Јавна трибина „Правда за војне пензионере“ 20.09.2018. године

Поштовани!

Јавна трибина „Правда за војне пензионере“ уз учешће адвоката биће организована 20.09.2018. године од 11 до 13 сати у сали ГО Нови Београд.
Најављена јавна трибина је непосредна припрема за протест војних пензионера због проблема 4,21 %, односно доживотне казне за војне пензионере и КВП, без одлуке суда. На ту казну подсетио нас је ових дана колега Срето Пријовић својим текстовима на фејсу.

Sreto Prijović - 4,21 %, pocetak priprema protesta

Pokreni se, podigni svoj glas i daj svoj doprinos uspehu protesta
Udruzenje sindikata penzionisanih vojnih lica u saradnji sa fejs grupom Vojni penzioneri Srbije, i ostalim asocijacijama, najavilo je protest protiv bahate vlade, koja nas bez odluke suda kaznjava i svakog meseca uzima deo teskom mukom zaradjenih nasih penzija.
Postoji opasnost da za taj iznos budu trajno umanjena osnovica vojnih penzija.
Sad je vreme, podigni se i pokreni svoje drugove i prijatelje, ukljuci se u pripremu i realizaciju protesta, i protestvuj svuda gde ova koalicija vlada, pred opstinama, lokalnim i regionalnim skupstinama, gde nas pljacka i ponizava, pred sudovima koji ne sude po pravdi, vec po interesu vladajucih koalicija.
Iznesi svoje nezadovoljstvo i protivljenje sve losijem tretmanu vojnih penzionera i stalnom ukidanju tesko stecenih prava.
Na jezgrovit nacin iskazi svoju misao na ovoj stranici, kojima ce se na pristojan nacin ovoj vlasti, nasoj javnosti i medijima dati do znanja cemu se protivimo, i za koje ciljeve se zalazemo i borimo.
Ukljuci se danas, dok jos ima vremena, i pokreni svoje drugove protiv nepravde, pljacke i ponizenja, za cast i dostojanstvo nase profesije, za bolju buducnost nas i nasih porodica, za pravedniju i uspesniju nasu zemlju Srbiju.
Napred do pobede.
Vidimo se na protestu.

Sreto Prijović - JEFTINO PRODATE DUSE

Pa protiv koga se ne bori UVPS (Udruženje vojnih penzionera Srbije - Draganjac)
Uvek u vreme penzionisanja nasi personalci iznesu pred nas hrpu papira na potpis. Za mnoge nismo ni znali cemu sve sluze ali zbog euforije uglavnom smo sve i potpisali.
Mnogi su i tada postavili pitanje, cemu sluzi to Udruzenje vojnih penzionera Srbije, kojem su pristupnicu potpisali.
Sve koalicije i grupacije na vlasti vec odavno vojnim penzionerima umanjuju novcana primanja i osporavaju teskom mukom stecena prava.
Da se podsetimo samo nekih od tih njihovih nedela: K-3, zatim tzv. mali dug, umanjenje 30 % bruto plate vojnih lica, cuvenih 11,06%, pa zatim 4,21%, a u zadnje cetiri godine obustavu 10%, ili 15% vojnih penzija, zavisi koga je koliko zakacilo.
Ne smemo zaboraviti nebrigu drzave i dugogodisnje podstanare i vojne beskucnike, koji se evo vec decenijama muce i umiru u tudjim sobicama, i jos mnogo toga.
Pa gde je to “nase”cuveno udruzenje? Da li su negde protestvovali protiv ovakvog ponizavajuceg polozaja vojnih penzionera. Jesu li odrzali neku konferenciju za stampu, na kojoj su izneli svoje protivljenje. Da li je objavljeno negde saopstenje za javnost, u kojem su osudili bahate postupke aktuelne vlasti. Da nisu mozda organizovali neki miting protiv visegodisnje pljacke sirotih vojnih penzionera. Jesu li ucestvovali na nekom protestu ili se borili za pogazena prava na ulicama Beograda?
Nazalost nista od toga, nit je bilo, a sve su prilike nece ni biti.
Pa protiv koga se to bori UVPS ?
Odgovor je nazalost zasada, ni protiv koga.
Pa zasto nam onda uzimaju tih 0,2% od teskom mukom zaradjene penzije, treba li sve uplate po tom pitanju da nam vrate. U penzionerskim krugovima kruzi prica da opstinski namestenici i verovatno prvi krug oko Draganjca dobijaju mesecno oko 150 dolara u dinarskoj protivvrednosti. To se sve finansira iz nase clanarine, od tih 1% sto nam odbijaju svakog meseca od nasih penzija. Ostatak finansira Vulin. Ako je ovo tacno, a mnogo toga upucuje, onda je pozicija ovog udruzenja i ovako ponasanje mnogo jasnije. Pojedinci su jeftino prodali svoju dusu, a i Vulin je jeftino prosao. Mi finansiramo njihovu lojajnost aktuelnom rezimu. Njihovo cutanje i miniranje svih nasih akcija.
Pa zato ovo pitanje zasluzuje prioritet u nasim narednim aktivnostima. I otvara brojna pitanja i dileme.
Kome oni uopste sluze?
I zasto se lazno predstavljaju, zasto nose to ime?
I kako pravdaju svoje postojanje?
Pitanja je puno, a odgovora zasad nema ni od kuda.
A evo vec cetvrti mandat neko iz nasih redova i u nase ime bira istu ekipu i tog Draganjca na celo udruzenja koje nikom i nicemu ne sluzi, a najmanje vojnim penzionerima.
Pa jesmo li mi pri cistoj i zdravoj pameti?
I zasto uvek Draganjac. Cime je on to zaduzio nase vojne penzionere?
Zar od tolikog broja penzionisanih staresina nema niko mladji, niko bolji, niko pametninji i spospobniji?
Ili nema, ili nece tako jeftino da se proda?
U toj grupi su mnogi sposobni i cestiti ljudi, pa verovatno drze do svog dostojanstva, sto je sa jedne strane u redu, ali nije u redu sto se neko ne prihvati funkcije, ali i obaveze da se sa nama bori za nasa pogazena prava.
Pa dobro, cast i dostojanstvo, to je u redu, ali slikanje sa Vulinom??
E to je posebna tema.
I to je posebna privilegija.
I verovatno to i tako dozivljavaju taj prvi, drugi, pa mozda i treci krug oko Draganjca.
Oni se stalno slikaju, i samo njih u medijima povremeno i vidimo.
Ali da li je to i dovoljan razlog da zaborave na sve nas, njihove bivse drugove, sa kojima su se skolovali, sa kojima su odrastali, i sve muke profesije na svojim ledjima nosili.
Kako su to preko noci zaboravili na tezak polozaj u kojem se danas vecina vojnih penzionera nalazi, na pogazena i umanjena prava, na ponizenje i pljacku kojima smo evo vec dugi niz godina izlozeni.
Da li ce nekom proraditi savest, ostaje da se vidi.
Zasada je slika sa Vulinom i dalje njihov najveci motiv i izazov.

Sreto Prijović - 4.21 %, dozivotna kazna vojnih penzionera (i KVP) bez odluke suda

Vojni penzioneri poodavno su postali meta skoro svih dosadasnjih aktuelnih rezima koji ih evo vec duzi niz godina redovno ponizavaju, pljackaju i omalovazavaju i umanjuju im ili ukidaju teskom mukom stecena prava.
Oni koji se nisu sa tim slozili upravo su preko drustvenih mreze organizovali i podigli svoj glas protiv takvog stanja.
Svih ovih godina menjali su se sadrzaji i teme, a neki hronicari su izbrojali oko 20 dosada organizovanih protesta, i na desetine drugih protestnih aktivnosti.
Problema sa kojim se penzioneri susrecu u ova za nas krajnje losa vremena je sigurno daleko vise, ali nazalost nemamo ni dovoljno snaga ni mogucnosti da na sve odgovorimo.
Problem 4.21 % nije nov, on se proteze vec godinama i pogadja veliki broj nasih pripadnika, a prema nekim procenam 70.000 do 80.000 vojnih penzionera i clanova njihovih porodica. Cesto je bio sadrzaj i nasih dosadasnjih protesta i pisanog obracanja vrhu drzave sa predlozima za njegovo resenje.
Aktuelna vlast, koja je i jedina odgovorna za njegov nastanak, uporno je dosad izbegavala otvaranje ovog pitanja. Ako nista ne preduzmemo, i ako se za nasa prava sada ne izborimo, postoji realna opasnost da se za taj iznos trajno umanji osnovica vojnih penzija.
To bi za mnoge vojne penzionere (i KVP) ujedno bila i dozivotna kazna, bez odluke suda.
Veliki broj nasih kolega vojnih penzionera nazalost ne koristi drustvene mreze, jer ih je vreme pregazilo i bolesti omele. A zbog prirodnog odliva, nas stroj je sve manji, a nasa kolona je sve kraca.
To svakako umanjuje sanse za provodjenje narednih akcija i ostvarivanje konacnog cilja.
Bas zato nam je svaki doprinos u borbi za ostvarivanje naseg cilja neophodan i dragocen.
Pokrenuti razgovori i dogovori za akciju izmedju zainteresovanih grupa u zadnjih mesec dana konacno daju rezultate. Sve vise je udruzenja, grupa i asocijacija koji su prihvatili inicijativu za organizovanje protesta.
USPVLS i fejs grupa Vojni penzioneri Srbije formirali su i zajednicki tim za pripremu protesta, prvenstveno u Beogradu, a pruzice pomoc i drugim grupama i odborima koji su iskazali zelju i potrebu da protestvuju u svojim mestima, opstinama i regijama sirom Srbije.
Diskusije i podrska ovoj akciji na fejsu mogu tome dati veliki doprinos, prvenstveno u sirenju informacija o postavljenim ciljevima, organizaciji i realizaciji protesta, kao i podsticanje vojnih penzionera koji ne koriste drustvene mreze da se podignu, i podignu svoj glas protiv pljacke i nepravde, i pridruze svojim drugovima na organizovanim aktivnostima.
Veoma je bitno i vazno da se protesti organizuju u svim vecim regionalnim centrima, pred tamosnjim skupstinama, sudovima i filijalama Fonda PIO. Svuda tamo gde aktuelna vlast vlada i protivpravno nam uskracuje stecena prava.
Time cemo sebi, nasoj javnosti, ali i aktuelnoj vlasti pokazati da se ne mirimo sa nepravdom, pljackom i ponizenjem kojem smo evo vec vise godina izlozeni.
Nasa realna snaga pokazace se vec 26. septembra na ulicama Beograda, i drugih gradova, svuda gde zive oni koji su obespravljeni, ponizeni i opljackani, svi oni koji su time pogodjeni.
I zato je krajnje vreme da se sva udruzenja i sve grupe, koje jos oklevaju da nam se pridruze i okupe sve raspolozive snage sa kojima raspolazu, i uz pomoc lokalnih i regionalnih sredstava informisanja, organizuju i realizuju protestne akcije i na taj nacin daju svoj doprinos da se konacno i ovaj nas problem resi.
Nasa snaga je sa nama i u nama, u nasoj odlucnosti da nametnemo ovo pitanje za resavanje onima koji su ga i stvorili.
I zato samo jedinstveni u akciju do konacnog cilja, do prekida pljacke i ponizenja, a za bolji zivot i dostojanstvo nas vojnih penzionera i nasih porodica, za pravedniju i posteniju nasu zemlju Srbiju.