USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU NAKON 1. JANUARA 2019. GODINE

Zaposleni koji u penziju žele da idu po propisima koji važe u 2018. godini trebalo bi najkasnije do 31. decembra da podnesu zahtev Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Nova godina donosi i nova zakonska pravila za napuštanje radnog mesta. Svaki zahtev koji se podnese posle 31. decembra podleže novim uslovima, koji su za dame malo drugačiji nego za muškarce.
Ukoliko u penziju žele da idu po propisima koji važe u ovoj godini svi zaposleni trebalo bi u naredne dve nedelje najkasnije do 31. decembra, da podnesu zahtev Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. To znači da će za njih važiti pravila po kojima svi muškarci koji do kraja ove godine pune 65 godina života i imaju 15 godina penzijskog staža mogu u punu starosnu penziju, dok oni sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 života mogu u prevremenu starosnu penziju, ali uz umanjenje čekova za godine života koje im nedostaju do 65.
Za pripadnice lepšeg pola važe malo drugačiji uslovi. One mogu da do Nove godine napuste radno mesto sa 62 leta, ali moraju u radnoj knjižici da imaju bar 15 godina staža. Ukoliko žele u prevremenu, koja podrazumeva i "penale", to mogu ako su sakupile 38 godina staža i navršile najmanje 56 godina i četiri meseca života.
Kako Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014, 142/2014 i 73/2018)
nalaže, i muškarci i žene sa 45 godina staža, bez obzira na starost, mogu otići u punu penziju, ali im se priznaje samo staž za koji su plaćeni doprinosi. Već od Nove godine važiće nova pravila, kako za starosnu, tako i za prevremenu starosnu penziju.
Svi osiguranici moraju da znaju da svaki zahtev koji se podnese posle 31. decembra podleže drugačijim uslovima za penzionisanje, odnosno za njega će važiti pravila koja važe za 2019. godinu.
Dame koje će u 2019. godini u starosnu penziju moraju da imaju najmanje 62 godine i šest meseci života i minimum 15 godina penzijskog staža. One koje se odluče za prevremenu trebalo bi da su sakupile 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života.S druge strane, muškarci koji u 2019. računaju na odlazak u prevremenu penziju u radnoj knjižici trebalo bi da imaju ubeleženo 40 godina staža i minimum 57 godina i osam meseci života.
Zaposleni koji su deo radnog veka proveli na radu u inostranstvu treba da znaju da se o pravu na taj deo penzije odlučuje po propisima te države i na to ne može uticati naš PIO fond. U Zakonu stoji da korisnik starosne, odnosno prevremene starosne penzije, može ponovo ući u osiguranje, odnosno zaposliti se ili samostalno obavljati delatnost, a da pritom nastavi da prima penziju. To znači da starosnim penzionerima ne preti opasnost za ukidanje penzije ukoliko nastave da rade i posle penzionisanja.
Ukoliko se odluče da idu u prevremenu penziju, radnici koji imaju propisane uslove mogu podneti zahtev, ali i ne moraju. To zavisi od dogovora sa poslodavcem. Ako im dozvole oni mogu da nastave da rade, kao i oni koji pune 65 godina. Ti radnici takođe mogu, ali i ne moraju u penziju, ako poslodavac od njih traži da ostanu.
Sve do 2032. uslovi za odlazak u penziju se pomeraju i tek tada uslov starosne penzije za pripadnice lepšeg pola biće 65 godina života. Radno mesto ne treba napuštati pre poslednjeg dana godine, ali se Fondu PIO zahtev podnosi poslednjeg decembarskog dana uz sve prikupljene papire.

Izvor: Vebsajt Novosti, 13.12.2018.

ZAHTEVI ZA POVEZIVANJE STAŽA ZAPOSLENIMA MOGU BITI PODNETI DO KRAJA GODINE

Ukoliko prema podacima PIO fonda staž nije povezan svima koji su u međuvremenu predali zahtev za penziju, Ministarstvo privrede će predložiti da se i u 2019. godini pod istim uslovima povezuje staž.
Za poslednje tri godine, otkad je država počela da povezuje staž zaposlenima čije gazde nisu poštovale zakon, do danas, povezano je gotovo 90.000 godina. Na spisku se našlo 246 firmi, a iz državne kase u te svrhe otišlo je 5,76 milijardi dinara.
Do kraja godine moguće je po zaključku Vlade da firme podnose zahteve za svoje radnike uz dostavljanje svih potrebnih dokaza. Pošto veliki broj zaposlenih još nije rešio problem, očekuje se da će rok biti produžen.
Ovim radnicima se staž uplaćuje na najnižu osnovicu, i po tom osnovu je 31.213 radnika rešilo problem i ostvarilo pravo na penziju. Ispunjavali su uslov po godinama života, ali su imali problem sa stažom osiguranja zbog neplaćenih doprinosa.
Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, smatra da veliki broj ljudi i dalje nije rešio ovaj problem.
"Datum ne bi trebalo da bude "zakucan" za kraj godine, jer, osim nepovezanog staža postoji i veliki broj radnika kojima nisu isplaćene zarade" - kaže naša sagovornica. "U početku i zaposleni i poslodavci nisu želeli da se upuštaju u povezivanje, a kako vreme odmiče počeli su da se vode devizom "daj šta daš". U pitanju su uglavnom nekada veliki giganti koji su zapošljavali veliki broj ljudi".
Savić tvrdi da se krug ne zatvara sa propalim i preduzećima u restrukturiranju, pošto i danas velike i uspešne firme često ne uplaćuju redovno doprinose.
Država je ovako privremeno preuzela obaveze poslodavaca, kako bi omogućila zaposlenima da ostvare pravo na penziju, ali time poslodavci nisu trajno oslobođeni obaveze, već ih Poreska uprava i dalje zadužuje i naplaćuje potraživanja po osnovu doprinosa za te periode. Razlika do punog iznosa doprinosa reguliše se u postupku konačnog rešavanja statusa preduzeća.
Za Zorana Mihajlovića, potpredsednika Veća Saveza smostalnih sindikata Srbije, radnici su povezivanjem staža po najnižoj osnovici drastično oštećeni.
"Najveći problem je kod onih koji imaju velike rupe u stažu", kaže Mihajlović. "Njihove penzije će biti male, a većina će dobiti i kaznene poene zbog odlaska u prevremenu penziju".
Postoje, tvrdi naš sagovornik, i radnici kojima nije odgovaralo da im se doprinosi uplaćuju na najnižu osnovicu, pa su se odlučili za sud i tužili gazdu.
Ukoliko prema podacima PIO fonda staž nije povezan svima koji su u međuvremenu predali zahtev za penziju, Ministarstvo privrede će predložiti da se i u 2019. godini pod istim uslovima povezuje staž. To važi za firme koje su u procesu privatizacije, preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju invalidnih lica, kao i ona u kojima je pokrenut stečaj.

Izvor: Vebsajt Novosti, 15.12.2018.