Подршка пензионисаним војним лицима станарима “Бристола”протест опозиције у Београду 24.08.2019. г.

Учесници протеста "1 од 5 милиона" окупили су се 38. пут нешто после 19 сати код Теразијске чесме у Београду, а организована је шетња до хотела "Бристол" у Карађорђевој улици.

Окупљенима се са камиона обратио потпуковник у пензији, пилот на борбеном авиону Миле Делић.

- Потребно је пробудити и покренути пензионере, али како то урадити питање је од милион сендвича. Пензионери су друштвена група којом се манипулише. Имају иза себе признат и квалификован рад, а све друго може и не мора бити. Фонд је укинут, све паре иду у буџет и немојте да нас лажу да иде један запослени на једног пензионера – казао је Делић.

Делић је позвао пензионере „да се одлуче да ли ће масовно да изађу и гласају против оних који вечито седе у влади и скупштини или да бојкотују изборе“.

- Упозоравам и запослене, будуће пензионере, да морају да се изборе ако хоће у пензију, јер у супротном џаба уплаћују. А сиромасима је лакше манипулисати – казао је пензионисани потпуковник.

Делић се осврнуо и на, како је рекао, проблем војних пензионера.

- Они су 2007. године једноставно шутнути из Министарства одбране у Министарство рада, а остали су на пола пута. Нису више ни тамо ни овамо, а остали су ускраћени за део својих пензија. Троструко смо оштећени, јер нас ниједан фонд не признаје. А има и 3.800 војних бескућника. Сада има проблема доле код “Бристола” и ми крећемо да им пружимо подршку – рекао је Делић, након чега се колона упутила ка хотелу у Карађорђевој.

Колона је скандирала „бојкот, бојкот“, а на Зеленом венцу, пред улазак у Југ Богданову су запаљене и бакље.

Међу окупљенима били су и Срђан Шкоро, лидер ДС Зоран Лутовац, некадашњи “отпораш” и посланик демократа у Скупштини Србије Срђан Миливојевић.

У најави протеста организатори су навели:

Станарима хотела “Бристол” прети избацивање на улицу након 20 година привременог смештаја у који их је сместила држава.

Станари овог хотела су ратни ветерани и њихове породице, људи који су били спремни свој живот да дају за државу, а након што су изгубили своје домове после рата држава их је сместила у хотел “Бристол” привремено, где су остали читавих 20 година.

Данас се Бристолци боре за своје домове, и домове својих породица како не би остали на улици, а на то их приморава држава гасећи им струју, закључавајући улазе, намештајући поплаве али и другим нељудским чиновима.

Као одговорни грађани овог друштва који поносно протестују већ девет месеци дужни смо да укажемо подршку и покажемо солидарност нашим суграђанима којима прети избацивање на улицу.

Они су нама бранили државу, а ми бисмо као освешћени део друштва, слободномислећи људи требали да помогнемо њима и одбранимо њихове домове.

NISU BAŠ SVI UGROŽENI KAKO TVRDE: Imaju stanove, a u „Bristolu“ glume beskućnike

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3308525/nisu-bas-svi-ugrozeni-kako-tvrde-imaju-stanove-a-u-bristolu-glume-beskucnike?fbclid=IwAR1mrmRTXpWYySF-1yq-gtylQAWl-VBuHAMbi4ukerIcvX898rGAyrBU1vY

Od 11 stanara koji odbijaju da se isele iz hotela u Beogradu dok ne dobiju stan u trajnom vlasništvu, čak četvoro već poseduje nekretnine koje su ranije dobili od Vojske Srbije, dok dvoje nema uopšte pravo na vojni stan  

Među 11 stanara koji ne žele da se isele iz hotela „Bristol“ u privremeni smeštaj postoje čak četiri osobe koje već poseduju stanove dobijene od Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, te stoga i nemaju nikakvo pravo na još jednu nekretninu, saznaje Kurir

Bez obzira na to što nemaju pravo na još jedan stan od Vojske, oni, kao i ostalih sedam stanara koji još uvek žive u „Bristolu“, iseljenje iz tog hotela uslovljavaju dobijanjem trajnog smeštaja i odbijaju da se usele u privremeni koji im je obezbeđen uprkos tome što ni na njega nemaju pravo

Nemaju pravo

- Od oko 130 stanara hotela „Bristol“, više od 90 odsto je prihvatilo privremeni smeštaj koji im je obezbedilo Ministarstvo odbrane, a samo njih 11 neće da se iseli. Među tih 11 stanara ima čak četvoro koji već poseduju stan koji su dobili od Vojske i, samim tim, nemaju pravo ne samo na još jedan stan već ni na privremeni smeštaj. Dve stanarke nemaju pravo na stan od Vojske jer nisu ni na rang-listi MO. Uprkos tome, MO je svima njima obezbedilo privremeni smeštaj, u koji oni odbijaju da se usele - kaže izvor Kurira koji je upućen u pravila dodele stanova u Vojsci

On objašnjava da ni stanari „Bristola“ koji imaju pravo na stan i koji se nalaze na rang-listama Ministarstva odbrane ne mogu da dobiju stan u trajno vlasništvo pre nego što dođu na red

Nema preko reda

- Ni preostalih pet stanara „Bristola“ koji imaju pravo na stan, a kojima je obezbeđen privremeni smeštaj u stanovima ili u vojnim samačkim hotelima „Zvezdara“ i „Galeb“, ne mogu ga dobiti preko reda. To bi bila diskriminacija prema 18.000 aktivnih i penzionisanih pripadnika Vojske Srbije koji čekaju stan i koji su na istim rang-listama na kojima su i stanari „Bristola“. Ne mogu oni koji su živeli u „Bristolu“ i plaćali minimalne troškove stanovanja i komunalija da budu prioritet i da dobiju stan pre nekog oficira koji je došao iz Bosne i koji godinama živi kao podstanar i plaća stanarinu i ispred njih je na rang-listi - naglašava sagovornik Kurira

Ministarstvo odbrane: POŠTOVAĆEMO ZAKON

Povodom najave štrajka stanara koji su ostali u hotelu „Bristol“, Ministarstvo odbrane pozvalo je političare „da ih ne huškaju na štrajk i da se ne igraju njihovim sudbinama, pružajući im podršku za nešto za šta i sami znaju da im po zakonu ne pripada“.

- Ponovo pozivamo lica koja su ostala u „Bristolu“ da se odmah usele u stanove u A bloku, koje su već obišli, i u vojnosamačke hotele „Zvezdara“ i „Galeb“ u Beogradu, u skladu s pravima koja ostvaruju. Ministarstvo odbrane ostaje pri stavu da će poštovati zakon i da ne može ispuniti zahteve lica koja su ostala u „Bristolu“ da im se, mimo zakona, dodeli trajni stambeni smeštaj. Štrajk tu ne može ništa promeniti - kažu u MO.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Oštar protest UVBS predsednici Narodne skupštine.pdf)Oštar protest UVBS predsednici Narodne skupštine.pdf 646 kB