Пензионери траже да им примања прате раст зарада

Министарство рада жели да просечна пензија буде на нивоу минималне потрошачке корпе, која тренутно износи 36.000 динара

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, субота, 09.02.2019. - http://www.politika.rs/scc/clanak/422378/Penzioneri-traze-da-im-primanja-prate-rast-zarada

Мада Законом о буџету за ову годину нису предвиђена средства за повећање свих пензија, већ само оних најнижих, поједини министри данима најављују да ће можда бити простора за неко додатно повећање. За кога и за колико још нико дефинитивно не може да каже, а једино што је ових дана јавност сазнала јесте пет предлога Фискалног савета како би индексација пензија могла да изгледа. До душе, тек од наредне године.

Управо је то био разлог да питамо Министарство рада да ли је већ сада познато како ће се пензије убудуће усклађивати, да ли ће бити по старом – два пута годишње са растом инфлације или нешто друго. „Политици” су одговорили: „Да би се направила индексација потребно је да знамо шта желимо и чиме располажемо, те да након тога направимо формулу, односно индексирамо пензије које ће у задатом року да реализују тај сценарио”.

„Наш циљ је да просечна пензија у Србији буде виша него сада и да достигне одређени ниво. Желимо да она буде на нивоу минималне потрошачке корпе, односно 36.000 динара колико је у овом тренутку”, објаснили су у ресорном министарству.

Упитани шта очекује пензионере до краја ове године и ко ће имати право на повећање и у ком износу, у Министарству рада кажу да су приходи ПИО фонда већи 9,41 одсто у односи на прошлу годину. На састанку са Међународним монетарним фондом установљено је да је Влада Србије, захваљујући вредном раду и континуираним залагањем, остварила добре резултате и да постоји простора за повећање пензија. Влада ради само на реалним основама, повећање пензија зависи од државних прихода, ситуације у Европи, као и од износа минималне цене рада, која ће бити утврђена у септембру.
Да подсетимо Фискални савет је пре два дана предложио пет модела индексације – да се пензије усклађују с инфлацијом и делом раста БДП-а уколико буде већи од два одсто. Да се примања најстаријих усклађују 50 одсто с инфлацијом и исто толико с растом БДП-а. Као једно од решења предлаже се усклађивање пола пола – с инфлацијом и растом просечних зарада, или 40 одсто с растом цена на мало и 50 процената с растом просечних зарада. Фискални савет као опцију предлаже и 30 одсто усклађивање примања с инфлацијом и 70 одсто с растом укупне масе зарада.

Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије, каже да је добро проучио предлоге Фискалног савета и да би по њему за пензионере најбоље било да се пензије усклађују 60 одсто с растом зарада и 40 процената с инфлацијом.
– Савез ће се наредних дана на седници изјаснити који би предлог за пензионере био најбољи, водећи при томе рачуна да се не нарушава фискална стабилност. Ово, како је сада, најлошије је решење. Да се не зна ни када ће бити повећања, ни за колико, ни за кога. Влада пре свега треба да каже да ли ће пет одсто повећања, које добијају најсиромашнији, бити из буџета као врста социјалног давања, или ће то ићи из касе ПИО фонда. Уколико је ово друго, то није добро, јер ће нарушити стабилност фонда – каже он.
Док су пензије пратиле раст зарада сви су знали колико их повећање чека. Осим тога постојала је и заштитна мера да пензије не смеју да падају испод 50 одсто просечне зараде, а сада су већ испод тога.

Јован Тамбурић (у чланку пише Борковић), председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије (у чланку пише Удружења синдиката војних пензионера), каже да влада месец дана, пошто смо ушли у нову фискалну годину, почиње с подизањем морала пензионерима причом о повећању пензија. Ако тога и буде неће пре краја године, а до тада се може свашта десити на привредном и финансијском плану.
Зато, каже, треба сачекати да се види колики ће привредни раст бити до краја године па давати наду пензионерима. Јер, и прошла година је била фискално добра, па се пензије нису повећале. Он подсећа да је исто тако важно да се у складу са Уставом, предвиди законско обештећење пензионера којима су оне биле смањене.

TV PRVA, 09.02.2019. - Novi model za usklađivanje penzija: Penzioneri mogu da očekuju povećanje od septembra

Statistika je neumoljiva jer kaže da se odnos zaposlenih i penzionera približava. Nešto više od dva i po miliona radnika puni PIO fond iz koga se isplaćuju penzije za 1.700.000 penzionera. Ako je pre četiri godine bilo straha da neće biti novca za penzije, to je daleka i ružna prošlost.