Ratni veterani, osnivanje partije (stranke) i politika

Poštovani!

Kolega Željko Vukelić, ratni veteran, objavio je 08.09.2019. godine Odluku da ratni veterani formiraju političku partiju (stranku). Ta informacija, odnosno Odluka da ratni veterani formiraju političku partiju, je u FB grupi VPS, drugim FB grupama i na sajtovima pojedinih vojno-penzionerskih udruženja pokrenula raspravu u kojoj su izneti brojni argumenti “Za” i “Protiv” formiranja političke partije ratnih veterana.

Informaciju o tome sam do sada izbegavao da objavim na ovom sajtu.

Ipak, obzirom da veliki broj vojnih penzionera pored statusa vojnog veterana ima i status ratnog veterana (učestvovao je u ratu), smatram potrebnim da Odluku da ratni veterani formiraju partiju (stranku) i pojedine stavove iznete u raspravi objavim.

Pretpostavljam da bi cilj formiranja bilo koje političke partije ili stranke trebao da bude borba za učešće u vršenju vlasti. Odluka da ratni veterani formiraju političku partiju (stranku) doneta je nekoliko meseci pred izbore koji su najavljeni, verovatno u proleće.

Doneta Odluka da ratni veterani formiraju političku partiju (stranku) bila bi, po mom mišljenju, besmislena ukoliko bi ta partija neposredno nakon formiranja učestvovala u bojkotu najavljenih izbora.

Odluka da ratni veterani formiraju politiku partiju (stranku) i pojedini stavovi izneti u raspravi:

Željko Vukelić - РАТНИ ВЕТЕРАНИ ФОРМИРАЈУ ПОЛИТИЧКУ ПАРТИЈУ: Нови Сад, 07.09.2019. г.

На састанку чланова Одбора Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије потврђена је одлука Савеза Ратних Ветерана Србије и Управног Одбора да се иницира формирање странке РАТНИХ ВЕТЕРАНА СРБИЈЕ. Учесници ратова деведесетих немају више времена нити права да чекају било кога да им кроји судбину и одлучује уместо њих.
У наредних 30 дана правни тим припремиће сву потребну документацију за формирање политичке партије РАТНИХ ВЕТЕРАНА. Чланови Одбора Удружења добили су потребан материјал који ће делити члановима по свим општинама у Војводини и упознавати их са одлуком о формирању политичке опције ветерана, са
циљем да се на идућим изборима изборимо да наши представници добију довољан број гласова и тако будемо присутни у свим Скупштинама, од локалних па до Републичке.
Представници Удружења из целе Србије који се до сада нису продали и који не раде за интересе тренутних политичких опција, имаће прилику да се укључе и тако заједно окупимо све учеснике ратова и сами изаберемо наше представнике.
Партија РАТНИХ ВЕТЕРАНА радиће у интересу учесника ратова деведесетих и свих грађана Србије, а таквих је скоро 80 посто, јер је сваки пунољетан грађанин а и они који то нису били, на неки начин учествовао 1999.у одбрани Србије од НАТО агресије. Наравно, у овој странци нема места дезертерима и ратним профитерима.
У Новом Саду одржаће се оснивачка Скупштина, време и место биће објављено на време, да се заинтересовани могу уклључити у рад.
Свако ко има вољу и жели дати свој допринос, може да се јави сваки радни дан од 9-15 часова на тел. 021/452-010 и 064/9142228.

Ilija Ovuka - Idete li na izbore ili bojkotujete pod ovakvim uslovima???

Željko Vukelić - svakako se pripremamo jer nemamo vise sta ili koga da cekamo, svakako da su ovakvi uslovi nemoguci ali nas to ne sprecava da se sto bolje organizujemo kada dodje vreme za normalne.

Ilija Ovuka - Željko Vukelić sada je pogodan trenutak da se uđe u Skupštinu obzirom na najavljeni bojkot izbora! U Skupštini je i Božidar Delić sa radikalima. I šta je uradio? Tj. šta je uspeo da uradi za veterane?

Željko Vukelić - Uz svo uvazavanje prema vama, nije mi jasno da radikale dovodite u pozitivan kontekst brige za veterane. Nekoliko puta smo trazili sastanak sa Seseljem vezano za temu veterana da cak ni odgovor nismo dobili. Sto se tice Seselja i njegove odbrane u Hagu, svaka cast, skidam kapu. Ali, sve ostalo da napisem narodskim recnikom se posrao. Takodje i Delicu svaka cast za vreme Nato agresije, za sve ostalo dovoljno je reci, prodao se politici. Vojni penzioneri odnosno vecina vas su svakako ucesnici ratova, i svakako ocekujemo da se dobar deo ukljuci jer se pravedan zakon odnosi na sve nas. Ne delimo se ni na koji nacin a pogotovo na oficire, vojnike ili vojne penzionere. Kao sto i sami znate svagde ima onih koji su se prodali radi vlastitog interesa, a za takve nema mesta u organizaciji.

Objavljeno na sajtu USPVLS - Borci i politika

Uvek su se pred izbore pojavljivale inicijative za formiranja stranke veterana- boraca. Da, kako kažu inicijatori, „uzmu ostvarivanje stečenih prava u svoje ruke“. Do sada su nekoliko puta i sprovedene. Evidentno da ciljevi zbog kojih su formirane nisu ostvarivani a veterani-borci još uvek od svojih prava imaju veliko ništa. Ostvarene su samo želje i planovi pojedinaca koji su od svega napravili biznis varijante. Nije tajna da je svaka vlast od 1991. godine ignorisala potrebe i prava učesnika ratova u koje su pozvani i odvedeni. Svaka vlast je podmetala svoje šeme za organizovanje veteranskih udruženja, pokreta i stranaka sa ciljem da ih razbije, posvadja i potčini. Oficiri i podoficiri su, boreći se za lično i porodično preživljavanje, vojnike koje su vodili u ratovima u miru ostavili same, na cedilu. Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane su neprofesinonalno i nemoralno udruženja veterana prepustili Ministarstvu za rad, zaposljavanje, boračaka i socijalna pitanja. Dok su im trebali u ratnim jedinicama bili su važni a posle su prepustili da se neko drugi bavi njima. Trenutno u dva ministarstva postoje upravni organi za pitanje veterana. Formiranje udruženja veterana-boraca po ratnim jedinicama kao nešto što je logično lažni lideri veterana su izbegli jer bi bili razotkriveni i pomnoženi sa nulom. Tako su na veteranima – borcima pravili političke karijere i kapital čak i neki koji se nisu kao vojnici proslavili na ratistima. Naravno da stranke na vlasti takve korumpiraju a borce manipulišu. Ideja formiranja stranke veterana-boraca se susreće sa mnogo izazova i otvorenih pitanja. Borci do svojih prava ne mogu doći bez podrške većinske vlasti. Kako i koliko aktuelna vlast razume potrebe i prava boraca pokazivala je od 1991. godine do danasnjeg dana iako je imala i ima ustavnu obavezu i stvarnu moć da to donošenjem zakona i podzakonskih propisa reši. Računati na predizborna obećanja i postizbornu saradnju sa onima koji do sada problem nisu rešili je suludo.

U ovakvim uslovima stranka veterana bi sigurno služila za ostvarivanje ličnih i porodičnih želja i potreba liderčića od mesne zajednice, opštine do vlasti na nivou Republike Srbije. Ideja da se u uslovima najavljenog bojkota parlamentarnih izbora od strane opozicije, lako može doći do nekoliko poslanika u Narodnoj skupštini traži odgovor na pitanje kolika bi bila njihova moć da nešto konkretno urade za borce. Treba imati u vidu da se u Narodnoj skupštini Srbije u više mandata general u penziji Božidar Delić, najpoštenije, zalagao za prava boraca i nije ništa postigao jer predloge nije prihvatala skupštinska većina. Takvu praksu neka nova stranka veterana sigurno neće promeniti, jer praksa vladanja Srbijom od 1990. godine dokazuje da političari nemaju morala i da svoje ustavne, zakonske i ljudske obaveze retko izvršavaju. Inicijativu će aktuelna vlast uobičajenim mehanizmima službi svakako staviti pod kontrolu i iskoristiti je za rušenje najavljenog bojkota parlamentarnih izbora od strane opozicije. Mogu li i trebaju li veterani-borci da misle samo na svoja prava dok se država raspada i nestaje u kriminalu. U uslovima okupacije i nepoštovanja Ustava RS kao najvišeg akta države, masovnog iseljavanja građana iz Srbije i elementarnog preživaljavanja većine građana, postavlja se pitanje da li se prava boraca mogu realno ostvariti bez promene nakaradnog društvenog sistema.

Formiranje stranke veterana-boraca svakako treba podržati ali samo kao mogućnost kojom će borci učestvovati u bojkotu najavljenih parlamentarnih izbora ukoliko se do raspisivanja izbora ne donese zakon kojim će borci realno dobiti svoja prava i obezbede uslovi za slobodne i demokratske izbore. Sve ostalo je manipulacija i prevara osiromašenih i poniženih boraca.

Željko Vukelić - Jovane, skoro sve si u pravu na osnovu cinjenica koje stoje o nebrizi za populaciju ratnih veterana. Deo koji se odnosi na formiranje stranke veterana ne stoje. Do sada su nekoliko puta i sprovedene inicijative za formiranje stranke veterana (kako ti napisa) su netacne. Dujovica i Vasiljevica u to ne racunamo jer su poodavno istroseni i ne treba trositi slova na njih. Navedi mi barem jednu politicku opciju koja je registrovana od strane ratnih veterana? Da se ne ponavljam sto je do sada napisano o inicijativi i odluci, jer si sigurno vec procitao, budi siguran da ce ovo biti sprovedeno u delo i formirano sa velikim ucescem veterana iz cele Srbije. Bio si prisutan na nekoliko sastanaka kada sam pozvao da se zajedno organizujemo i spremamo za izbore jos prosle godine. Sta je rezultat toga? Nema nas zajedno odnosno nema predstavnika tih organizacija zajedno. Ima tebe kao takvog sa onima koji su u proteklom periodu vlasti doveli do ovog stanja u kojem smo sada, a ima i onih koji su se priklonili ovima koji su nastavili zapoceto od onih pre. Oni koji nisu ni na jednoj strani osim na strani ucesnika oruzanih sukoba na prostoru bivse Jugoslavije formirace politicku opciju ratnih veterana. Za tvoju a i informacija za sve ostale, inicijator okupljana veterana je Zeljko Vukelic. Sve ostalo sto mislis ili cujes je ne istina ili laz. Sobodno neka bilo ko napise da je moj licni interes formiranje politicke opcije ili da sam instruisan od bilo koje stranke. Neka onda i napisu na osnovu kojih su to cinjenica izneli. U narednom periodu videce se istina, ko se za koga bori, licni ili politicki interes. Vreme niko nije prevario tako da ga necemo ni ti ni ja Jovane. Politicka opcija ratnih veterana bice sigurno registrovana kao i sto je sigurno da se pripremamo i da cemo se dobro pripremiti za naredne izbore u Srbiji, da se napokon u naj manju ruku moze cuti glas ratnih veterana koji se nisu nikome prodali.

Jovan Tamburić - Nisam siguran da ste tekst do kraja razumeli. Naravno vreme će biti najbolji sudija ali da li imamo vremena za promašaje ...

Zoran Ivanović - Баш тако, оде живот. Досадашње искуство је показало да је много злоупотреба положаја у сличним удружењима, па је разумљив и слаб одзив за политичку странку.

Još neki od komentara u pokrenutoj raspravi:

Mile Bjelivuk, 13.09.19. - Sve dok su veterani pocepani na one lojalne režimima, ma koliko članova imale i one koje se iskreno zalažu za prava veterana i svih učesnika ratova 1990-1999. i koje su zbog toga na "crnoj listi" svih režima, neće biti pravednog zakona o borcima, ratnim veteranima i učesnicima ratova, neće biti pravednosti u naplati dugova države, jenakosti u dodeli boračkih, i prvoboračkih ratnih priznanja, socijalne sigurnosti za članove poginulih i ratom osakaćenih, neće biti pravedne socijalne sigurnosti za veterane koji su se bez dvoumljenja odazvali zovu Srbije da je brane i koji su je odbranili. Koliko nam pomažu neki veterani koji su članovi skupštinskih stranaka možemo najbolje videti po Zakonu o zaštiti boraca i veterana koji je već nekoliko godina u nazovi javnoj raspravi, a koordinator te rasprave je upravo poslanik koji je u toku rata u Krajini na volšeban način izboksovao potvrdu da može nesmetano studirati, dok je u toku NATO agresije na Srbiju odmaglio u Nemačku da "zaradi za život". Odbacivati u startu ideju o veteranskom okupljanju i organizovanju pod jedinstvenom zastavom s isključivim ciljem ostvarenja svojih prava, unapred izražavati sumnju u one koji tu ideju pokreću, ravno je destrukciji i politikanskom mešetarenju.

Mile Bjelivuk, 14.09.19. - Borci i politika!?

Pročitah negde, na nekom sajtu, a možda i post nekog "prijatelja" nekakav osvrt o borcima i politici. Shvatih da je članak namijenjen veteranima koji su odlučili da, zarad ostvarenja svojih prava, osnuju stranku. Autor članka, koji nema ime osim da je administrator, mada je prepoznatljiv njegov stil obraćanja javnosti, navodi kako je to pogrešno, unapred osuđeno na propast, ličnu korist i bogaćenje pojedinaca.
Kontam, autor je zaključke izvodio na osnovu ličnog iskustva, prljavih tragova koje je za sobom ostavio, šupljeg političkog kišobrana pod koji se sklanjao, ispod njega virio, režao i kevtao, jer nije mogao da napravi sopstveni politički kišobran pod koji će stati njegova grupica sljedbenika. Nije ovo prvi put da se taj autor javlja povodom ideje o osnivanju stranke veterana, ali sad se izjasnio nešto konkretnije kazavši da treba podržati osnivanje te stranke, ali pod uslovima da se ona pridruži političkim opcijama koje zagovaraju bojkot izbora. E, tu leži zeko, prikane moj. Znači, ako ta stranka, koja će možda biti osnovana, a možda i neće, iskaže stav da je za bojkot izbora, onda ne važe oni zaključci da će se pojedinci bogatiti i stranku zloupotrebiti zarad svojih interesa.
Savet: ne piždri u tuđe dvorište, nauči se da brineš o svom, odrasti prikane moj.

Mile Bjelivuk, 14.09.19. - Ko su borci, a ko neborci i dezerteri?

Odmah na početku da se razumijemo, ne volim rat, ko ga voli neka ga ima u kući, ne volim političare koji prizivaju rat i njegove strahote, ali ako je rat neizbježan, onda cijenim borce, a manje cijenim neborce, dok prezirem dezertere.
Danas u Srbiji postoji desetine udruženja koja svoje postojanje temelje na učešću u ratu, ratnom stažu, ratnim zaslugama, a samo neka od tih udruženja se iskreno bore za ostvarenje svih prava svojih članova, koja su proistekla iz statusa borca i učesnika rata...i upravo ta udruženja nisu dobrodošla kao sagovornici nadležnim ministarstvima, kao što su MO i Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja.
Jedno od tih udruženja jeste Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije na čelu s njegovim Predsednikom Željkom Vukelićom. Upravo zbog iskrenog i istrajnog zalaganja za prava svog članstva, postao sam član ovog udruženja. Nakon detaljne analize ideje o osnivanju političke stranke veterana, koju je inicirao Ž.Vukelić, istu sam svesrdno podržao i u daljem ću se zalagati za njeno oživotvorenje.
Suština mog zalaganja biće usvajanje pravednog zakona o borcima i invalidima ratova u koje ih je poslala država Srbija, a od 1990.-1999. u ratovima je učestvovalo većina tada punoletnih građana Srbije i RSK. Stoga smatram da će pomenuta stranka biti stranka većine građana Srbije i RSK.
Neborcima i dezerterima, među kojima ima i predstavnika nekadašnje i sadašnje vladajuće vrhuške nema mjesta u toj stranki.

Lazar Kiš, 15.09.19. - Vidim ustalasalo se oko stranke veterana.

Kažu ne treba ...nego svako uz svoju stranku ...pa biće nešto.

E kad nije do sada i neće
Da su hteli...mogli su..
I ovaj put moramo stvar u svoje ruke,
što reče moj drug Bjelivuk Mile.

A što to do sad nismo uradili, što nismo sprečili NATO poslušnike da ne teraju u penziju mlade ljude koji su bili u najjačem radnom kapacitetu, što nismo naterali vlastodršce one i ove da donesu human i za branioce Sebije pravedan Zakon, što ih nismo naterali da nam ne uzimaju deo penzije, a kad su uzeli što nam ne vratiše oduzeto, jer kažu da imaju velik suficit u budžetu,.što nismo sprečili vlast da od oficira i podoficira ne prave keramičare, čuvare, molere, zidare... preko NATO programa Prizma, što nismo naterali vlast da slično borcima iz Drugog svetskog rata uspostave kriterijume kako se dobija i priznaje status borca, koja odlikovanja se ustrojavaju kao priznanje za učešće u odbrani zemlje, da se isplaćuje borački dodatak i pomoć socijalno ugroženim borcima, da se usvoji i boračka penzija i dr za one koji nemaju druga adekvatna primanja. Nekada su borci nosili na reveru boračku značku a danas se moraju skrivati da ih ne uhapse i oteraju na robiju. Pojedinci iz naših redova koji su poslanici kao članovi određenih stranaka moraju sprovoditi stranačku politiku i tako pokušaj zalaganja za veterane ostaje usamljen,.jer ni jedna stranka ne razume suštinu veteranskih muka i nepravde koja im se godinama čini. Uostalom, svako od nas je slobodan da sebi odredi način organizovanja i oblik borbe za svoja prava, a razmena mišljenja je dobrodošla, ukoliko je dobronamerna.