Pašalić obišao stanare hotela Bristol: Insistiraćemo na hitnim odgovorima

AUTOR: FoNet

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je da će ta institucija u ponedeljak izaći sa preporukama koje se tiču rešavanja pitanja vojnih beskućnika u hotelu "Bristol", a na koje je Ministarstvo odbrane dužno da odgovori u roku od 15 do 60 dana.

"Mi ćemo insistirati da što pre odgovore", rekao je Pašalić tokom susreta sa stanarima "Bristola", koji su u sredu imali poplavu, jer je, kako tvrde, neko namerno presekao crevo vodokotlića u kupatilu jedne zaključane i zapečaćene sobe na četvrtom spratu i zapušio slivnik na podu.

Pašalić je objasnio da je pre dva meseca, kada je posetio vojne beskućnike koji su počeli štrajk glađu jer im je isključena i struja u "Bristolu", zatražio da mu daju rok od dva meseca da prikupi i proveri sve činjenice u vezi s tim slučajem i da taj rok ističe u ponedeljak.

On nije želeo da komentariše slučaj poplave, naglašavajući da uzrok toga može da utvrdi samo onaj ko je stručan i nadležan, nakon što se obavi uviđaj.

Stanar "Bristola" Dragan Stojanović, koji zastupa stavove vojnih beskućnika u javnosti, a čija soba je najviše poplavljena, jer je havarija bila u sobi tačno iznad, ukazao je da to nije slučajno, kao i da se ni civilna ni vojna policija nisu odazvale na poziv da obave uviđaj.

Pašalić mu je rekao da se služba Zaštitnika građana u takvim situacijama pritužbi na nepostupanje nadležnih organa obraća policiji da po hitnom postupku uradi uviđaj i sakupi potrebna obaveštenja i ako stanari "Bristola" danas upute zahtev, to će biti urađeno.

"Zaštitnik građana u ovakvim slučajevima, po pritužbi na rad policije, postupa tako što se obraća policiji da, ovaj put u hitnom postupku, jer vi kao što znate, mi imamo hitnu službu i hitno u ovakvim slučajevima reagujemo - šta je uradila, i ako nije ništa uradila- zašto nije ništa uradila", rekao je Pašalić.

Stojanović je novinarima rekao, a odveo ih je do sobe iznad svoje da pokaže, da je crevo vodokotlića namerno oštećeno kako bi voda curila na pod, dok je istovremeno u slivnik na podu stavljena prvo krpa, pa preko nje najlonska kesa, da se zapuši odvod.

Soba je bila zaključana, na njoj je bio pečatni vosak vojne ustanove "Dedinje" i samo oni su imali ključeve.

Neko je otključao, ušao i presekao crevo, zapušio slivnik, potom zaključao sobu i vratio pečat. Vrata sam razvalio nogom kako bih zatvorio ventil, naveo je on.

Stojanović je najavio da će se vojni beskućnici u petak obratiti pismima predsedniku Srbije, premijerki i predsednici Skupštine, sa zahtevom da ih prime u narednih pet dana ili će, u suprotnom, stupiti u štrajk glađu u šatorima ispred "Bristola".

Božović najavio krivičnu prijavu

Poslanik Balša Božović najavio je krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica zbog izazivanja opšte opasnosti poplavom u "Bristolu".

Pošto, kako je rekao, samo Vojna ustanova "Dedinje" ima ključeve svih soba u toj zgradi, Božović koji se danima bavi tim problemom, pitao je ko je otključao jednu "zapečaćenu sobu", zapušio odvod, kleštima presekao ventil, te je došlo do poplave čime su ugroženi stanari.

Poplava je uništila sobe na spratovima ispod, rekao Božović novinarima ispred "Bristola".

Božović je naveo da je jedan od stanara pozvao policiju koja je odbila poziv.

Rekao je i da je Grad Beograd dao Ministarstvu odbrane 134 stana, za stanare "Bristola", ali da je "101 stan nestao".