Sastanak Vojnog sindikata sa Brnabić: Ukazano na probleme, predložena rešenja

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima Vojnog sindikata Srbije, koji su je upoznali sa problemima u sindikalnom delovanju.

Kako je saopšteno, posle uvida u situaciju u okviru Vojnog sindikata Srbije, premijerka Brnabić je najavila da će se razgovori sa sindikatom nastaviti u narednom periodu.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, nakon četrdesetominutnog sastanka sa premijerkom, rekao je za N1 da su Ani Brnabić ukazani problemi i predložena rešenje za prevazilaženje krize u kojoj se sindikat nalazi kad je reč o odnosu sa ministrom odbrane.

"Predsednica Vlade je bila vidno iznenađena stanjem u vojsci i zamolila sindikat da odradi izveštaj na tu temu koji će joj biti dostavljen", rekao je Antić.

Dodao je da premijerka obećala odgovore nakon razmatranja predloga sa stručnim timom i najavio višednevni zajednički protest ispred zgrade Vlade Srbije ukoliko se ne postigne dogovor.

"Mi ne želimo da se postavljamo ultimativno, ali nas na to primorava stanje u kome se mi sada nalazimo odnosno nezakonito delovanje dva resorna ministra", ističe Antić.

Antić tvrdi da je dobio otkaz jer je javno iznosio stavove sindikata i govorio o problemima u vojsci.

"Taj postupak je nezakonit, protiv ministra odbrane je podneta krivična prijava, očekujemo da sudovi reaguju. Tražili smo od predsednice Vlade da poništi upravni akt kojim je meni kao predsedniku sindikata izrečen otkaz, tražili smo i da se obustavi postupak koji se vodi protiv generalnog sekretara zbog iste stvari, da se stvore prostorno-tehnički uslovi za naš nesmetan rad i da se uđe u pregovore zaključenja posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u vojsci", rekao je Antić.

Vojni sindikat Srbije i Policijski sindikat Srbije, koji poslednjih pet godina ukazuju na probleme u vojsci i policiji, izgubili su reprezentativnost na, kako kažu, upitan način. Godinama su tražili dijalog sa predstavnicima vlasti, ali ih je vlast ignorisala.

Međutim, u petak tokom zajedničke konferencije upućen je poziv predsedniku Vojnog sindikata Srbije Novici Antiću da dođe na sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, ali ne i predstavnicima Policijskog sindikata Srbije.

Antić podseća da sa Policijskim sindikatom Srbije postoji Memorandum o saradnji i da je premijerki dostavio dokumentaciju koja se odnosi na postupak u kome je Policijskom sindikatu Srbije, kako kaže, nezakonito oduzeta reprezentativnost.

"Izneo sam konkretne predloge i zamolio da se u narednom periodu i sa predstavnicima Policijskog sindikata održi sastanak", rekao je Antić.

Vlast u ofanzivi na „kritične“ sindikate

https://www.danas.rs/drustvo/vlast-u-ofanzivi-na-kriticne-sindikate/

Meseci i po dana nakon što je Policijski sindikat Srbije izgubio reprezentativnost, ista sudbina zadesila je i Vojni sindikat Srbije (VSS) koji se takođe nije ustručavao da oštro kritikuje svog poslodavca.

Ministarstvo odbrane 15. aprila donelo je rešenje kojim se ukida reprezentativnost ubedljivo najvećem sindikatu u sistemu odbrane, zahvaljujući promeni u statutu Vojnog sindikata Srbije. Naime, VSS je promenio statut pa tako nivo delatnosti sindikata više nije bio „poslodavac“, odnosno Ministarstvo odbrane, već će od tog trenutka obavljati delatnost „za teritoriju Republike Srbije u delatnosti odbrane“.

Ovakva promena poslužila je Ministarstvu odbrane da im ukine reprezentativnost i naloži svim komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije da „preispitaju“ oduzimanje prostorija koje su odvojene za funkcionisanje sindikata, kao i davanje plaćenog odsustva članovima organa sindikata.

Ovo rešenje, prema rečima predsednika VSS-a Novice Antića, u suprotnosti je sa nekoliko različitih zakona. Ono, kako dodaje, ignoriše član 219. Zakona o radu koje kaže da se reprezentativnim sindikatom kod poslodavca smatraju i sindikati u grani, grupi, podgrupi ili delatnosti.

– Članovi našeg najbrojnijeg i jedinog reprezentivnog sindikata u vojsci su veoma ljuti zbog ovakvog ponašanja ministra i njegove administracije. Odlučni smo da se izborimo za svoja prava i neshvatljivo nam je da jedan čovek koji sebe smatra levičarem i socijalistom vrši ovakav progon sindikata i njegovih predstavnika. Juče smo uputili zahtev Vladi za hitan sastanak i taj naš zahtev je prihvatila predsednica vlade. Sadtanak će se održati u ponedeljak i tu ćemo znati da li će se rovovi iskopani između nas i Vulina zakopati ili idemo na ulice i sa njih ne silazimo dok se neizborimo za naša prava, kaže Antić za Danas.

Prema njegovim rečima, iako predstavnici sindikata još uvek nisu primili ovo rešenje, što ga po zakonu čini nepravosnažnim, predstavnici ministarstva su već počeli da ga sprovode direktno čineći krivično delo sprečavanje sindikalne delatnosti. Antić je najavio ovom povodom podnošenje nove krivične prijave protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina. Podsetimo, krivičnu prijavu za sprečavanje sidnikalne delatnosti podneli su protiv ministra Vulina i nakon što je Novici Antiću oduzet čin zbog sindikalnih aktivnosti.

U Ministarstvu odbrane insistiraju da Vojnom sindikatu reprezentativnost nije ukinuta, već poništena i to zbog toga što je sindikat, kako kažu u odgovoru za Danas, sakrio bitne činjenice prilikom utvrđivanja reprezentativnosti.

„Naime, tri dana pre donošenja rešenja kojim je ministar odbrane, 31.03.2015. godine, utvrdio reprezentativnost Vojnog sindikata Srbije, taj sindikat je 28.03.2015. godine promenio svoj Statut i nivo delovanja, tako da od tada ne deluje kao sindikat kod poslodavca, odnosno Ministarstva odbrane, već kao sindikat u delatnosti odbrane na teritoriji Srbije“, navode iz ministarstva, dodajući da su za ovu promenu saznali uvidom u Registar sindikata. Oni su takođe negirali navode Novice Antića, tvrdeći da je rešenje u poništavanju rešenja o reprezentativnosti poslato na adresu sindikata još 17. aprila.

Za razliku od Vojnog sindikata Srbije, njihove kolege iz policije još su početkom marta prošli kroz postupak oduzimanja reprezentativnosti. Prema verziji Ministarstva unutrašnjih poslova, u postupku preispitivanja reprezentativnosti ustanovljeno je da Policijski sindikat Srbije nema dovoljno članova.

Ipak, kako za Danas kaže Veljko Mijailović, predsednik PSS-a, ovaj postupak je izvršen ilegalno.

– Po Zakonu o radu, mora da bude formirana komisije za ispitivanje reprezentativnosti u kojoj moraju da budu i predstavnici sindikata. U ovom slučaju, komisija nije postojala, kao ni samo rešenje o ukidanju reprezentativnosti, ističe Mijailović.

Članovi sindikata su sredinom marta počeli svakodnevne proteste ispred Palate Srbija, gde je smešteno Ministarstvo unutrašnjih poslova, tražeći da se ispoštuje zakonska procedura, ali bezuspešno. Kako kaže, ceo slučaj je trenutno pred Upravnim sudom gde im je prva tužba odbijena, ali je u pripremi zahtev za preispitivanje sudske odluke.

Paralelno sa pravnim putem, naglašava Mijailović, sindikalci će pravdu zatražiti i na ulici. Oni su prijavili protest ispred Vlade Srbije za sledeći utorak.

Vojni sindikat Srbije i Policijski sindikat Srbije godinama unazad javno kritikuju rukovodioce u svojim resorima, često dokumentujući svoje kritike. Primera radi, Vojni sindikat je podnosio krivične prijave zbog toga što je dozvoljen ulaz u streljanu licima iz kriminogene sredine, dok je Policijski sindikat izašao u javnost sa podatkom da osoba koja se predstavlja kao kum ministra unutrašnjih poslova koristi povezanost sa njim za vršenje krivičnih dela prevare. Ovi sindikati su prethodnih godina zajednički organizovali protestna okupljanja tražeći poboljšanje materijalnog položaja vojnika i policajaca, a nedavno su se priključili protestima „1 od 5 miliona“.