Проблематичне пензионерске картице

Иако Фонд ПИО гарантује за тачност података, картице важе само уз личну карту или пасош

Аутор: Марија Бракочевић, среда, 31.10.2018. / http://www.politika.rs/scc/clanak/414679/Problematicne-penzionerske-kartice

Када је пре извесног времена покушао да у Палати „Београд”, у продавници беле технике, пазари робу на десетак рата, понудивши продавцу на увид и своју пензионерску картицу коју му је обезбедио Фонд ПИО, Београђанин П. П. наишао је на негодовање трговца. За доказивање пензионерског статуса продавац му је затражио последњи чек од пензије, због чега овај суграђанин није могао да пазари жељени производ на рате. Мислио је да је пензионерска картица званично постала замена за чек, али му је у продавници речено да је систем не препознаје као валидан документ на којем су похрањени подаци о пензионеру. Овај суграђанин запитао је због чега држава онда штампа толики број картица и чему оне заправо служе, ако уз њих пензионери не могу да докажу најједноставнију ствар – свој статус.
Постоји ли некакав софтверски проблем у мрежи и да ли се пензионери жале фонду на овакве проблеме, упитали смо надлежне у Фонду ПИО, који подвлаче да је увођењем пензионерских картица последњи чек од пензије као доказ њиховог статуса постао прошлост.
– Пензионерске картице користе се за доказивање статуса и омогућују пензионерима да на законит и сигуран начин докажу да су пензионери. Дају се само на увид и важе уз личну карту или пасош. Није потребно њихово додатно очитавање – уверавају у фонду и подсећају да је један од разлога за њихово увођење заштита личних података корисника, јер се досад статус пензионера доказивао пензијским чеком, односно извештајем о пензији, решењем о оствареном праву или потврдом коју на захтев добијају у фонду.
– На свим тим актима налазе се лични подаци који су видљиви. Зато су картице урађене са посебним системима заштите, а од личних података видљиво је само име и презиме корисника. Сви правни субјекти и установе, у којима се корисници уз помоћ картица декларишу као пензионери, знају да је гарант тачности Фонд ПИО. Картица је званични документ фонда, који је једина институција која располаже базом података и гарантује за тачност статуса који се њоме потврђује – уверавају у фонду.
Досад је персонализована 1.723.771 картица за све кориснике фонда. Пошто превасходно служе за доказивање пензионерског статуса, од привредних субјеката зависи да ли ће и колике попусте обезбедити за најстарије.
– Најчешће се користе у трговинама, за остваривање попуста на купљену робу или у превозу, за бесплатне или минималне накнаде коришћења спортских објеката и културних установа у месту пребивалишта – набрајају у Фонду ПИО.
У Новом удружењу пензионера Србије (НУПС) подсећају да су пензионерске картице Фонда ПИО, као и сениор картице које је обезбедила београдска власт, „велика глупост и нова пљачка пензионера како би се неком страначком послушнику и спонзору обезбедила екстра зарада”. Те картице, посебно пензионерске, немају баш никакву употребну вредност, тврди Александар Михаиловић, потпредседник НУПС-а.
– Фонд ПИО има образложење да картице обезбеђују идентификацију без пензионог чека. Ипак, оне нису све ни подигнуте, а на десетине хиљада већ је оглашено неважећим, па се питамо због чега. Да ли су то били пензионери који су одавно мртви, али су служили за пљачку буџета и пензионера или је реч о лошем квалитету картица? Ко ће да надокнади ту штету? – питају у НУПС-у, подсећајући да су попусти код „партнерских фирми” најчешће мањи од оних које те фирме редовно већ обезбеђују за пензионере.
– То посебно важи за београдске сениор картице. Око 15 одсто попуста на погребне услуге, ниже цене за улазак у Зоо врт и попусти за 10 часова школе јахања представљају крајњи цинизам београдских власти – уверава Михаиловић, и упозорава на проблем дискриминације око 180.000 старијих од 65 који у Србији немају никаква примања.
– Уместо да они имају корист од тих картица, изузети су, јер немају статус пензионера. За њих нема картица, нити попуста који важе за све остале сениоре и пензионере – тврди Михаиловић.

За израду једне око 55 динара

Пензионерске картице финансиране су из средстава Фонда ПИО. За израду једне одвојено је око 55 динара. У ту цену не улази само израда картице, већ и коверта, дистрибуција, штампање и упутство. Када је реч о сениор картици, у престоници је издато више од 190.000, а само 10 корисника досад је изразило неки облик незадовољства. У акције са попустима уз њу укључено је око 200 компанија, на око 800 продајних места.