Укидање Закона о привременом уређивању начина исплате пензија - Осврт генерала у пензији Драгана Паскаша

Најаве укидања овог закона прате манипулације пензионерима и јавношћу Србије у којој се не постављају и не дају одговори на неколико важних питања:

1. Када ће Уставни суд, на иницијативу Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије, изврштити оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, на основу акта о покретању поступка, који је, у складу са Уставом, потписало 27 посланика Народне скупштине Србије, које пред судом представља проф. др Миладин Шеварлић.

2. Када и како ће држава у складу са чл. 20. став 1. и чл. 58. став 2. Устава Р. Србије, односно чл. 178. Закона о ПИО, регулисати повраћај неисплаћених делова пензије са правичном надокнадом (законском каматом). Игнорисање ове обавезе ће довести до огромног броја судских парница за надокнаду штете. Истина, држава ће у таквом сценарију „уштедети“ због неинформисаности и болести великог броја пензионера који неће затражити заштиту својих права на суду. Поставља се питање каква је то држава која приморава своје грађане да се за своја права боре пред домаћим и међународним судовима.

3. Како ће се пензије усклађивати после укидања Закона о привременом уређивању начина исплате пензија. Најављено решење у којем ће Влада Р. Србије одлучивати о некаквом “додатку уз пензију” ће омогућити наставак сиромашења пензионера и политичке злоупотребе Фонда ПИО.

Осврт колеге, генерала у пензији Драгана Паскаша, у данашњој “Политици” објављујем у прилогу.