Дан Војске Србије – 23. април

Министарство одбране и Војска Србије, низом манифестација прославља Дан Војске Србије – 23. април, у знак сећања на Други српски устанак подигнут истог датума, на Цвети, 1815. године у Такову. Наводим неке од манифестација и догађаја.

Војни оркестар „Ниш“ Копнене војске извео је променадни концерт за грађане Ниша у суботу, 20. априла од 12.30 часова од Трга краља Милана до Трга краља Александра.

Променадни концерт Репрезентативног оркестра Гарде почео је у 12.30 часова у недељу, 21. априла на почетку Кнез Михаилове улице у Београду, а завршио се на Савској тераси, на Калемегдану, где је од 13 часова изведен егзерцир Гарде.

У знак традиционалног поздрава, у освит празнику Војске Србије, изведена је почасна артиљеријска паљба у понедељак, 22. априла од 17 часова на Савској тераси на Калемегдану.

Поводом Дана Војске Србије, изасланик председника Републике Србије генерални секретар председника Никола Селаковић, у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића и начелника Управе за оперативне послове генерал-мајора Желимира Глишовића, пoлoжиће вeнац нa Спoмeник нeзнaнoм jунaку нa Aвaли, у уторак, 23. априла 2019. године у 8.30 часова.

У оквиру манифестација којима Министарство одбране и Војска Србије прослављају Дан Војске Србије, на аеродрому „Батајница“ биће одржана војна свечаност 23. априла 2019. године, од 11 часова, након које следе тактичко-технички збор и летачки програм.

Догађај је отворен за јавност, а улаз је слободан. Програм за посетиоце почиње у 11.30 часова.

Сви заинтересовани моћи ће да погледају изложбу ваздухоплова, ракетне и радарске технике, наоружања и војне опреме и летачки програм који ће отворити припадници Специјалне бригаде падобранским скоковима и у којем учествују ваздухоплови РВиПВО, авиони: МиГ-29, Супер Галеб Г-4, хеликоптери: Ми-17, Гама и Газела.

Поводом Дана Војске Србије, изасланик председника Републике Србије, генерални секретар председника Никола Селаковић уручиће одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије, 23. априла 2019. године у 11.00 часова, у згради Генералног секретаријата председника Републике (ул. Андрићев венац 1).

Уручењу одликовања присуствоваће министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Честитка министра одбране поводом Дана Војске Србије

Свим припадницима Војске Србије честитам 23. април – Дан Војске Србије.

У очувању националног идентитета и континуитета државности српског народа у трајању дугом више од два века, 23. април је од изузетног значаја како за Републику Србију, тако и за Војску. Прославља се као највиши војни празник у знак сећања на Таковски устанак.

Професионалним извршавањем задатака, Војска Србије је у протеклој години постигла запажене резултате на изградњи, развоју, стручној обуци и оспособљавању својих јединица и с успехом одржала захтевани ниво оперативних способности.

Највећа вредност припадника Војске Србије је у њиховом знању, високом нивоу оспособљености и увежбаности за рад, достојанственом држању у војничком позиву, завидном борбеном искуству и непоколебљивој одлучности да се по сваку цену брани и одбрани наша отаџбина и заштите њени грађани. Успешним ангажовањем ваших ресурса, доприносећи афирмацији и јачању угледа Војске Србије, показали сте да вам ових квалитета не мањка.

Предстојеће обавезе пред припаднике Војске постављају нове и сложене захтеве. Сигуран сам да ћете у наредном периоду професионално извршавати постављене задатке и подићи на још виши ниво оспособљеност ваших састава. Уз жељу да у томе успете, честитам вам празник.