoje?
Postoje starosna, invalidska i porodična penzija. Osiguranici koji su zaposleni u vojsci imaju posebne vojne penzije, kao i poljoprivrednici, pa se one često nazivaju poljoprivredne penzije (o njima u ovom tekstu nećemo pisati).

Pročitajte kompletne članke u prilogu.