Boračke penzije i druge olakšice za učesnike ratova devedesetih, uključujući i bombardovanje?

"Večernje novosti" (i druge dnevne novine) su danas najavile "zlatno doba" i za ratne veterane – borce, a koliko je ta najava realna prosudite sami.

Pogodnosti iz radne verzije nacrta - predloga novog Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, odnosile bi se na učesnike svih ratova - zaključno sa NATO bombardovanjem 1999. godine, pišu današnje "Večernje novosti".
Kako navodi list, u te pogodnosti spadala bi mesečna primanja, penzije, invalidnine, dodaci za negu, jednokratna novčana pomoć, besplatna rehabilitacija i oporavak, povlašćena vožnja, besplatno putovanje i za pratioce, finansijske dotacije za vozilo, besplatne sahrane i još mnogo prinadležnosti imaće borci, ratni invalidi i njihove porodice i potomci.
Kako je rečeno u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, reč je o radnoj verziji nacrta - predloga novog zakona, a u toku je pribavljanje mišljenja i saglasnosti drugih nadležnih organa.

Novi zakon još uvek je u fazi radne verzije nacrta - predloga, tek treba da bude usaglašen nacrt – predlog tog zakona, da se sprovede eventualno javna rasprava, da Vlada usvoji Predlog zakona i uputi ga u skupštinsku proceduru, da zatim uđe i prođe skupštinsku proceduru, ... Mogao bi da stupi na snagu eventualno 1. januara 2020. godine.

Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon bi trebalo da bude osnovni dokument koji će obezbediti mnoge povoljnosti za sve ratnike (u pojedinim slučajevima njihovu rodbinu i potomke) - od balkanskih ratova do NATO agresije 1999. godine, kao i za one koji učestvuju u mirovnim akcijama pod zastavom UN.
Ovim zakonom će biti obuhvaćeno i oko 36.000 boračkih penzionera, navode "Novosti".
- Posle mnogo decenija sklopljen je politički konsenzus, pa zakon obuhvata sve ucesnike ratova, poput partizana i četnika, ali i pripadnike Vojske Kraljevine Jugoslavije od 6. do 17. aprila 1941. godine. Priznaju se učesnici Ravnogorskog pokreta od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. godine - piše list.
Kako se dodaje, najveća novina su učesnici u oružanim sukobima SFRJ od 17. avgusta 1990. godine, kao i 27. aprila 1992. godine. Tu su konačno i oni koju su branili SRJ tokom NATO bombardovanja od 24. marta do 26. juna 1999. godine.

Dopuna - 25.01.2019. g.

Tamburić o boračkim penzijama: Priča puštena zbog kampanje koju očekujemo