"БРИСТОЛСКА СТРАЖА", епизода бр. 2

Редакција Инсајдера припремила је неколико емисија о војним бескућницима и дешавањима у хотелу "Бристол".
Прва емисија под називом "БРИСТОЛСКА СТРАЖА" емитована је 26.05.2019. године, на ТВ "НОВА С." у 17.00 часова.

"БРИСТОЛСКА СТРАЖА", епизода бр. 2

Stanari Bristola: Angažman Zaštitnika građana predstava za javnost

Penzionisani zastavnik prve klase Dragan Stojanović, koji godinama živi u hotelu Bristol, za Male velike priče kaže da institucije države, ali i grada Beograda, i dalje ignorišu njihove apele za rešavanje stambenog pitanja. On navodi da ni nakon nekoliko poseta Zaštitnika građana nema nikakvog pomaka, kao i da je njegov angažman na rešavanju njihovog problema bila „dobro izrežirana predstava“.
„Nikakvih novih informacija nema. Apsolutno ništa opipljivo. Gledanje stanova sa Zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem sve više mi deluje kao šarada za javnost i način da se naša borba pacifikuje. Ako mi budemo čekali njihova dopisivanja, od celog posla nema ništa. Ovo je čisto iživljavanje institucija i treniranje izdržljivosti ljudi koji su u poznim godinama svog života“, ističe Stojanović.
On je upitao i premijerku Vlade Anu Brnabić zbog čega ne proveri kako Ministarstvo odbrane, koje je u njenoj nadležnosti, ne proveri na koji način se dodeljuju 134 stana koje je Vlada opredelila za rešavanje stambenog pitanja vojnih lica, među kojima su i stanari Bristola. Takođe, postavio je pitanje i gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću zbog čega ignoriše njihov problem.
„Valjda je on gradonačelnik svih stanovnika Beograda, a ne samo odabranih. Ja izuzetno poštujem to što on gradi kućice za ptice, ali šta je sa ljudima“, pita Stojanović.
Podsetimo, u emisiji “Bristolska straža” novinari naše redakcije bavili su se problemom vojnih stanara hotela Bristol, bivših pripadnika JNA i njihovih porodica, kojima je država Srbija tokom ratnih devedesetih naredila da se odreknu svega što su imali i dođu u Srbiju, uz garanciju da će im stambeno pitanje biti rešeno.
Vojna lica su do 1993. godine uplaćivali u Vojnostambeni fond, 6,5 odsto od svake plate, međutim, taj novac njima nije vraćen, a nije im trajno rešeno ni stambeno pitanje.

Isključenje struje, štrajk glađu….

Nakon što je objavljeno prošle godine da će srpsko-arapska kompanija “Beograd na vodi” preuzeti upravljanje nad hotelom Bristol, prema ugovoru o izgradnji ovog projekta od “nacionalnog značaja”, za rešavanje stambenog pitanja vojnih beskućnika Bristola opredeljeno je 134 stana.
Međutim, od tih 134 stana Ministarstvo odbrane je za stanare Bristola odabralo samo 33, i to onih najmanje kvadrature, iako mnogi stanari Bristola imaju rešenja o dodeli dvoiposobnih, pa čak i troiposobnih stanova.
Pošto su umesto stanova koje im je država garantovala, dobili neuslovni privremeni smeštaj u kome su skoro tri decenije, tražili smo od nadležnih odgovore kako će i kada trajno rešiti njihov stambeni problem. Za sada Ministarstvo ponovo nudi privremene smeštaje bez mogućnosti otkupa, kako zahtevaju vojni stanari Bristola.
Podsećamo da su početkom maja vojni beskućnici bili prinuđeni da čak i štrajkuju glađu zbog toga što im je isključena struja.

Zaštitnik građana postavio pitanja Ministarstvu, ali bez epiloga

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je isključivanje struje stanarima Bristola nazvao “necivilizacijskim činom”, a nakon njegovog apela struja je ponovo uključena. Pašalić je zajedno sa stanarima obišao i neke od stanova koje je Ministartvo odbrane njima ponudila. Međutim, nakon toga nije bilo nikakvog pomaka na rešavanju stambenog pitanja.
Pašalić je u odgovoru novinarima redakcije Male Velike priče naveo da je od Minstarstva odbrane zatražio obrazloženje zbog čega se stanarima ponovo nudi samo privremeni smeštaj bez mogućnosti otkupa.
Takođe, Zaštitnik građana je od Ministarstva odbrane zatražio odgovor i po kojim kriterijumima je za novi privremeni smeštaj stanara Bristola određeno 33 stana, i to onih najmanje kvadrature, od ukupno 134 stana koje je Vlada opredelila za rešavanje stambenog pitanja vojnih lica.
Na pitanje naše redakcije šta će ova institucija konkretno preduzeti da se problem stanara Bristola reši, u pres službi Ombudsmana je rečeno da će nakon utvrđivanja svih činjenica doneti preporuku Ministarstvu odbrane kako da se reši problem stanara Bristola.