Novi protest vojnih udruženja ukoliko ne dođe do korekcije nacrta zakona

Izvor: Beta i Danas, 12. juna 2019. - https://www.danas.rs/drustvo/novi-protest-vojnih-udruzenja-ukoliko-ne-dodje-do-korekcije-zakona/?fbclid=IwAR1oPiV8lZYh42htAwtmekZ2JZ6yolQh37GHnCLfr59B0I5i_bGfBdkutTg

Predstavnici Vojnog sindikata Srbije, Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, boračkih udruženja i udruženja ratnih invalida ocenili su na konferenciji za medije da novi Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica ima diskriminišuću suštinu i da ne obezbeđuje prava borcima, i najavili protest ukoliko ne dodje do korekcije tog nacrta.

„U pitanju je pokušaj objedinjavanja nekoliko postojećih zakona koji se primenjuju, kao što su zakoni o statusu i pravima ratnih i vojnih invalida, mirnodopskih vojnih invalida, civilnih invalida rata i prava porodica poginulih boraca. To je pokušaj neodgovornog i nepotpunog rešavanja statusa prava učesnika ratova od 1990. do 1999 godine“, kazao je predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, boračkih udruženja i udruženja ratnih invalida Jovan Tamburić na konferenciji za novinare.

Tamburić je kazao da je u javnu raspravu pušten Nacrt zakona koji nije napisan od radne grupe koju je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja formirao nakon protesta ratnih veterana u junu 2018. godine.
On je to ocenio kao manipulaciju veteranima i borcima.

„Želimo da poručimo radnoj grupi i javnosti da još ima vremena da se popravi nacrt pre nego što dodje u skupštinu. Ako ne bude popravljen, mi ćemo se boriti svim zakonskim i pravnim sredstvima da taj nacrt ne prodje u skupštini“, kazao je jedan od predstavnika vojnih veterana Marko Radaković.

Miodrag Mokan, jedan od prisutnih ratnih veterana, ocenio je da nedostaje poštovanje za borce u Srbiji.
„Snimaju se raznorazni filmovi kako je bilo u ratovima, a niko ne snima film kako danas ti borci žive“, kazao je on.

AIFIPTV - Snimak dela diskusije o dosadasnjem razvoju situacije sa nacrtom zakona o pravima Boraca .... (konferencija za medije)