PENZIONERIMA PRETI BANKROT: Moraće da vrate novac gradu Vršcu koji im je dosuđen pravosnažnim presudama

Viši sud u Pančevu, koji je pre više od godinu dana drugostepenom presudom utvrdio da vršački penzioneri imaju pravo na povraćaj nezakonito uzimanog novca za samodoprinos za kanalizaciju, sada je preinačio tu presudu u korist Grada Vršca. To znači da će svi penzioneri, koji su dosad naplatili potraživanja, morati da vrate novac, uz sve pripadajuće troškove sudskog procesa. Njihovi advokati, međutim, najavljuju reviziju postupka.

Ovakav ishod usledio je četiri meseca nakon što je Ustavni sud, koji je uvažio ustavne žalbe lokalne samouprave na sve drugostepene presude, naložio pančevačkom sudu da donese novu odluku. Zasad je preinačena samo jedna presuda, ali se očekuje da će uskoro, po istom principu, to biti učinjeno i sa preostalima, što bi većinu od oko 300 obeštećenih penzionera (onih koji su dosad naplatili potraživanja) moglo da dovede do bankrota.

Naime, kako pišu "Novosti", Grad će, poštujući zakonsku proceduru, biti prinuđen da pred Osnovnim sudom u Vršcu pokrene novi postupak, u kom će tražiti da im najstariji sugrađani vrate svih 70 miliona dinara, koliko je dosad po njihovim tužbama prinudno naplaćeno iz gradskog budžeta.

Gotovo trećinu te sume čine sudski troškovi, što potvrđuje i primer jednog penzionera, koji je dobio svojih 80.000, dok je za usluge advokata, veštaka i privatnih izvršitelja u njegovom postupku Grad isplatio 250.000 dinara. Kada bude došlo do novog izvršenja, on će iz svog džepa morati da plati svih 330.000, kao i troškove novog sudskog postupka - objašnjava naš dobro obavešteni izvor.

U lokalnoj samoupravi nisu želeli da se oglašavaju ovim povodom, dok advokati, po čijem savetu je oko 3.000 penzionera organizovano tužilo Grad, kažu da će od Vrhovnog kasacionog suda tražiti reviziju, što predstavlja vanredni pravni lek, te da će u krajnjem slučaju pravdu potražiti u Strazburu.

Odluka Ustavnog suda ne važi retroaktivno

Samodoprinos za kanalizaciju uveden je 1995. i važi do 2025. godine. U međuvremenu (2006. g.) je donet novi zakon, po kom je zabranjeno da se penzionerima uzima novac za te namene. Grad je sa tom praksom prestao tek 2017. godine, po odluci Ustavnog suda.

Penzioneri su na osnovu toga tužili lokalnu samoupravu, a Osnovni sud u Vršcu i Viši sud u Pančevu presudili da im se vrate pare uzimane u prethodnih deset godina. Međutim, te presude su sada na osnovu odluke Ustavnog suda po ustavnoj žalbi grada Vršca preinačene, jer se, kako je obrazloženo, odluka Ustavnog suda iz 2016. g. ne može primenjivati retroaktivno.