Presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu od 06.11.2018. g. - odbijen tužbeni zahtev kolege Stanojević Dobrivoja radi isplate duga 4,21 %, kao neosnovan

Advokatska kancelarija Janković obavestila je kolegu Dobrivoja Stanojevića 12.12.2018. g. sledeće:
“Poštovani Dobrivoje, šaljem u prilogu vašu presudu nažalost negativnu /u čemu niste izuzetak/.
Moje mišljenje da prema sadašnjem raspoloženju sudskih instanci, žalba nebi bila delotvorna, no u svakom slučaju ako vi hoćete i spremni ste da snosite dodatne taksene obaveze, ja sam spreman izjaviti žalbu u vašem predmetu.
Pozdrav adv. Milenko”

Kolega Dobrivoje je presudu juče prosledio Iliji i meni i napisao:
„Poštovane kolege Iko i Zlajo,
Šaljem vam ovu Presudu, kojom je odbijen moj tužbeni zahtev za naplatu duga od 4,21%, kao NEOSNOVAN.
Poslušao sam savet svog advokata, i nisam se žalio Višem sudu, jer je očekivati da bi ovu Presudu samo potvrdio.
Isplatio sam veštačenje i parnične troškove koji su nastali u parnici.
Iskreno rečeno, sva ova nepravda me teško razočarala, pa sam se zato povukao iz svih aktivnosti u Grupi i na FB, jer mi je zdravlje dosta narušeno, pa mi je i lekar sugerisao izbegavanje stresa, po mogućnosti ...
Mislim da ovo nema svrhe ni objavljivati, pa vam samo šaljem radi ličnog informisanja.
Ako ipak odlučite da objavite, onda dajte vaš prigodan komentar, u skladu sa zakonima o sudskim presudama.
Srdačan pozdrav, i u zdravlju se gledali.”

Komentar:

Dana 04.10.2018. g. objavio sam članak „Forma i moguća sadržina parnične tužbe za naknadu štete zbog ukidanja drugog redovnog usklađivanja vojnih penzija za 2007. g. od 4,21 %“ i napisao:
Poštovani!
U prilogu objavljujem formu i moguću sadržinu parnične tužbe za naknadu štete zbog ukidanja drugog redovnog usklađivanja vojnih penzija za 2007. g. od 4,21 %, koju može podneti svaki vojni penzioner i KVP koji je pravo na penziju ostvario do kraja 2007. godine, odnosno kome je ukinuto drugo redovno usklađivanja vojnih penzija za 2007. g. od 4,21 %.
Napominjem da u ovoj parnici, po mom mišljenju, treba potraživati naknadu štete za period od 01.11.2015. g. pa nadalje, odnosno od kada su vojne penzije usklađene za 6,57 % na osnovu Zaključka Vlade R. Srbije od 30.10.2015. godine, umesto da su vanredno usklađene za 11,06 %.
Time je drugo redovno usklađivanje vojnih penzija za 2007. g. od 4,21 % postalo deo vanrednog usklađivanja svih penzija od 11,06 %, odnosno praktično ukinuto.
Proučite moguću sadržinu parnične tužbe koju sam pripremio, ona treba da vam posluži samo kao osnov za formulisanje i podnošenje vaše parnične tužbe protiv Filijale RF PIO ili RF PIO, za naknadu štete zbog ukidanja drugog redovnog uskladjivanja vojnih penzija za 2007. g. od 4,21 %. Vašu parničnu tužbu treba sadržinski da prilagodite vašoj pravnoj situaciji, odnosno činjeničnom stanju.
Naknada štete se može potraživati tri godine unazad od podnošenja parnične tužbe. Lično mislim da u parnici naknadu štete treba potraživati samo od 01.11.2015. g. jer od tada nema prigovora presuđene stvari, nema zastarevanja, ... jer za taj period nisu vođene parnice za 11,06 %, ne postoji ustanovljena sudska praksa, ne postoje posebne (izuzetno dozvoljene) revizije VKS, ... To su razlozi da se tužbom traži naknada štete samo od 01.11.15. g. pa nadalje.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu od 06.11.2018. g.pdf)Presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu od 06.11.2018. g.pdf 169 kB