Zoran Ivošević: Vučić se ponaša kao suveren i krši Ustav

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda, govori za Danas o kršenju najvišeg pravnog akta od strane aktuelnog šefa države.

Sada je sasvim jasno da je Aleksandar Vučić preuzimajući funkciju šefa države bio rešen da zadrži i moć ravnu ustavnim ovlašćenjima predsednika Vlade Srbije.

Piše: Jelena Diković, 19. aprila 2019. - https://www.danas.rs/drustvo/zoran-ivosevic-vucic-se-ponasa-kao-suveren-i-krsi-ustav/

Tako je Vučić svojim skromnim ovlašćenjima predsednika Republike pridodao kompletnu moć predsednika Vlade, a nije se libio da zadre i u ovlašćenja ostalih organa državne vlasti – ističe za Danas Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji s kojim smo razgovarali povodom govora koji je održao prethodne subote na protestu „Jedan od pet miliona“ u Beogradu.

Ivošević je tada pričao o Vučićevim brojnim kršenjima Ustava Srbije, najvišeg pravnog akta jedne zemlje, koji razlikuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, čije se vršenje poverava Narodnoj skupštini, Vladi i sudovima.

Vučić, zbog moći koje ima, učestvuje u vršenju sve tri vlasti. On najavljuje donošenje i ukidanje zakona, iako je to posao Narodne skupštine. On utvrđuje i sprovodi unutrašnju i spoljnu državnu politiku, iako je to posao Vlade. On saopštava ko jeste a ko nije učinilac kažnjivog dela, iako je to posao pravosudnih organa. Pošto se na ovakav način ponaša kao suveren, Vučić narušava Ustav, po kojem nijedan državni organ niti pojedinac ne može suverenost prisvojiti od građana koji su njegovi jedini nosioci – ukazuje Ivošević.

Uporedno sa funkcijom predsednika Republike, Vučić je i predsednik Srpske napredne stranke, ukazuje Danasov sagovornik i objašnjava da je po Ustavu, politička stranka udruženje građana, a kao takva ima privatnopravni karakter.

Otuda, Vučić obavlja javnu funkciju u sukobu sa njegovim privatnim interesima, što je opet suprotno Ustavu. On te interese zadovoljava kada nalaže ili pristaje da se njegovo ime nađe na izbornim listama za poslanike i odbornike, da se službena vozila nosilaca javnih funkcija stave u funkciju interesa njegove političke stranke, da se državni, pokrajinski ili lokalni resursi na bilo koji drugi način koriste van okvira njihove namene. U takvom sukobu interesa je i njegov angažman u kampanji „Budućnost Srbije“, jer i u njoj javnu funkciju i državne resurse koristi u interesu stranke na čijem je čelu – ukazuje Ivošević. Prema njegovim rečima, ovakvo stanje u podeli vlasti i vršenju javne funkcije suspenduje vladavinu prava.

Kada vladavine prava nema, nema ni pravne države u kojoj je vlast na svim nivoima potčinjena pravu. A bez te potčinjenosti, država i pravo su opet potčinjeni ljudima na vlasti i njihovim interesima – ističe Ivošević.

On podseća da je Vučić kao prvi potpredsednik Vlade, 2013. učestvovao u zaključenju Briselskog sporazuma sa kosmetskim Albancima.

Ovaj sporazum je neustavan, jer Ustav Srbije predviđa da se opštine, izbori, sudstvo, javno tužilaštvo i policija uređuju zakonima Republike Srbije, a Vučić i Dačić su pristali da se sva ta pitanja urede po zakonima samoproklamovane republike Kosovo, koju Srbija ne priznaje. Zalažući se za kompromis putem razgraničavanja, čije značenje još nije razjasnio, Vučić se često poziva na „kosovsku realnost“, a trebalo bi da zna da je evropska vrednost – vladavina prava, a ne vladavina realnosti – kaže naš sagovornik.

Ivošević podseća i na to kako Vučić voli da kaže da je Srbija učinila sve što je trebalo da se kosmetski problem reši.

Ni to nije tačno, jer nije ispunila obavezu iz člana 182 stav 2. Ustava Srbije da južnu srpsku autonomnu pokrajinu posebnim zakonom, koji se donosi u postupku za promenu Ustava, uredi kao suštinsku autonomiju. Naravno, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Da je Srbija to učinila, sada bi kosmetskim Albancima mogla da ponudi alternativno rešenje kosmetskog čvora koje bi ih možda zadovoljilo – ukazuje Ivošević.

Po njegovom mišljenju, Vučić se ogrešio i o penzionere, jer je na njih „nasrnuo“ Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, „a taj zakon je neustavan, jer nema svojstvo sistemskog zakona, kojim se po Ustavu, jedino može menjati Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju“. Takođe, dodaje Ivošević, „ovučićeno Ministarstvo pravde“ pripremilo je amandmane na Ustav o delu o pravosuđu pre pokretanja postupka za promenu Ustava u nastojanju da se „poluge političkog uticaja na pravosudne organe zamene novim, još očiglednijim“.

Da bi se Srbija vratila svom Ustavu, Vučić mora da podnese ostavku – zaključuje Ivošević, baš kao što je i naglasio na protestu prošle subote, održanom u Beogradu.

Mahinacije, korupcija, političko nasilje

Ovučićenu državu opterećuju i izborne mahinacije, korupcija, manjak sloboda, stanje u medijima, političko nasilje, lažni doktorati i diplome, odliv mozgova, bespravne gradnje i rušenja, partijsko zapošljavanje, suzbijanje kritičke misli… Tu je i stanje u železničkom saobraćaju, otimanje niškog aerodroma, savamalski kompletni idioti, ponižavajući ugovor sa Arapskim Emiratima o Beogradu na vodi…“, naglašava Zoran Ivošević za Danas.