Протести пензионера пред Уставним судом

Због упорног одбијања да се изјасне о уставности Закона о привременом умањењу пензија оштећени најављују протесте од 17. до 23. маја

Аутор: Ј. Петровић-Стојановић, уторак, 07.05.2019. - http://www.politika.rs/scc/clanak/428980/Protesti-penzionera-pred-Ustavnim-sudom?fbclid=IwAR2RkGAwZUI5Y4PnPn85KltGa4EarSD6kYAdfEppuVXxn1_es2MbZ6LoyZ0

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије у сарадњи са другим синдикатима и удружењима пензионера и синдикатима запослених, организоваће од 17. до 23. маја протесте пред Уставним судом Србије не би ли на овај начин добили одговор да ли је Закон о привременом умањењу пензија, који је на снази био четири године, противуставан или не.

Удружење је о организовању протеста пред судом већ обавестило и председницу суда Весну Илић-Прелић, истичући у писму које су јој послали, да је пензионерима већ доста опструкције Уставног суда да поступи по закону.

Недопустиво је игнорисање неколико стотина иницијатива за оцену уставности овог закона и уставних жалби грађана на његову примену. Иницијативе, уставне жалбе, молбе и захтеви синдиката пензионера и грађана за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија остали су без вашег одговора. То смо оценили као вид опструкције и ваше политизованости, готово сигурни да и ви, знајући то боље од нас, верујете да је закон неуставан. Применом тог закона оштећено је више од 850.000 пензионера и наследника оштећених пензионера. Имате ли права на ћутање – пита Јован Тамбурић, председник овог удружења.

Он истиче да судија Уставног суда, ужива имунитет од дана ступања на дужност до дана престанка дужности судије и не може бити позван на кривичну или другу одговорност за изражено мишљење или гласање у вршењу судијске дужности, те ће најављени протест бити још један покушај да се први човек суда подсети и опомене да одговорно извршава уставне и законске обавезе из своје надлежности.

Само та елементарна обавеза, да професионално испуните своје дужности, биће довољна подршка владавини права и правној држави, каква је неопходна Србији. Наше право је да се томе надамо и очекујемо од вас да нам доставите одговор на захтев – истиче он.

Иначе, „Политика” је у више наврата слала питања Уставном суду око оцене уставности Закона о привременом умањењу пензија, али никада нисмо добили никакав одговор. Заправо нико чак није нашао за сходно да потврди да су питања стигла и шта ће бити с одговорима.