Raspršila se nada stanara Bristola: Ponuđeni stanovi samo privremeno rešenje

AUTOR: Mladen Savatović, 10.07.2019. - http://rs.n1info.com/Vesti/a498801/Stanari-hotela-Bristol-traze-trajno-resenje.html?fbclid=IwAR2bK5X_6VIP1jkBHd-Jmsz1U0H5Kc0tj-1qbZQcImT6KJdc0E4j3HdLe0I

Stanovi, koje je Vlada prošle godine dodelila Ministarstvu odbrane za vojna lica, stanarima hotela Bristol ponuđeni su samo kao privremeno rešenje. Zaštitnik građana pitao je Ministarstvo odbrane zašto im nije omogućeno dodeljivanje stanova u zakup na neodređeno vreme. Odgovora do danas nema.

"Imate stanove za nas, a krijete ih, zašto?", jasno je pitanje koje nedeljama stoji na prozoru, ali odgovora nema, kao da su oni na koje se odnosi zaboravili gde se prozor nalazi.

I dok čekaju pomoć nadležnih, njima život bespovratno prolazi, kažu stanari hotela Bristol.

"Ne znam šta će biti. Da li ću ikada moći da sednem za sto sa svojom decom. To je san koji sanjam trideset godina. I oni da dođu nemam ih gde primiti u toj sobi, oni svi već imaju decu, to je već tri generacije, a mi nismo zadovoljeni, uopšte nam nije naše pravo ostavreno", kaže jedna stanrka Bristola.

Odgovore, u za to predviđenom zakonskom roku, nije dobio ni poslanik Demokratske stranke Balša Božović, koji kaže da vojni penzioneri po zakonu imaju pravo na stan, pogotovo jer su uplaćivali novac u stambene fondove sve vreme od 1991. godine.

"I ja kao član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove sam postavio 14 pitanja ministru Aleksandru Vulinu i ni na jedno mi nije odgovorio. Gde su ti stanovi, kada već postoje, ko ih je uzeo, da li ih je neko zloupotrebio i zašto se ne daju porodicama vojnih penzionera koji evo već tri decenije žive u nehumanim uslovima", pitao je još jednom Balša Božović.

Da će se njihov problem biti rešen stanari Bristola ponadali su se krajem maja, kada ih je Zaštitnik građana poveo u oblizak stanova koje je Ministarstvo odbrane dobilo od države za rešavanje stambenog pitanja aktivnih i penzionisanih vojnih lica i beskućnika. Međutim, nada je ponovo nestala, jer se ispostavilo da je reč o privremenom rešenju.

"Naglašavamo da je Ministarstvo odbrane nudilo i da dalje nudi da se lica koja imaju pravo na to odmah mogu useliti u stanove za privremeno korišćenje dobijene od grada Beograda u bloku A na Novom Beogradu, a lica koja nemaju pravo na smeštaj mogu se odmah useliti u vojnosamačke hotele 'Zvezdara' ili 'Galeb' u Beogradu", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Da li je privremeno, stambeno zbrinjavanje u skladu sa Zaključkom Vlade Srbije od prošle godine, pokušava da utvrdi i Zaštitnik građana. Institucija Zaštitnika građana će dati svoj stav.

"Ono što sam rekao i njima, što i sada govorim, institucija neće arhivirati ovaj predmet sve do momenta dok ne bude svako pravno pitanje rešeno do kraja i o tome će javnost biti obaveštena", rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Stanari Bristola kažu da su spremni ponovo da uđu u štrajk glađu, pošto trpe ogromne pritiske. Pored neizvesnosti, položaj im ne olakšava ni psihološki rat koji, kako kažu, nadležni protiv njih nastavljaju - skidanjem brava, isključivanjem lifta i tople vode.

Božović promenio bravu na hotelu Bristol: Stanari imaju pravo na miran san

AUTOR: FoNet, 13.07.2019.

Narodni poslanik Balša Božović zamenio je bravu na vojnom objektu, nekadašnjem hotelu Bristol, uz poruku da porodice vojnih penzionera koje su tu smeštene imaju prava na miran i bezbedan san.

"Raznim psihološkim pritiscima ministar Vulin pokušava da istera stanare hotela Bristol na ulicu", rekao je Božović, a navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

Prema njegovim rečima, ministarstvo im isključuje lift, ukinuli su im toplu vodu, česte su restrikcije struje, a na kraju je naređeno da se obiju glavna ulazna vrata u zgradi i tako napravi još jedan pritisak na porodice koje još žive u Bristolu.

"Nebezbedan život je ono što je najviše pogodilo porodice vojnih penzionera koji mesecima stražare u holu zgrade da spreče upade razbojnika tokom noći", naveo je Božović.

Božović je zamenio bravu na ulaznim vratima, ostavivši ključeve porodicama stanara koji su prethodno nekoliko meseci stražarili u holu zgrade kako im niko ne bi ušao sa ulice i ugrozio im bezbednost.

Iako su porodice iz Bristola mesecima apelovale na ministarstvo da im vrati ključeve i zameni bravu kako ne bi morali svako veče da dežuraju, oni to nisu dozvolili.

Bravu nisu mogli da zamene sami jer je u pitanju vojni objekat, pa im je pretila krivična prijava i intervencija vojne policije, navodi se u saopštenju DS.

"Ni ministar Vulin ne spava tokom noći sa otvorenim vratima svoje kuće. E pa, i porodice u Bristolu imaju prava na miran i bezbedan san. Maltretiraju te ljude decenijama, pljačkaju ih i lažu i još treba da im se ugrožava bezbednost. Sram da bude ministra Vulina", rekao je Božović.

Pokret socijalista: Božović je licemer, skreće pažnju na sebe

Pokret socijalista saopštio je da je poslanik Demokratske stranke Balša Božović "licemer koji nije za 12 godina vlasti rešio stambene probleme vojnih lica, ali sada cirkuskim predstavama skreće pažnju na sebe i cvili za malo medijske pažnje".

​"Dvanaest godina je bio na vlasti, šta ga je sprečavalo da uradi nešto za vojna lica, već je radije birao put na Maldive umesto poslaničku klupu. Zato i ubeđuje stanare Bristola da ne prihvate nove stanove u A bloku, ubeđuje ih da počnu sa štrajkom glađu i obećava da će ih zastupati u medijima", naveo je PS, čiji je predsednik Aleksandar Vulin ministar odbrane.