Nikola Altiparmakov o povećanju penzija i penalima u Danu uživo na N1 - Povećanje penzija po švajcarskom modelu održivo, ukidanje penala bilo bi finansijski neodrživo i nepravično

Do kraja godine bi trebalo da počne usaglašavanje rasta penzija po švajcarskom modelu. To znači da će se polovina indeksacije penzije usklađivati sa rastom cena, a druga polovina sa rastom zarada, kako bi se kupovna moć penzija povećavala u skladu sa rastom privrede.

Altiparmakov kaže da će to značiti ne samo nominalni, već i realni rast penzija i to u skladu sa privrednim rastom. U trenutnim privrednim okolnostima, prema njegovoj proceni, može se očekivati da bi, u zavisnosti od kretanja inflacije, povećanje moglo da iznosi od 5 do 5,5 procenata. Gost Dana uživo ističe da taj rast penzija neće negativno uticati na javne finansije.

"Radili smo 4, 5 modela i analizirali i švajcarski model. Pokazali smo da je on ekonomski i finansijski održiv. Testirali smo ga na period čitave decenije ili dve, on jeste ekonomski održiv. Neće izazivati finansijske poteškoće za budžet", tvrdi član Fiskalnog saveta.

Govoreći o podizanju starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina, Altiparmakov kaže da se to neće desiti u doglednoj budućnosti jer je Srbija stabilizovala svoj penzioni sistem.

Penali za prevremeno penzionisanje, prema mišljenju sindikata, nisu zakoniti zbog čega traže njihovo ukidanje. Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta kaže da bi njihovo ukidanje bilo finansijski neodrživo i nepravično, a cenu bi platili zaposleni i penzioneri zamrzavanjem penzija i podizanjem starosne granice za penzionisanje.

Prema tvrdnjama sindikata, penzionerima se na osnovu penala za prevremeno penzionisanje godišnje uzmu dve penzije, zbog čega traže da oni budu ukinuti kada se navrši granica za penziju. Altiparmakov za N1 objašnjava da bi njihovo ukidanje bilo finansijski neodrživo i nepravično. On objašnjava da takozvani penali nisu nikakva novina, već da su postojali i u vreme SFRJ, odnosno od 1964. godine.

"Nismo mi te penale uveli 2014. godine. Imali smo ih od 1964. Jednostavno kažu, ako hoćete u prevremenu penziju pre starosne dobi onda da ćete penziju primati duže, ali je pravično da primate manje", ističe gost Dana uživo.

Dodaje da su sindikati inicijativu za ukidanje penala pokrenuli i osamdesetih, uz još neke zahteve. Kako kaže, primena tih mera finansijski je rasturila penzioni sistem.
Altiparmakov naglašava da postoji mnogo radnika koji rade neprijavljeni, zbog čega ne mogu ni da misle o prevremenoj penziji.

"Sindikati insistiraju na tome zato što je njihovo članstvo u javnom sektoru i bivšim javnim preduzećima i neće da kažu koja bi bila posledica. Cenu te privilegije morali bi da plate svi ostali radnici u privatnom sektoru i penzioneri - bilo zamrzavanjem penzija, bilo povećanjem starosne dobi sa 65 na 67 godina, kao što su morale da urade Hrvatska, Crna Gora ili Poljska", ističe gost Dana uživo.