Da li ćemo mi na kraju imati za penzije?

Izvor: TV Prva i B92, sreda, 10.10.2018.

Idućeg meseca penzioneri će dobiti i povećanje i jednokratnu pomoć od države.

A da li će biti prilike i novca da se to ponavlja i narednih godina?

Najnižu penziju u Srbiji prima 260.000 građana, a to je skoro 15.000 dinara, sa novim povećanjem oni će imati 750 dinara više.
Skoro 124.000 je onih koji imaju penziju 40.000, i oni će imati dve hiljade više. Šampioni u penzionom čeku kojih ima svega 305 u Srbiji, dobiće povećanje od 4.500 dinara.

I tu nije kraj, svi penzioneri će dobiti jednokratnu pomoć od oko 7.000 dinara.

A da li će biti povećanja sledeće godine? MMF kaže - jako teško, i moraće da se promeni sistem obračunavanja.

Problem u Srbiji je i demografija, odnosno, budući priliv u PIO fond - živi se duže, i moraće da se radi duže...

Opširnije u video-prilogu: Penzionerima jednokratna pomoć, hoće li ih biti još?

https://www.b92.net/video/vesti.php?yyyy=2018&mm=10&dd=10&nav_id=1454413

 

Формула за пензије укинута, што пре треба донети нову

http://www.politika.rs/scc/clanak/412977/Formula-za-penzije-ukinuta-sto-pre-treba-doneti-novu

Уместо да се пензије свима редовно увећају 2,5 одсто, повишице од пет одсто добиће само пензионери са нижим примањима, указује Никола Алтипармаков, члан фискалног савета
Аутор: Аница Телесковић, среда, 10.10.2018.
Забрана запошљавања у јавном сектору је штетна и треба је укинути, али и што пре треба увести нову формулу по којој ће се у будућности увећавати пензије, јер је претходна укинута. Ово су два најважнија закључка из извештаја Фискалног савета о економским кретањима за ову годину и препорукама за буџет за следећу годину, који је јуче представљен новинарима.
Никола Алтипармаков, члан Фискалног савета, оценио је да је добро што је укинута кризна и привремена мера смањења изнад просечних пензија, али да је лоше то што је приликом укидања те мере укинута и формула за будуће усклађивање пензија. Оне су се пре кризе увећавале у складу са инфлацијом и са стопом привредног раста.
„Уместо да се, након укидања кризног закона, у 2019. години пензије свима ускладе редовно према формули 2,5 одсто, очигледно је донета политичка одлука да се оним пензионерима са примањима испод 32.285 динара повећају пензије пет процената, и да се то назове „новчано увећање уз пензију”. А да се оним пензионерима преко износа од 32.000 до 33.000 динара, пензије не повећају уопште – каже Алтипармаков и додаје да то оставља могућност правног оспоравања те одлуке.
Он подсећа да је Уставни суд 2001. године наложио да се пензионерима исплати одштета на име укинуте индексације током деведесетих година и ту обавезу је држава морала да исплати до динара.
Алтипармаков је навео да укупан буџетски простор за повећање пензија у идућој години износи 35 милијарди динара, а да укидање закона о привременом смањењу пензија кошта 25 милијарди годишње. На располагању остаје око 10 милијарди динара, што је, како је објаснио, било сасвим довољно да се приступи редовном усклађивању пензија у складу са формулом. „Средства су постојала и она су потрошена на овај програм, који је уведен изменама пензијског закона, а за које сматрам да угрожавају неке карактеристике пензијског система које постоје деценијама”, закључио је он.
Алтипармаков је додао и то да је влада имала пуно право када је о накнадама за породиље реч, јер је постојао велики број злоупотреба.
– Али, држава која је с правом, онима који су уплаћивали доприносе за породиље један месец, рекла да не могу да очекују високе накнаде, те исте принципе није поштовала када је о изменама пензијског система реч. И онима који имају пензије 20.000 динара није рекла да су уплаћивали двоструко мање доприносе од оних који имају пензију од 40.000 динара – уочио је Алтипармаков.
На констатацију новинара да су из владе и ММФ-а истакли да је формула само привремено суспендована, али не и укинута, Павле Петровић, председник Фискалног савета, одговорио је да из измена и допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању, никако није могао да се извуче закључак да је реч о привременом укидању формуле.
– Да су хтели да то решење буде привремено, они би то у закону и назначили – рекао је Петровић.
У Фискалном савету сматрају да ће постојећа финансијска стабилизација пензијског система омогућити дарежљивију формулу за усклађивање пензија и да ће она у 2019. години бити и усвојена. – Тачно је да постоји већи буџетски простор да се пензије усклађују више него што предвиђа формула инфлација плус раст БДП-а од преко четири одсто, али није постојао ниједан системски разлог да се та формула укида – закључио је Алтипармаков.