Parada

Srbija priprema veliku vojnu paradu povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu na kojoj će pred predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i najvišim svetskim zvanicnicima predstaviti svoje najnovije naoružanje.
Na Dan primirja, 11. novembra, na bulevaru ispred Palate "Srbija" prvi put će se pojaviti novi PVO sistem kratkog i srednjeg dometa koji bi trebalo da bude isporučen iz Belorusije u sklopu aranžmana koji obuhvata i nabavku još četiri "Mig-a 29".
Pred liderom Rusije i zvanicama iz više stranih država biće priređen spektakularan nastup tenkova - oklopnjaka i borbenih vozila.
Ispred visokih gostiju proći će najsavremenije domaće naoružanje kao i najnovije pojačanje iz sveta.
Na paradi bi trebalo da učestvuje i „veteranski ešalon“ i to smatram normalnim, značajnim i preko potrebnim.
Prema informacijama koje imam, ovih dana održavaju se sastanci, vode razgovori i postižu dogovori o koncepciji, formiranju i učešću „veteranskog ešalona“ na paradi.
U tim razgovorima i dogovorima, potpuno prirodno, učestvuju i pojedina vojno-penzionerska udruženja, odnosno njihova rukovodstva.
Ovom prilikom moram da podsetim da postoje ratni veterani, vojni veterani i ratni vojni invalidi. Tu su i porodice poginulih boraca. Ne treba zaboraviti ni civilne žrtve rata.
Termin vojni veteran odnosi se pre svega na pripadnike Vojske koji su ostvarili pravo na penziju, odnosno vojne penzionere. Na predlog UPPS – GO Niš, Srbija ima ustanovljen i obeležava Dan vojnih veterana – 04. decembar.
Termin ratni veteran je sličan po značenju, on se odnosi se na sve učesnike rata i borbenih dejstava, a ne samo penzionisane pripadnike Vojske koji su bili učesnici rata i borbenih dejstava. Dan ratnih veterana (Dan ratnika) još uvek nije zvanično ustanovljen i ne obeležava se. Srbija nema Zakon o ratnim veteranima, odnosno ima neadekvatan Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica („Službeni glasnik SRS”, broj 54/89 i „Službeni glasnik RS”, br. 137/04, 69/12 – US i 50/2018).
Ministar odbrane predlažio je da se Dan vojnih veterana ubuduće proslavlja kao Dan ratnika. Veterani su poručili - umesto Dana ratnih veterana (ratnika) potreban nam je Zakon o ratnim veteranima.
Ovo moraju imati u vidu i o svemu ovome voditi računa učesnici razgovora i dogovora koji se vode o koncepciji, formiranju i učešću „veteranskog ešalona“ na paradi.
Ne smemo dozvoliti da nam se desi kao u pesmi „Bore Čorbe“, odnosno Bore Đorđevića:

Parada

Završeni su bojevi
Gazi se korak strojevi
Posle bitke dobijene
Čizma gazi pobijene.

Gazi vojnik do vojnika
Preko tela pokojnika
Leševi su pogaženi
Zato što su poraženi.
Iz daljine naricanja
Ne čuju se od klicanja.

Ohrabreni bodrenjem
Okićeni ordenjem
Za hrabrost i zasluge
Prvog reda zablude.

Svečano su se obukli
Jer su oni sve potukli
Stoje krupni činovi
Sve kurvini sinovi
Puni sebe i ne paze
Mogu sutra njih da gaze.