Nezakonita isplata penzija

Piše: Dragoslav Ivanović, 12. decembra 2018. - https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/nezakonita-isplata-penzija/

Svim penzionerima koji su stekli penziju od dana stupanja na snagu ovog zakona, doneta Rešenja o penzionisanju su izražena u ličnim bodovima.
Visina iznosa penzije u dinarima dobija se kada se broj ličnih bodova pomnoži sa vrednošću opšteg boda. Vrednost opšteg boda utvrđuje svojim rešenjem direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPIO).
RFPIO nije preveo rešenja o penzionisanju penzionerima Srbije na lične bodove, koji su stekli penziju pre donošenja ZPIO, primaju penziju bez zakonitog Rešenja o penzionisanju. Takvih penzionera u Srbiji ima preko milion. Oni ne znaju koliko iznosi njihova penzija. Prisiljeni su da primaju penziju u iznosu dobre volje RFPIO. Normalno, uvek manjem iznosu od stečenog.
PENZIJSKI SISTEM U SRBIJI, Katarina Stanić, na strani 35 kaže da su penzije u Srbiji u periodu 2003-2008. godine, mahinacijama umanjene za 37%. Ja se pitam za koliko su umanjene za daljih narednih 10 godina 2008-2018. godine. Štampanje ove publikacije omogućio je američki narod putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Isto tako, svi vojni penzioneri, koji su stekli penziju do kraja 2011. godine, po vojnim propisima, nemaju rešenja o penzionisanju izražena u ličnim bodovima. Vojne penzionere su preveli iz vojnih propisa, na propise Republike Srbije od 01. januara 2008. godine. Na nezakoniti način isplaćuju im penziju i umanjenu u iznosu od 4,21%.
RFPIO je republička institucija koja se brine o jednoj trećini stanovnika Srbije (1.700.000 penzionera). Od penzija živi nešto manje od polovine stanovnika Srbije. Zbog nezaposlenosti izdržavaju svoju decu a negde i unučad.
RFPIO je državna institucija, koja je kao pojedinac, najveći potrošač budžeta Republike Srbije. Direktor finansijskog sektora je gospodin Ivan Mimić, koji je na toj dužnosti od 1992. godine, od formiranja RFPIO. To govori da je on nezamenljiv, nezavisno koje su strukture na vlasti. A to znači, sve dosadašnje vlasti su sistematski pljačkale penzionere Srbije.
RFPIO je zaštićen, sa jedne strane od Ministarstva rada i Vlade RS, a sa druge strane od srpskog pravosuđa i Ustavnog suda Srbije.
Nezakonitim radom RFPIO sprovodi pljačku penzionera Srbije, bez bojazni da će neko zbog toga da odgovara.
To potvrđuje izveštaju DRI broj: 400-525/2015-05/11 od 18. 11. 2015. godine, tabela broj 31, gde je utvrdio da je Upravni sud doneo 6.000 presuda, pravosnažnih i izvršnih, da vojnim penzionerima vanredno povećaju penzije za 11,06% od 01. januara 2008. godine. RFPIO nije sproveo te presude ni dan-danas. Upravni sud Srbije je uputio 410 naloga tuženom RFPIO, kojima je tražio obaveštenje o postupanju povodom dostavljenih. Tuženi mu na upućene naloge nije odgovarao. Zatim je Upravni sud uputio 14 urgencija tuženom RFPIO da mu dostavi spise predmeta, jer nije doneta Odluka po presudi suda. Ni na urgencije nije odgovorio. I nikom ništa. To je RFPIO koji za svoj kriminalni rad nikome ne odgovara.
Kada govorimo o nezakonitom načinu isplate penzija i pljački koja se sprovodi nad penzionerima, to nije nešto što se događa slučajno ili parcijalno. To je razrađen sistem u kome je uključena zakonodavna, izvršna i sudska vlast. Sve to pokriva Ustavni sud Srbije.
Predsednik Srbije gospodin Aleksandar Vučić (po struci je pravnik) ne brine se za penzionere. On svojim položajem i političkom snagom deli penzionere na tzv. bogate i siromašne. Od tzv. bogatih penzionera otima deo penzije, na nezakoniti način. Dok tzv. siromašnim penzionerima deli neku svoju milost isto tako nezakonito. On zna, u gubitku su i jedni i drugi, ali ih zavađa i uspeva da pridobije glasače među penzionere.
Ovim putem apelujem na predsednika Vučića, ali i na sve ostale u sistemu izvršne vlasti da ozakone način isplate penzija penzionerima Srbije tako što će svakom penzioneru napisati rešenje o penzionisanju koje će biti izraženo u ličnim bodovima i po takvom rešenju da isplaćuju penzije. To ih obavezuje ZPIO član 61 koji glasi: „Visina starosne i invalidske penzije određuje se tako što se lični bodovi pomnože sa vrednošću opšteg boda na dan ostvarivanja prava.“
Isto tako apelujem na gore navedena lica da se pridržavaju Ustava, navešću samo dva člana.
Član 58 stav 1 – jemči se mirno uživanje svojine i drugih imovinskih prava stečenih na osnovu zakona.
Član 20 stav 2 – dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može se smanjivati.
Da prevedem na srpski jezik. Penzija je privatna imovina i stečeni iznos ne može se smanjivati. To lopovi u državi Srbiji moraju da znaju i da priznaju da znaju.

Autor je (vojni) penzioner iz Beograda