Za vojnu paradu u Nišu: 30 vazduhoplova, 50 tenkova, 4.000 ljudi…

Парада (франц. parer, parade лат. parata) је свечаност, свечана приредба којој је циљ да се нешто покаже или истакне. То је свечана смотра, поворка, дефиле (франц. défilé) већег броја учесника који се крећу најчешће предвиђеном рутом. Параде се често одржавају поводом обиљежавања годишњице неког догађаја, прославе.
Војна парада је свечана смотра одређених јединица Копнене војске, Ратне морнарице и Ратног ваздухопловства, заједно или понаособ. Главни део параде назива се „Дефиле“, па се због тога ова два појма често поистовећују.
Најпознатија војна парада је „Парада победе“ која се одржава сваке године 9. маја на Црвеном тргу у Москви, поводом Дана победе над фашизмом.

Državnom ceremonijom, vojnom paradom i molebanom u Nišu Srbija će 24. marta obeležiti 20 godina od NATO agresije.
Za učešće na toj ceremoniji planirano je angažovanje oko 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, nezvanično saznaje Tanjug u Ministarstvu odbrane.
Između ostalog, planirano je angažovanje 30 vazduhoplova, 50 tenkova i 10 borbenih vozila pešadije, a biće angažovano novo naoružanje domaće proizvodnje.
Predsednik Aleksandar Vučić je potvrdio da će 24. marta u Nišu biti obeležana godišnjica bombardovanja na državnom nivou, uz moleban i vojnu paradu.
„Prošlo je 20 godina od NATO agresije na jednu suverenu zemlju, koja nije vođena samo bombama iz vazduha već je vođena gotovo svim sredstvima – političkim, medijskim. Mi ćemo se na dostojanstven način u večernjim satima tačno na godišnjicu u Nišu, koji je bio više puta razaran, obratiti građanima. To će biti državna manifestacija, uz moleban koji će prirediti patrijarh Irinej i arhijereji srpske crkve“, rekao je Vučić.
Dodao je da će pre toga biti organizovana vojna parada, gde će građani moći da vide 1.500 obučenih specijalaca, opremljenih i odevenih po najmodernijim standardima, osam do deset MIG-oma 29, 19 novih helikoptera.
„Srbija ozbiljno jača svoju bezbednost, svoju sigurnost. To je temelj daljeg snaženja naše države“, rekao je Vučić i pozvao Nišlije, jug i jugoistok Srbije da dođu da vide svoju vojsku.

Na godišnjicu početka zločinačke agresije na SRJ dana 24.03.2019. godine, MO i MUP u Nišu organizuju vojnu paradu koju su preimenovali u "prikaz osposobljenosti Vojske Srbije i MUP-a" da bi građanima prikazali osposobljenost Vojske i MUP i demonstrirali silu.

Pitam se da li je u redu organizovati paradu (svojevrsnu proslavu) i defile, svečanu smotru određenih jedinica - učesnika, na dan početka agresije, u trenutku kada se pregovara i priprema priznanje druge države na delu teritorije Srbije. U to uvlače i veterane! U nastavku je dopis koji su dobila udruženja vojnih penzionera i udruženja ratnih veterana od UTSV MO.

Dopis iz MO:

Поштовани,
у циљу достојанственог обележавања 20 година одбране од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију и у знак сећања и пијетета на догађаје и жртве из 1999. године, Министарство одбране и Војска Србије планирају и организују низ активности.
Између осталог, Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова Републике Србије припремају и организују приказ оспособљености Војске Србије и МУП-а, дана 24.03.2019. године у Нишу.
Планом је предвиђено да у приказу учествује и подешелон војних ветерана кога би чинило 100 лица и командант подешелона.
С тим у вези потребно је да нам доставите списак са 5 лица са територије Нишког округа и околине које предлаже Ваше удружење који би добровољно узели учешће у наведеном подешалону на мејл Управе за традицију, стандард и ветеране, најкасније до 12.00 часова 18.03.2019. године.
Предметни списак би поред имена, презимена и чина, требао да садржи и број личне карте и од кога је издата, као и године живота предложених лица.
Приликом достављања траженог списка потребно је узети у обзир здравствено стање и кондициону способност предложених лица, а пре свега њихову спремност и мотивисаност за учешће.
На списку треба пре свега да се нађу учесници борбених дејстава током одбране отаџбине од НАТО агресије 1999. године, односно лица старија од 35 година.
Увежбавање за учешћe у приказу оспособљености би се начелно реализовало од 20. до 22.03.2019. године, када је предвиђена и генерална проба. За сва лица по потреби биће обезбеђени смештај и исхрана у војним објектима. Кретање подешалона ће бити маршевским кораком.
Предвиђено је да подешелон војних ветерана буде једнообразно обучен те вас молимо да замолите лица која ће се наћи у подешалону да обезбеде пригодна тамна (црна или тегет) одела, беле кошуље, црне ципеле и по могућности црвене кравате за наступ.
Коначан списак учесника ће се накнадно утврдити.
Лица за контакт: пуковник Драган Милковић, начелник Одељења за традиције и ветеране, тел. 011/32-03-120 и моб. 064/8329-787, потпуковник Владан Вукадиновић, руководилац Групе за војне ветеране, тел: 011/ 3203-056 и моб: 066/8722-791 и потпуковник Мирослав Секулоски, тел: 011/3201-063 и моб: 066/8722-794.
С поштовањем,
Пуковник Драган Милковић
Сектор за људске ресурсе, Управа за традицију, стандард и ветеране
Београд, Немањина 15, тел. 011/32-03-055, факс: 011/30-00-316