"Bristol" bez grejanja, stanari se smrzavaju

G. NOVAKOVIĆ | 22. novembar 2018.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:762004-Bristol-bez-grejanja-stanari-se-smrzavaju

Vojnim penzionerima i njihovim porodicama, koji žive u hotelu, hladni radijatori. Ministarstvo odbrane: Ponudili smo adekvatan smeštaj u skladu sa zakonom.

DVADESETAK porodica vojnih penzionera koji još borave u hotelu "Bristol" u Karađorđevoj ulici, hladne dane preživljavaju umotani u ćebad! Već osam dana grejanje im je isključeno, jer, kako kažu, nadležni žele da ih isteraju iz objekta. Takođe, nemaju ni toplu vodu. Ipak, iz Ministarstva odbrane tvrde da im je tokom zime ponuđen adekvatan smeštaj, ali da su ga stanari - odbili.
Prema rečima podoficira u penziji Dragiše Milenkovića (65), tokom funkcionalnih proba radijatori su bili topli. Zbog miholjskog leta nije bilo potrebe za grejanjem, a 15. novembra ponovo im je u sobama bilo prijatno. Sve do narednog dana.
- U popodnevnim satima 16. novembra grejanje su nam isključili, po nečijem naređenju - ogorčeno nam priča Milenković. - Rekli su nam da je reč o kvaru, ali nisu uspeli da nas zavaraju. Proverili smo, u kulama "Beograda na vodi" i u komšiluku sve je radilo besprekorno.
Kako kaže naš sagovornik, budući da je njih dvadesetak odbilo ponižavajuću ponudu o privremenom smeštaju u garsonjerama, u trajanju od dve godine, Ministarstvo odbrane na sve načine pokušava da ih iz "Bristola" iseli. Tako im je iz Vojne ustanove "Dedinje", u čijoj je nadležnosti održavanje hotela, zaprećeno da će ostati bez struje i vode, a grejanje je, očigledno, samo početak.
- Srećom, moja porodica nije zdravstveno ugrožena, ali jedna od žena operisana je od karcinoma i užasno je da živi u ovakvim uslovima. Umotavamo se u dva ćebeta, zatvaramo vrata i prozore i borimo se sa zimom - kaže Milenković.
Iz Ministarstva odbrane napominju da je zaključkom Vlade Republike Srbije iz avgusta 2018. godine prestalo njihovo pravo da "Bristol" koriste za privremeni, odnosno samački smeštaj. Odlučeno je da se hotel preda u nadležnost Republičkoj direkciji za imovinu, zbog čega ne postoji osnova da oni izdvoje novac za održavanje zgrade.
- Ministarstvo odbrane je svim nosiocima prava korišćenja samačkog smeštaja hotela "Bristol", u skladu sa zakonskom regulativnom, ponudilo adekvatan smeštaj - rekli su nam iz Ministarstva. - Većina je prihvatila ponuđena rešenja i preselila se u druge samačke hotele, vojne objekte ili stanove za privremeni smeštaj u Beogradu.
Podsetimo, Vlada Srbije je za vojne beskućnike opredelila 134 stana, ali, kako tvrde preostali žitelji hotela, niko od onih koji su pristali na uslove još nije useljen. Inače, "Bristol" treba da se iseli kako bi bio predat investitoru, preduzeću "Beograd na vodi".

RASELЈENI OD ZVEZDARE DO ŽARKOVA

KAKO nam je rekao Dragiša Milenković, njegova supruga, koja radi u VU "Dedinje", već neko vreme trpi pritisak da se iseli iz sobe hotela. Većina ljudi koji su pristali da odu iz "Bristola" učinili su to takođe nevoljno.
- Neki su se smestili u vojnom hotelu "Zvezdara", neki su u Vojnotehničkom institutu u Žarkovu, a neki su se snašli u privatnom smeštaju - tvrdi naš sagovornik.

EVIDENCIJA

NAJVEĆE nezadovoljstvo izražavaju osobe koje nisu imale pravo da stanuju u hotelu "Bristol" - kažu iz Ministarstva odbrane. - Reč je o onima koji imaju stan ili porodičnu stambenu zgradu u svojini ili zakupu. Oni nemaju zaključen ugovor o pružanju usluga smeštaja u hotelu "Bristol". Takođe, reč je i o stanarima koji se ne nalaze u evidenciji stambenih interesenata kod organizacione jedinice Ministarstva odbrane nadležne za stambene poslove.

Operativac iz Zemuna

NA SASTANKU U MINISTARSTVU IM JE RECENO DA MOZE DOCI DO ISKLJUCENJA STRUJE I VODE, AKO NE PRIHVATE...! Stanovnici hotela Bristol su skoro nedelju dana bez grejanja! U hotelu se nalaze deca i operisani! Poslusajte celu istinu! Govori podoficir u penziji, gospodin Dragisa Milenkovic.

Evo dokaza da ne govore istinu kada iz MO navode: “NAJVEĆE nezadovoljstvo izražavaju osobe koje nisu imale pravo da stanuju u hotelu "Bristol". Reč je o onima koji imaju stan ili porodičnu stambenu zgradu u svojini ili zakupu. Oni nemaju zaključen ugovor o pružanju usluga smeštaja u hotelu "Bristol". Takođe, reč je i o stanarima koji se ne nalaze u evidenciji stambenih interesenata kod organizacione jedinice Ministarstva odbrane nadležne za stambene poslove.”