Najavili 1.500 stanova, a grade 378 – i kasne

Piše: M. N. Stevanović, 09. oktobar 2018. - https://www.danas.rs/ekonomija/najavili-1-500-stanova-a-grade-378-i-kasne/

Iako je početkom godine ministarka građevinarstva najavila da je sve spremno za izgradnju jeftinih kvadrata, tek ovih dana raspisani prvi tenderi.
Ambiciozno najavljivana izgradnja 1.578 jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih službi još nije krenula, iako je početkom januara ove godine ministarka građevinarstva i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, doduše u jeku kampanje za beogradske izbore, objavila da je sve spremno i da se mašine bar u dva od ukupno šest planiranih gradova mogu očekivati već u martu.

Ona je tih dana izjavljivala i da bi do kraja godine mogla da počne izgradnja i druge faze pa bi pripadnici vojske, policije i BIA-e mogli da računaju da će do početka 2020. godine dobiti oko 7.500 stanova za čiji će kvadrat plaćati manje od 500 evra. Mihajlovićeva je utvrdila i da će zainteresovanih za kupovinu među bezbednjacima sigurno biti, jer više od 30.000 njih nema rešeno stambeno pitanje a već postoji 18.000 prijavljenih za tu kupovinu. Kome su se i gde prijavili kada, kako je tvrdila, nema rang-listi, nije razjašnjeno.
Rok za pokretanje prve faze ubrzo se pomerio na april, u maju se shvatilo da mora prvo da se donese novi zakon, lex specialis, pa je najavljeno da gradnja u Vranju, Nišu i Kraljevu sigurno kreće do kraja avgusta. Ništa od toga, međutim, nije se dogodilo ni u septembru, a početkom ovog meseca tek su raspisana prva dva tendera za 190 stambenih jedinica u Vranju i 188 u Nišu. Kraljevo, za koje je planirano 200 stanova, još nije na listi, a Novi Sad i Beograd sada se i ne pominju.

Koliko brzo po izboru izvođača može da počne gradnja, nije lako utvrditi. Rok za dostavljanje ponuda ističe 22. oktobra u 10 sati a već u 13 sati istog dana biće otvaranje dokumentacije. Komisija ima rok od 25 dana da saopšti svoj izbor koji će formirati prema jedinom kriterijumu, najnižoj ceni. Tako stoji u tenderskom pozivu. Ako on uspe „iz prve“, gradnja bi možda mogla da počne do kraja godine, iako to baš i nije najpovoljnije vreme za otvaranje radova. Međutim, nakon roka za izbor izvođača, oni koji nisu prošli imaju pravo na žalbu a procedura može da se protegne i na više meseci, pa je malo izvesno da će gradnja, čak i pod uslovom da sve protekne bez većih komplikacija, početi tek na proleće ili sa zakašnjenjem od najmanje godinu dana. Pri tom, od najavljenih hiljada, reč je o samo 378 stanova u šest „slobodnostojećih višeporodičnih stambenih objekata“ kako se to stručno kaže u tenderu, odnosno zgrada – dve u Nišu i četiri u Vranju.

– Vlast nije ispunila obećanje, mi smo već reagovali zbog toga pa je čak i predsednik Srbije rekao da treba ubrzati taj posao, ali i posle skoro godinu dana od najave malo toga znamo. Ne zna se da li postoje liste, ko ih je sastavio, prema kom pravilniku, da li je cena utvrđena ili ne. Sve to je prilično netransparentno, mi ništa od dokumenata nismo videli, a brine nas jer takva opcija za rešavanje stambenih pitanja ne postoji u sistemu odbrane. Kažu da je neki pravilnik usvojila vlada, da je neka nepoznata komisija pri Ministarstvu odbrane to tajno uradila a da sindikate niko nije konsultovao, tako da kada su jeftini stanovi u pitanju, ne znamo ni kako ni kada – kaže za Danas predsednik Vojnog sindikata Novica Antić.

Reagovanje povodom teksta “Najavili 1.500 stanova, a grade 378 – i kasne”

Povodom teksta “Najavili 1.500 stanova, a grade 378 – i kasne”, objavljenog u dnevnom listu “Danas”, 9. oktobra 2018. godine, radi potpunog i istinitog informisanja javnosti i čitalaca “Danasa”, ukazujemo na nekoliko činjenica u vezi sa realizacijom projekta izgradnje stanova za snage bezbednosti.
Pre svega, ovo je prvi program stanogradnje od nacionalnog značaja u Srbiji i prvi koji se bavi jednom važnom grupom zaposlenih u javnom sektoru. Pored toga što se ovim programom rešava višedecenijski problem stambenog zbrinjavanja pripadnika Vojske Srbije, policije i BIA, ovaj projekat važan je i za dodatno podsticanje rasta građevinarstva, koje u 2018. daje najveći doprinos rastu BDP-a, za obezbeđivanje novih poslova za domaće građevinske firme, a u perspektivi i povećanje prihoda u opštinama u kojima se grade stanovi.
Imajući u vidu da je ovo prvi program ovog tipa i obima u Srbiji, od posebnog značaja je da se realizacija programa dobro pripremi, jer se time uspostavlja model koji će biti primenjen u naredinim fazama projekta. Shodno tome, kako bi se omogućio početak radova, bilo je potrebno da se zajedno sa lokalnim samoupravama pripremi projektna dokumentacija, da se u Narodnoj skupštini donese Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, i pripremi javni poziv za izvođače radova.
Za manje od godinu dana od održavanja prvog sastanka Vladine komisije za pripremu predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, urađeno je sve što je potrebno da počne gradnja stanova, od izrade projektno-tehničke dokumentacije, pribavljanja zemljišta, do obezbeđivanja novca za gradnju i raspisivanja tendera za izbor izvođača radova za prvih 378 stanova u Vranju i Nišu.
Gradnja stanova, suprotno tvrdnjama iznetim u tekstu da je “malo izvesno da će gradnja Š....Ć početi tek na proleće”, radovi na izgradnji stanova u Nišu i Vranju počeće odmah po sprovođenju javne nabavke, odnosno u narednih nekoliko sedmica.
Na kraju, bez obzira na kritičke ocene iznete u tekstu, smatramo da je i ovaj tekst dokaz koliko su se stvari u Srbiji promenile. Posle velike pažnje u medijima posvećene realizaciji velikih nacionalnih infrastrukturnih projekata, koji se završavaju posle više decenija, javnost sada ima priliku da prati i kako se, potpuno transparentno, realizuje jedan veliki nacionalni projekat stanogradnje, čega u Srbiji takođe nije bilo za vreme nekih prethodnih vlada.

Kabinet potpredsednice Vlade Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Pres služba