Prikaz izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Poštovani!

U prilogu objavljujem Prikaz izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je pripremila dipl. prav. Irena Drča. Tekst je prvobitno objavljen u časopisu “Advokatska Kancelarija”, broj 51, novembar 2018. god.
Pored navedenog u tekstu, ukazujem na još dva pitanja koja u tekstu nisu detaljnije obrađena.

Novim korisnicima penzije isključivo na tekući račun

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je da će, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, od 1. januara 2019. godine novim korisnicima isplaćivati penzije i nakande isključivo na tekući račun.
To se ne odnosi na postojeće penzionere, koji su se opredelili da primaju penziju na kućnu adresu, ili preko šaltera pošte.
Novi penzioneri treba da filijali Fonda koja sprovodi postupak ostvarivanja prava dostave potvrdu banke u kojoj je otvoren tekući račun, ili punomoćje kojim se ovlašćuje lice za prijem penzije, kako bi penzija mogla da im bude uplaćena.
U slučaju da podnosilac zahteva ne dostavi potvrdu banke o tekućem računu, Fond neće isplaćivati penziju, navodi se u saopštenju.

Penzioneri slabo zainteresovani za kartice u koje je RF PIO uložio 93 miliona dinara

U projekat izrade identifikacionih kartica za penzionere PIO fonda uloženo je 93,5 miliona dinara, ali ih je preuzelo manje od 300.000 penzionera u celoj Srbiji, pišu Večernje novosti i prenose poruke sindikata penzionera da su to "egzibicije" i rasipanje novca.
Interesovanje za ovaj dokument je slabo, a Fond je u taj projekat uložio 93,5 miloiona dinara jer sa troškovima izrade i dostave filijalama svaka kartica košta 55 dinara, piše list.
Večernje novosti navode da to penzionere nije koštalo "ni dinara".
Kartice su zamišljene kao dokument kojim bi penzioneri, u interesu zaštite ličnih podataka, dokazivali svoj status i identitet, što su ranije činili čekovima od penzija ili potvrdama Fon.
Izrada kartica počela je u aprilu i do sada su urađene za 1,7 miliona penzionera koji ih mogu podići u svojim matičnim filijalama.
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Mihajlo Radović ne podržava projekat izrade penzionerskih kartica. "U penzionoj kasi ima para za egzibicije poput kartica i renoviranja prvog sprata zgrade PIO fonda u iznosu od 1,7 miliona evra, ali kad govorimo o isplatama penzionerima - onda novca nema", kaže Radović za Novosti.
Istovremeno, u Novom udruženju penzionera tvrde da je već na desetine hiljada penzionerskih kartica proglašeno nevažećim.
"Zbog čega - da li su to bili penzioneri koji su umrli, ali su služili za pljačku budžeta i penzionera, bili 'sigurni glasovi' na izborima ili je loš kvalitet kartica. Ko će nadoknaditi ovu štetu?", pitaju u Novom udruženju penzionera.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Prikaz izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.pdf)Prikaz izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.pdf 175 kB