Smeštaj obezbeđen samo za deo stanara iz "Bristola"?

http://rs.n1info.com/a422370/Vesti/Smestaj-obezbedjen-samo-za-deo-stanara-iz-Bristola.html

Šta će biti sa vojnim licima i njihovim porodicama koji žive u hotelu "Bristol"? Naime, taj ugostiteljski objekat je zatvoren zbog renoviranja u okviru projekta Beograd na vodi, a stanari koje je u hotel svojevremeno smestilo Ministarstvo odbrane, dobili su obaveštenje da napuste sobe u roku od 15 dana.
Većina, ipak, da se seli neće, jer nisu od države dobili alternativno rešenje.
U ovoj zgradi žive isključivo podstanari. Među njima i jedan doktor tehničkih nauka, pukovnik u penziji. Kao i svi na ovoj adresi stanuje privremeno, već 13 godina.
"Bukvalno nemam ništa u životu osim svoje penzije i supruge i sina", kaže Miodrag Kuljanin, stanar "Bristola" i pukovnik u penziji.
Kao vojno lice, imao je i par kvadrata u hotelu "Bristol". Dok nije stiglo hitno obaveštenje iz Ministarstva odbrane: ispraznite smeštajnu jedinicu za 15 dana.
"Čekamo do kraja da vidimo, jer niko nije obavio neki konkretan razgovor sa mnom. Jeste došao taj dokument koji mi ne smatramo da je neki sudski dokument da ja moram sad da izađem", dodao je Kuljanin.
U Ministarstvu odbrane pisanim putem komuniciraju i sa vojnim licima i sa medijima. Pa su tako saopštili: svi stanari hotela "Bristol" biće adekvatno zbrinuti.
Nije tačno - odgovaraju u Udruženju vojnih beskućnika Srbije, koje okuplja meštane ovog objekta. Tvrde: ponudu je dobilo samo 28 porodica vojnih lica. Njima je na sastanku u ministarstvu, umesto trajnog, predočeno opet privremeno rešenje: kažu, mahom garsonjere na dve godine.
"Znate kad na sastanku se dignu oni i kažu: hajde, potpisujte, potpisujte, potpisujte, a ne znaju šta potpisuju. Potpisuju neke izjave o nekakvom privremenom smeštaju, sa nekakvim obećanjima, koja nigde ne pišu", kaže Dragan Stojanović, stanar "Bristola", iz Udruženja vojnih beskućnika Srbije.
Oko 50 porodica, koliko ih još, tvrde, ima, nisu dobile ni to. Ne tražimo ništa na poklon, objašnjava ovaj zastavnik prve klase u penziji koji u "Bristolu" stanuje 26 godina i podseća: hoćemo samo stanove u zakup koji nam kao vojnicima sleduju.
"Znači, mi imamo po naredbi iz 1991. apsolutno pravo prioriteta koje nije ispoštovano. Imamo presudu Apelacionog suda koja je neispoštovana. Pa valjda imamo i neka osnovna ljudska prava na dom, koja je ova država potpisala po međunarodnim standardima, naglašava Stojanović.
Odlučili su: rok za iseljenje poštovati neće, jer neće na ulicu. Ministru odbrane pisali su već četiri puta, nisu dobili nijedan odgovor. Pismo su sada poslali predsedniku države, pa od vrhovnog komandanta vojske čekaju spas.