Predstavka Sindikata penzionera Srbije “NEZAVISNOST” zaprimljena u sudu za ljudska prava u Strazburu

Izvor: https://nezavisnost.org/

Budući da višegodišnja nastojanja Sindikata penzionera Srbije ‘’Nezavisnost’’, kroz obraćanje svim nadležnim državnim institucijama i organima, nadležnim ministarstvima, Vladi i u to vreme aktuelnim premijerima (Aleksandru Vućiću i Ani Brnabić), Narodnoj banci, Ustavnom sudu i Parlamentu, sa zahtevom da se penzionerima vrati njihova imovina, protivzakonito oduzeta primenom neustavnog Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, nije urodila plodom, Sindikat penzionera Srbije ‘’Nezavisnost’’ je, kao što je i najavio, podneo predstavku, odnosno tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu.
Uz predstavku, odnosno tužbu, Sudu u Strazburu dostavljeni su i spiskovi preko hiljadu članova Sindikata koji su dali punomoćje Advokatskoj kancelariji Srđana Aleksića iz Niša sa kojom je Sindikat zaključio Sporazum o saradnji, a naši članovi ugovore o zastupanju u ovom postupku, kao i sve relevantne odluke nadležnih organa Sindikata i dokaze o legitimnosti Sindikata penzionera Srbije ‘’Nezavisnost’’ kao reprezentativnog udruženja penzionera na nacionalnom nivou, za pokretanje ovog postupka.
Sindikat penzionera Srbije ‘’Nezavisnost’’, odnosno njegove članove će u ovom procesu, uz navedenu advokatsku kancelariju, zastupati predsednik Sindikata Miloš Grabundžija, kao ovlašćeno lice Sindikata penzionera Srbije ‘’Nezavisnost’’.
Sindikat penzionera Srbije ‘’Nezavisnost’’ je jedino udruženje penzionera u Srbiji koje je sprovelo kompletnu potrebnu proceduru Srbiji i steklo uslove za podnošenje predstavke, odnosno tužbe Sudu za ljudska prava u Strazburu.
Predstavka, odnosno tužba Sudu za ljudska prava u Strazburu zasniva se na činjenici:
• da su odredbe Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija suprotne Ustavu Republike Srbije u delu o nepovredivosti stečenih prava, odnosno povređeno je pravo na nesmetano uživanje imovine, što je suprotno i Protokolu uz Evropsku konvenciju, odredbama same Evropske konvencije kao i Evropske socijalne povelje;
• da sudovi u Srbiji, uključujući i Ustavni sud Srbije, svojim postupanjem, odnosno nepostupanjem, nisu zaštitili ustavno pravo svakog pojedinca da nesmetano uživa svoju imovinu, odnosno nisu sprečili aktuelne vlasti da penzionere čija je penzija iznosila više od 25.000 dinara, mimo Ustava i Zakona, liše njihove imovine
Tužba je, kao što se vidi iz priloženih potvrda, zaprimljena u Strazburu i nadamo se da nećemo dugo čekati na njihovu pravednu odluku u korist oštećenih korisnika penzija u Srbiji.

Pretnje članovima UGS “NEZAVISNOST” zbog obraćanja Sudu u Strazburu

Izvor: https://nezavisnost.org/

Sindikat penzionera Srbije „Nezavisnost“ obratio se u protekle četiri godine svim relevantnim institucijama Republike Srbije kako bi zaštitili svoja stečena prava i imovinu, odnosno kako bi se prestalo sa primenom neustavnog Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. U ovim aktivnostima imali su podršku cele porodice Nezavisnosti – kao i uvek Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ ujedinili su se i u borbi za prava naših penzionera. Kako ništa nije urodilo plodom, Sindikat penzionera Srbije „Nezavisnost“ podneo je nedavno tužbu Sudu u Strazburu i o tome obavestio javnost. Usledile su pretnje. Nije prvi put da nam se preti i da se optužujemo za izdaju državnih interesa kada argumentovano branimo stavove ne samo svojih članova već svih građana Republike Srbije u kojoj radimo, plaćamo poreze i doprinose, lečimo se, školujemo decu i dajemo podršku svima koji dele naše vrednosti i ciljeve. Doživeli smo da budemo najgrublje napadnuti objavom na našem fejsbuk nalogu od strane čoveka koji se predstavio kao vojni veteran i zapretio da će zajedno sa svojim drugovima doći u „taj bajni sindikat da vidimo ko ovo briše i ko manipuliše penzionerima i ko tuži ovu državu za koju smo mi krvarili…“
S obzirom na ton celokupnog napisa i konkretnu pretnju obratili smo se Ministarstvu unutrašnjih poslova, policijskoj stanici u ulici Majke Jevrosime u Beogradu. Kao i naši penzioneri mislili smo da se treba obratiti nadležnoj instituciji ove države kako bi nas zaštitila ili barem preventivno delovala u slučaju pretnje. I kao i penzioneri i mi smo ostali izneverenih očekivanja. Nakon dva sata čekanja po hodnicima u policijskoj stanici, uz obrazloženje da inspektor koji treba da primi prijavu nema toner u štampaču, odustali smo. Zašto? Zato što smo se uredno legitimisali i doneli konkretan dokaz o pretnji, zato što niko nije hteo da se potrudi ako već i nema tonera u jednom štampaču da prijavu odštampa na nekom drugom, zato što se prijava može podneti i kada je rukom napisana. I na kraju zato što je besmisleno ubeđivati se sa policijom da treba da radi svoj posao umesto što vrši opstrukciju. Nećemo polemisati ni sa čovekom koji nam je pretio jer se sa onim ko vam preti ne polemiše. Poštujemo sve građane ove zemlje i cenimo sve koji svaki dan daju doprinos da se u njoj živi bolje, dostojanstvenije i bezbednije. Prozivaćemo sve one koji rade suprotno interesima građana, pa samim tim i protiv interesa svoje zemlje, tako što se ne bore protiv korupcije, nasilja, netolerancije, pljačkanja imovine, urušavanja institucija, rastućeg siromaštva, napuštanja zemlje i širenja govora mržnje, kao što smo to radili od našeg osnivanja 1991. godine. Ne postoji nijedan interes Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ koji nije u interesu građana i građanki Srbije. 23. novembra 2018. godine UGS NEZAVISNOST obeležava 27 godina postojanja – ponosni smo na svoj jubilej, na borbe koje smo vodili i spremni na one koje nam predstoje.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Povratnica.jpg)Povratnica.jpg 124 kB
Download this file (Status posiljke Sindikata penzionera NEZAVISNOST.jpg)Status posiljke Sindikata penzionera NEZAVISNOST.jpg 67 kB