ВУЛИНОВА ЛУТРИЈА СА НОВОРОЂЕНОМ ДЕЦОМ ПРИПАДНИКА ВОЈСКЕ

3. април 2019. - http://vojnisindikatsrbije.rs/2019/04/03/vulinova-lutrija-sa-novorodjenom-decom-pripadnika-vojske/

ДЕМАНТИ НА САОПШТЕЊЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ

Уколико је јавност у Србије мислила да се пословима игара на срећу бави Државна лутрија Србије, онда је она у великој заблуди.
Са званичног сајта Министарства одбране Републике Србије, сазнали смо да је и ово министарство почело да се бави организацијом игара на срећу, у склопу које министар Вулин, поручнику Стојановићу, као победнику некакве наградне игре доделио„Награду за хиљадиту бебу од увођења солидарне помоћи за рођење детета“, а поручника Стојановића и његову породицу наградио седмодневним боравком у објектима Војне установе „Тара“.

Међутим, проблем је настао када су се други припадници Војске питали да ли је беба поручника Стојановића заиста хиљадита рођена беба, с обзиром да се о признавању права на солидарну помоћ одлучује у јединицама, у различитим роковима, а у Министарству одбране не постоји јединствена евиденција нити рангирање о времену када су деца рођена.

Ако занемаримо чињеницу да не постоје прописани критеријуми по којима је изабрана хиљадита „војничка“ беба од увођења солидарне помоћи за рођење детета, једини закључак је да Вулин у личну дневнополитичку промоцију сада искористио и новорођену децу припадника војске.
Наиме Солидарна помоћ за рођење детета прописана је чланом 43. Посебног колективног уговора за државне органе („Сл. гласник РС, бр. 25/2015), који се примењује од 21. марта 2015. Војни синдикат Србије, тражио је на основу члана 8. Закона о Војсци Србије да се припадницима Војске Србије, призна право на солидарну помоћ за рођење детета из члана 43. ПКУ, при чему је Министарство одбране дописом јединицама наложила да професионалним припадницима не признају право на солидарну помоћ за рођење детета, јер се по тада датом Мишљењу Министарства одбране, одредбе ПКУ за државне органе не примењују на припаднике Војске Србије.

Војни синдикат Србије је сматрао да такав акт нема упориште у закону и позвао своје чланове да правду потраже на суду, па је својим члановима обезбедио правну помоћ, након чега су по заузимању става Управног суда по овом питању, усвојене бројне тужбе и исплаћене солидарне помоћи породицама припадника војске.

Међутим, Министарство Александра Вулина, злоупотребом ових чињеница наставља са лажним информисањем јавности изјавом да је солидарна помоћ за рођење детета у војску уведена од 2018. године на иницијативу врховног команданта Александра Вучића.
Једина је истина да је солидарна помоћ за рођење детета уведена 2015. године одредбама Посебног колективног уговора за државне органе, а да је исплаћена након иницијативе и репресивних мера Војног синдиката Србије. Истина је и то, да је оваквим Вулиновим понашањем нанета штета буџету војске, на чији терет је пало плаћање судских трошкова. За нас и јавност је несхватљиво да и сам Председник Вучић, трпи штету од низа небулозних изјава и дилетантских поступака Александра Вулина, и да на то све ћути.

Једино што министар одбране сада може да учини да би исправио неправду коју је начинио осталим припадницима Министарства одбране и Војске Србије којима су се родила деца и њиховим породицама је да их све награди и то истом наградом као поручника Стојановића, а коју такође не познаје ни један војни пропис, нити се зна ко плаћа боравке на Тари.

Главно питање је за чије име министар Вулин, обмањује јавност, да ли и то ради по наређењу ,, врховног команданта“ на кога се сваки дан позива или се самоиницијативно, очигледно на штетан начин, злоупотребљавајући и децу припадника војске, прикључио кампањи ,,Будућност Србије“?

Награда за хиљадиту бебу од увођења солидарне помоћи за рођење детета

03.04.2019. - http://www.mod.gov.rs/cir/13793/nagrada-za-hiljaditu-bebu-od-uvodjenja-solidarne-pomoci-za-rodjenje-deteta-13793

Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са поручником Радетом Стојановићем из 5. батаљона Војне полиције, који је рођењем сина Вукашина постао хиљадити припадник система одбране који је добио решење о солидарној помоћи за рођење детета.
Честитајући поручнику Стојановићу и његовој супрузи Александри, министар Вулин је истакао да је решење о солидарној помоћи за рођење детета једна у низу мера за побољшање социјалног положаја запослених у систему одбране. То је један од начина да Војска Србије брине о својим припадницима, рекао је министар Вулин и пожелео младом поручнику да породица Стојановић буде богатија за још чланова у будућности.

Према речима поручника Стојановића, командира вода водича службених паса у 5. батаљону војне полиције, који са супругом Александром и сином Вукашином живи и ради у Новом Саду, за све младе брачне парове веома значи сваки вид новчане помоћи и подршке, нарочито када је реч о рођењу првог детета, како би створили све услове за новог члана породице. Поручник Стојановић, такође, истиче задовољство због, како каже, случајности да баш малени Вукашин буде хиљадита беба рођена од увођења мера солидарне помоћи.

Солидарна помоћ за рођење детета подразумева новчани износ просечне плате у Србији и уведена је од 2018. године на иницијативу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.

Министар Вулин је поручника Стојановића и његову породицу наградио седмодневним боравком у објектима Војне установе "Тара".